Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

"Suuta ne eivät pysty tukkimaan"

Vs. kunnanjohtaja Yrjö Eronenkin (seisomassa taustalla) saapui Heilin tarjoamille kahveille kuulemaan, mitä Kari Kulmalalla (edssä vasemmalla) ja Tapio Hämäläisellä oli kerrottavanaan. Kuva: Hanna Käyhkö Vs. kunnanjohtaja Yrjö Eronenkin (seisomassa taustalla) saapui Heilin tarjoamille kahveille kuulemaan, mitä Kari Kulmalalla (edssä vasemmalla) ja Tapio Hämäläisellä oli kerrottavanaan. Kuva: Hanna Käyhkö

Rääkkylä oli odotetusti Pohjois-Karjalan aktiivisin kunta aluevaaleissa äänestysprosentilla 52,9 ja tienasi Karjalan Heilin lupaamat aktiivisuuskahvit.

Miksi Kiteen ja Liperin välissä olevassa pienessä kunnassa sitten äänestetään aktiivisemmin kuin muualla?

Aarne Rautiaisen, Tommi Sallisen, Seppo Sallisen ja Martti Rautiaisen kanssa kun aiheesta jutteli, päädyttiin lopulta toteamukseen; että hyvä on saada läpi ihmisiä, jotka puolustaisivat palvelujen säilymistä myös Rääkkylän kaltaisissa pienissä paikoissa.

Luuletteko, että oman kunnan ihminen pystyy vaikuttamaan asioihin aluevaltuustossa?

– Ihan sama.

– Toivottavasti. Kyllä ainakin Hämäläinen ymmärtää.

– Asiantuntemusta on varmasti ja poliittistakin kokemusta ainakin kotikentältä.

 

Oliko siis kyse siitä, että rääkkyläläiset haluavat säilyttää omat sote-palvelut?

– Sekin, pohti Tapio Lappalainen.

– Se on se, vieressä istunut Marjukka Konttinen-Lappalainen vahvisti painokkaasti.

– Halutaan säilyttää vuodeosasto ja terveyskeskus ja hoivakoti, mitä meillä on täällä, vaikka nehän tietysti ovatkin yksityisiä. Apteekkikin saattaa loppua, jos terveyskeskus ja vuodeosasto loppuvat, ja ne on ne asiat, joiden puolesta äänestin.

Konttinen-Lappalainen sanoo olevansa todella tyytyväinen vaalitulokseen.

– Viime viikolla oli tietoa muka ennakkoäänestyksen perusteella, että Rääkkylään ei tule yhtään paikkaan. Sitten niitä tulla tupsahtikin kaksi.

 

Rääkkylässä oli havaittavissa äänten keskittämistä: vasemmistoliiton sitoutumaton lääkäri Tapio Hämäläinen (1 334 ääntä) ja viisi viikkoa ennen vaaleja sinisistä kokoomukseen siirtynyt poliisi Kari Kulmala (374) saivat ääniä muualtakin Joensuuta myöten, mutta Rääkkylän äänipotista he veivät kahdestaan 53,4 prosenttia.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Hämäläinen ja nykyisin rivivaltuutettuna oleva Kulmala ovat tehneet valtuustossa yhteistyötä vuodesta 2008 saakka.

Ovatko he siis valmiita vastaamaan Marjukka Konttinen-Lappalaisen toiveeseen ja puolustamaan Rääkkylän omaa terveyskeskusta ja vuodeosastoa?

– Minusta ei ole mikään kumma juttu hoitaa perusterveydenhuoltoa, kun ei suljeta vuodeosastoja, Hämäläinen sanoo jossakin vaiheessa pitkää vastaustaan, jonka ydin on, että perusterveydenhuoltoa jos ei saada kuntoon, tukahdutetaan myös erikoissairaanhoito, joka toimii tällä hetkellä hyvin.

 

Kulmalan vastaus on varauksellisempi:

– Totta kai jos minulta kysytään, Rääkkylän vuodeosasto säilytetään, mutta minulla on vain yksi ääni 59:stä. Toivottavasti saadaan se pidettyä, mutta meidänhän pitää ajatella myös maakuntaa. Jos meillä on tietyn verran palvelutarvetta ja tietyn verran rahoitusta, meidän pitää oikeasti miettiä, mitä me pystytään pitämään.

Tuohan alkaa kuulostaa varsin kokoomuslaiselta puheelta...

– Viisi viikkoahan tässä on harjoiteltu, Kulmala kuittaa.

– Kyllähän jos Kari olisi ollut kuulemassa, mitä minä äsken puhuin, hän olisi ollut samaa mieltä, Hämäläinen heittää.

Kulmala saapui kunnantalon Marttakahvioon hiukan myöhemmin kuin Hämäläinen, joka oli ehtinyt puhua paljon siitä, millaisia heikentäviä vaikutuksia perhe- ja omalääkärijärjestelmän purkamisella ja tiimimalliin siirtymisellä oli ollut käytännön hoitotyöhön.

 

Hämäläinen haluaa, että omalääkäri-perhelääkärijärjestelmä palautetaan, mutta onnistuuko se?

– Onnistuu. Tänä aamuna juttelin Juha Mustosen (kesk., 1 561 ääntä) kanssa. Käytiin läpi tilannetta, ja aika paljon siellä on sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. Jos vaikka pidettäisiin palaveria ja mietittäisiin, miten tämä homma saadaan järjestettyä.

Hämäläinen sanoo, että varsin samoilla linjoilla aluevaltuustoon valitut lääkärit ovat ja mainitsee Mustosen ohella nimeltä myös keskustan listoilta aluevaltuustoon menneen outokumpulaislääkäri Hilkka Tirkkosen (1 467 ääntä), joka Hämäläisen tavoin on kritikoinut tiimimallia.

Puhe kääntyy johtamiseen. Hämäläinen sanoo, että johtajilla pitäisi olla substanssiosaamista, ja heidän pitäisi olla osaavampia kuin alaisensa, ja Kulmala alkaa puhua johtajien määräaikaisuudesta.

– Johtaja luo ilmapiirin, ja harmillista on, että huonoista johtajista ei pääse eroon. Jos heidän työpaikkansa tulisi määräaikaisiksi, vaikka viiden vuoden mittaisiksi, tietäisi, että viiden vuoden päästä huonoista johtajista voi päästä eroon ja olisi jotain, mitä odottaa.

 

Aluevaltuustot aloittavat työnsä maaliskuun alussa. Hallintosääntöä ja strategiaa pitää saada tehtyä ja niitä jo hiotaan eli milloin alkavat erilaiset palaverit Hämäläisen ja Kulmalan osalta? Pöydässä istuva rääkkyläläinen veteraanitoimittaja Kaarina Kainulainen heittää, että siellähän ne varmaan jo neuvottelee ja te vaan istutte täällä.

– Jokuhan päättää joka tapauksessa. Katsotaan nyt, miten äijien käy, Kulmala kommentoi.

– Mutta suuta ne eivät pysty tukkimaan, Hämäläinen virnistää.

 

Juttua on päivitetty 27.1.2022 kello 9.54, jolloin korjattiin tieto valtuuston puheenjohtajuuksista.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä