Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

"Nousukäyrällä ollaan vielä valitettavasti"

Siun soten mukaan vakavaan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvien, raskaana olevien, yli 18-vuotiaiden rokottamattomien sekä sote-yksiköissä työskentelevien on edelleen hakeuduttava terveydenhuollossa otettavaan koronavirustestiin. Muita oireellisia suositellaan tekemään kotitesti. Kuva: Mikko Makkonen Siun soten mukaan vakavaan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvien, raskaana olevien, yli 18-vuotiaiden rokottamattomien sekä sote-yksiköissä työskentelevien on edelleen hakeuduttava terveydenhuollossa otettavaan koronavirustestiin. Muita oireellisia suositellaan tekemään kotitesti. Kuva: Mikko Makkonen

Korona-altistuneiden ja koronaan sairastuneiden ohjeistukset eristäytymisen suhteen ovat herättäneet viime aikoina runsaasti keskustelua ja kysymyksiä etenkin sosiaalisessa mediassa. Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Siebernsin mukaan ohjeet ovat kuitenkin tällä hetkellä varsin yksiselitteiset:

– Jos sairastuu lieväoireiseen koronaan, ohje on välttää kontakteja viiden vuorokauden ajan, olipa rokotettu tai rokottamaton. Tällä hetkellä ohjeistus on siis käytännössä kaikille sama, Sieberns sanoo.

Mikäli oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos välttämään kontakteja, kunnes on ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Lieväoireisen henkilön ei tarvitse hakeutua koronatestiin tai ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Kotitestin voi tehdä, mutta kontakteja ohjeistetaan oireisena välttämään viiden vuorokauden ajan, vaikka tulos olisikin negatiivinen. Omaehtoinen kontaktien välttäminen perustuu vapaaehtoisuuteen, eikä ohjeistuksen rikkomisesta voida rangaista.

– Tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin ei enää määrätä juuri ketään lukuun ottamatta sote-yksiköitä, joita koskevat omat ohjeistuksensa, Sieberns kertoo.

Jos rokotettu tai rokottamaton henkilö on altistunut koronalle, ohjeistus on seurata oireita. Mikäli henkilö on ollut läheisesti tekemisissä positiivisen testituloksen saaneen henkilön kanssa, kodin ulkopuolisia kontakteja ohjeistetaan mahdollisuuksien mukaan välttämään, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta.

– Karanteeneista on sote-yksiköitä lukuun ottamatta luovuttu, koska nyt voi altistua koronalle missä tahansa, Jennifer Sieberns sanoo.

 

Ylilääkäri Jukka Heikkisen mukaan koronatilanne ei ole vieläkään helpottanut Pohjois-Karjalassa.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että nousukäyrällä ollaan vielä valitettavasti. Viralliset tartuntaluvut ovat tietenkin laskeneet siksi, että testauksessa on siirrytty suurilta osin kotitesteihin. Kotitestien myötä positiiviset tulokset ovat kuitenkin luultavasti lisääntyneet huomattavasti, Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan sairaalapotilaiden määrässä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta viime viikosta, jonka loppupuolella sairaalahoidossa oli yhteensä yksitoista potilasta. Tilanne kuitenkin voi vaihdella Heikkisen mukaan hyvin nopeasti.

– Toistaiseksi tilanne ei ole muuttunut ainakaan huonompaan suuntaan. Potilaita kuitenkin on sairaalassa edelleen, eli ohi tilanne ei missään tapauksessa ole.

 

Tämän viikon maanantaina kolmannen koronarokotteen oli saanut Pohjois-Karjalassa noin 43,5 prosenttia asukkaista eli noin 73 600 henkilöä. Viime lauantaina rokotuksia laajennettiin 30–39-vuotiaisiin henkilöihin.

Osastonhoitaja Päivi Nybergin mukaan tänään keskiviikkona maakunnassa avataan rokotusaikoja kaikille yli 18-vuotiaille, sillä vanhemman ikäryhmän osalta aikoja on mennyt vasta joitakin satoja. 

– Rokotukset ovat kuitenkin hyvällä mallilla. Lapsia aloimme rokottaa jo viikkoa ennen pääkaupunkiseutua, ja voimakkaasti immuunipuutteisten henkilöiden osalta käynnissä on neljäs rokotekierros, Nyberg kertoo.

Muiden kuin voimakkaasti immuunipuutteisten henkilöiden osalta neljännet rokoteannokset ovat vielä kysymysmerkki.

Nybergin mukaan toisen rokotusannoksen on saanut reilut 75 prosenttia pohjoiskarjalaisista ja ensimmäisen annoksen reilut 80 prosenttia.

– Kolmansien rokotusten osalta Pohjois-Karjala on THL:n mukaan keskitasolla, kun verrataan koko Suomeen, Nyberg toteaa.

 

// Juttua muokattu 26.1.2022 kello 8.42: Lisätty tieto siitä, että koronarokotusaikoja on nyt avattu kaikille yli 18-vuotiaille, ja että kontaktien välttäminen koronatarunnan saaneille perustuu vapaaehtoisuuteen.

// Juttua muokattu 28.1.2022 kello 10.59: Sote-henkilöstön neljänsiä rokotuksia ei THL:n ohjeistuksen mukaan aloiteta.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä