Julkaistu 
Maria Hoppania

Voitontahto vie altaaseen kuutena päivänä viikossa

Joensuulaisen Akseli Kontiaisen tulevaisuuden haave on päästä Euroopan mestaruuskilpailuihin ja jossakin vaiheessa myös olympialaisiin. Kuva: Maria Hoppania Joensuulaisen Akseli Kontiaisen tulevaisuuden haave on päästä Euroopan mestaruuskilpailuihin ja jossakin vaiheessa myös olympialaisiin. Kuva: Maria Hoppania

Akseli Kontiaiselle uintitreeni on vakavaa puuhaa, josta hän yhä nauttii valtavasti.

Kun Akseli Kontiaisella on tiukka harjoitusjakso, kaikki muu jää vähemmälle.
– Haluan pitää asetetuista tavoitteista kiinni, ja silloin keskityn vain uintiin. Se kaikki lähtee itsestä. Itse voi päättää, mitä haluaa tehdä.

Akseli Kontiainen on tällä hetkellä Joensuun menestyneimpiä kilpauimareita. Viime vuonna hän nappasi SM-kullan 50 metrin selkäuinnista. SM-pronssia hän sai 100 metrin selkäuinnista ja SM-hopeaa 4x100 metrin vapaauintiviestistä.
19-vuotias Akseli Kontiainen arvelee, että hänen menestyksensä taustalla on ainakin vahva kilpailuhenkisyys.
– Kai siinä on lahjojakin oltava. Olen hyvin voitonhaluinen ja kilpailuhenkinen.
– Haluan voittaa aina. Lisäksi olen todella motivoitunut urheilija.
Kontiaiselle uinti on tuntunut aina luontevalta.
– Opin uimaan tosi pienenä. Minua on aina pidetty vedessä, pienestä asti. Äiti laittoi minut uimakouluun, ja siitä se sitten lähti. Harrastin pienenä aika paljon kaikkea, mutta uinti oli oma juttu – ja tuntuu vieläkin olevan.
Kilpaurahaaveita alkoi tulla 10 vuoden iässä.
– Olin ensin pari vuotta uimakoulussa, ja sen jälkeen alkoi kilpauintiharrastus, Kontiainen sanoo.

Harjoittelussa tärkeimpänä Kontiainen pitää säännöllisyyttä sekä voimaharjoittelua. Uintiharjoituksia on kaikkina muina päivinä paitsi sunnuntaina, ja treenaaminen koostuu monipuolisesti erilaisista harjoituksista.
– Treeniin sisältyy uinnin lisäksi voimaharjoittelua sekä lihaskuntoa. Uudeksi harjoittelutekniikaksi on myös tullut fustra, joka keskittyy keskivartalon voiman sekä tekniikan ja liikkuvuuden kehittämiseen. Sen avulla voi ennaltaehkäistä myös loukkaantumisia.
Runsaasti treenaavan Kontiaisen ruokavalio on varsin joustava.
– Pääasia on, että syö riittävästi hiilihydraatteja ja varmistaa, että energiaa on tarpeeksi, sillä tässä lajissa energiaa kuluu paljon.

Parhaillaan Akseli Kontiainen opiskelee Joensuun yhteiskoulun lukiossa neljättä vuotta. Lukion suorittaminen neljässä vuodessa on antanut joustoa ajankäytön suunnittelussa.
– Urheilun ja vapaa-ajan välisen tasapainon ylläpitäminen ei ole minulle vaikeaa, kunhan päivät suunnittelee kunnolla.
– Harjoitusten välissä voi aina lukea ja tehdä muuta, ja illalla ja viikonloppuna on myös paljon vapaa-aikaa. Uiminen on minulle myös mielekästä tekemistä, joten sekin tuntuu oikeastaan vapaa-ajalta, Kontiainen sanoo.
Lepopäivät Kontiainen viettää yleensä kotonaan. Harjoitteluviikon jälkeen lepo tulee tarpeeseen, eikä ylimääräistä juuri jaksa tehdä.
– Näen uintikavereita harjoituksissa sen verran paljon, ettei ketään yleensä tarvitse käydä tapaamassa erikseen.

Kilpauimari viihtyy myös altaan reunalla: Kontiainen toimii aika-ajoin valmentajana ja osallistuu välillä uimakoulun opetukseen.
– Toimin myös kummiuimarina. Kummiuimarin tehtävään kuuluu näyttää nuoremmille uimareille esimerkkiä ja pitää harjoituksia.
– Tuleva joensuulainen uimarisukupolvi vaikuttaa oikein lupaavalta. Sieltä on kuoriutumassa paljon taitavia uimareita, mutta toki tulevaisuus riippuu paljon omasta motivaatiosta. Jokainen valitsee sitten itse, millä tavalla haluaa alkaa harjoitella uintia. Tämä laji vaatii paljon motivaatiota itseltä.

Kontiainen on tyytyväinen uimareiden harjoittelumahdollisuuksiin Joensuussa, mutta uusi uimahalli olisi toiveissa.
– Uima-allas voisi olla pidempi, ja uusi uimahalli olisi aina parempi. Täällä on onneksi toimivat kuntosalit. Lisäksi treeniporukka on hyvä, ja valmennuskin on kohdillaan, Kontiainen kertoo.

Kontiainen on asettanut itselleen sekä lyhyen että pitkän aikavälin tavoitteita. Juuri nyt päällimmäinen tavoite on päästä mahdollisimman hyvään kuntoon: viimeisen puolen vuoden ajan Kontiaista on kiusannut jatkuva sairastelu, joka on sotkenut harjoittelua.
– Oikeastaan terveenä pysyminen olisi yksi hyvä tavoite, jotta pääsisin yhtä hyvään kuntoon kuin kesällä, Kontiainen naurahtaa.
Pitkän tähtäimen tavoitteena taas olisivat Euroopan mestaruuskilpailut sekä olympialaiset.
– Onhan siihen vielä pitkä matka, mutta riittävä motivaatio auttaa paljon. Lisäksi on oltava hyvät harjoittelumahdollisuudet ja pysyttävä terveenä. Tavoitteitahan pitää olla.
– Nyt kun vain pääsisi treenaamaan ja pysyisi kesään asti terveenä, se olisi tärkeintä, Kontiainen sanoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä