Julkaistu 

PKO: Suvantokadun vanhan liikekiinteistön purkaminen alkaa – rakentaminen tontilla alkaa aikaisintaan keväällä 2023

PKO: Suvantokadun vanhan liikekiinteistön purkaminen alkaa – rakentaminen tontilla alkaa aikaisintaan keväällä 2023 Juha Inkinen

Purkuluvan Joensuun kaupungilta saatuaan Pohjois-Karjalan Osuuskauppa aloittaa Joensuun ydinkeskustassa Suvantokatu 21:ssä vanhan liikekiinteistön purkamisen perjantaina 6. toukokuuta, tiedottaa PKO.

Ensin tehdään sisällä purkutöitä noin parin viikon ajan, minkä jälkeen aloitetaan itse rakennuksen purkaminen. Alustavan arvion mukaan liikerakennus on purettu heinäkuun loppuun mennessä. Ilomantsilainen Pohjolan Purkutyö Oy tekee purkutöitä pääsääntöisesti arkisin kello 8–16, jotta niistä aiheutuu lähialueen asukkaille mahdollisimman vähän haittaa. Liikekiinteistö on ollut tyhjillään 2021 syyskuun lopulta lähtien, jolloin kiinteistössä vuokralla ollut K-market Suvantokatu lopetti toimintansa.

PKO osti Suvantokadun tontin ja kaupparakennuksen sijoitusyhtiöltä kesällä 2012, jolloin kauppaa piti Valintatalo. Vuokrasopimus siirtyi Keskolle, kun yhtiö osti Valintatalot omistaneen Suomen Lähikauppa Oy:n vuonna 2016. Alusta asti vuokralaiselle oli selvää, että Suvantokadun vuokrasopimus umpeutuu lokakuuhun 2021 mennessä.

Suvantokatu 21:n kehittämiseen liittyen PKO:lla on mahdollisen yhteistyökumppanin kanssa käynnissä keskustelut siitä, miten toimijat voisivat yhteistyössä kehittää tonttia ja alueen palvelutarjontaa. Keskustelujen kohteena on hybridirakentaminen eli pysäköinti- ja liiketilojen sekä asuinhuoneistojen rakentaminen.

PKO on hakenut tontille asemakaavamuutosta, jonka mukaan tontille voisi rakentaa liiketilaa, pysäköintialueen sekä kaksi kuusikerroksista asuinkerrostaloa ja yhden seitsemänkerroksisen rakennuksen. Merimiehenkadun varteen sijoittuva seitsemänkerroksinen rakennus tulisi PKO:n mukaan olemaan kadunpuoleiselta sivultaan sisäänvedetty, jotta se loisi vaikutelman kuusikerroksisuudesta ja sopisi paremmin kaupunkikuvaan. Seitsemänkerroksisen rakennuksen harjakorkeus olisi sama kuin viereisen Suvanto- ja Merimiehenkadun kulmauksen kuusikerroksisen kerrostalon.

Kaavamuutos on ollut kaupunkirakennelautakunnan käsittelyssä, minkä jälkeen kaava on asetettu nähtäville. Kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi kaavaehdotuksen on tarkoitus tulla kesällä 2022. Nopeimmillaan kaava voi olla lainvoimainen syksyllä. Jos kaavamuutos vahvistuu ja keskustelut yhteistyökumppanin kanssa etenevät suunnitellusti, rakentaminen tontilla voisi alkaa PKO:n mukaan aikaisintaan vuoden 2023 keväällä.

Asemakaavaehdotuksessa mahdollistettaisiin kahden maksimissaan kuusikerroksisen asuinkerrostalon rakentaminen Merimiehenkadun varteen nykyisen pysäköintipaikan ja liikerakennuksen kohdalle. Suvantokadun puolelle korttelin keskivaiheille olisi mahdollista rakentaa yksikerroksinen myymälä. Tontille voisi tulla myymälän lisäksi muitakin palveluita.

Asemakaavaehdotuksessa on Suvantokadun ja Kalevankadun kulmaan suunniteltu asuinkerrostalo, jonka kivijalassa olisi liiketilaa. Asemakaavaehdotuksen mukaan piha-alueet sijoitetaan myymälän katolle rakennettavalle pihakannelle ja tonttien pihoille. Pysäköintiä sijoitetaan piha-alueille ja kellarikerrokseen myymälän alle.

– Kyseisellä tontilla on toiminut päivittäistavarakauppa vuodesta 1975 lähtien. Suvantokadun alueen palvelutarjonnan kehittäminen on PKO:n perustehtävän mukaista toimintaa: tarjoamme omistajillemme palveluja ja etuja sekä edistämme maakunnan elinvoimaisuutta. Jos kaavamuutos vahvistuu ja keskustelut yhteistyökumppanin kanssa etenevät suunnitellusti, kerromme kehityshankkeesta lisää heti kun se on mahdollista, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä