Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Sähkökatko kilpaili vaalien kanssa

Markku Kareinen (vasemmalla), Pentti Vartiainen ja Tarmo Nupponen saatiin vastailemaan aluevaaleja koskeviin kysymyksiin aamuna, jonka luntevin puheenaihe Heinävaarassa oli sään muutos ja sen aiheuttamat ongelmat. Kuva: Aimo Salonen Markku Kareinen (vasemmalla), Pentti Vartiainen ja Tarmo Nupponen saatiin vastailemaan aluevaaleja koskeviin kysymyksiin aamuna, jonka luntevin puheenaihe Heinävaarassa oli sään muutos ja sen aiheuttamat ongelmat. Kuva: Aimo Salonen
Pikkuisen sokkoinahan näihin vaaleihin mennään.

Äänestäjillä ja ehkä ehdokkaillakin on riittänyt opeteltavaa jo siinä, miten aluevaltuusto itse asiassa toimii, ja korona vei vielä mahdollisuudet äänestäjien ja ehdokkaiden aidolta kohtaamiselta. Heinävaaran SEOn aamuparlamentilta löytyy sentään näkemys siitä, millaisia ihmisiä listoilta pitää näissä vaaleissa etsiä: sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastuspuolen ammattilaisia.

– Porukalla ollaan tässä puhuttu, että sinne pitäisi saada alan ammattilaisia – semmoisia, jotka ymmärtävät niiden asioiden päälle, Markku Kareinen sanoi ja sai näkemykselle tukea Pentti Vartiaiselta ja Tarmo Nupposelta.

– Politiikkaa ei pidä sotkea joka paikkaan, Nupponen muotoili.

Kun Heili kävi tapaamassa päiväänsä aloittelevia heinävaaralaisia, pakkaset olivat vaihtuneet plusasteiksi ja vesi- sekä lumisateeksi. Aamun uutiset kertoivat sähkökatkoista maakunnassa.

Sähkökatkot olisivat todennäköisesti olleet aamun puheenaihe, ellei Heili olisi tunkeillut pöytään niin, että suurin osa parlamentaarikoista karkasi heti aamuseitsemän jälkeen muualle ja pöytään jäivät vain Vartiainen ja Nupponen.

Kareinen astui ovesta sisään, kun Heili tenttaili jo aluevaaliasioista.

– Minä kato pesin tänä aamuna heti ensimmäiseksi vaalimainosten naamat. Likasin ensin ja pesin pois, lumitöistä tullut Kareinen julisti.

– Oliko siellä mieleistä ehdokasta, kaverit utelivat.

– Enpä katsonut.

Lumi ja sohjokin vaikuttivat osaltaan pöydän tyhjenemiseen heti toimittajan ilmestyttyä paikalle.

– Parhaat asiantuntijathan tästä lähtivät pois. Keijo hävisi, sillä alkoi auraushommat, Vartiainen paljasti.

Muiden aamuparlamenttien tapaan Heinävaarankin kokoonpano vaihtelee. Joskus pitää ottaa lisätuoleja naapuripöydistä, joskus on väljempää.

Mutta mistä porukka normaalisti juttelee? Haastatteluaamua edeltävänä päivänä Yle oli julkistanut UMK-kilpailun esiintyjät eli euroviisuehdokkaat, ja ajan kestoaiheitahan ovat säämuutosten lisäksi korona, Putin ja Ukrainan tilanne – ja nyt nämä aluevaalit.

– Melkein se meinaa olla tätä maailman menoa laidasta laitaan. Kenellä nyt juohtuu mieleen mitäkin, ja sitten juttu siirtyy asiasta toiseen, Vartiainen vastasi ja kaverit säestivät:

– Joka päivä jossain vaiheessa tulee tuo vaalihomma.

– Välillä tulee politiikkaa ja välillä vähemmän politiikkaa. Enemmän se puhe taitaa liikkua naisissa ja traktoriloissa.

Palataan aluevaaleihin ja sosiaali- ja terveystoimeen: mitkä asiat ovat tärkeitä kahvilan miehille itselleen?

Vartiainen ja Nupponen nostavat esille lähipalvelujen tärkeyden, vaikka toimintoja nykyisin mielellään yhdistelläänkin isompiin kokonaisuuksiin.

– Vanhuksia mie eniten tässä ajattelen. Niillehän on pahinta, jos palvelut viedään etäälle, Vartiainen huomautti.

Nupponen jatkoi, että kaikilla ei ole tietokoneita ja digimahdollisuuksia.

– Jos joku ihminen kävisi vanhuksen luona, Nupponen pohti.

– Sehän se, jos joku siellä kävisi. Kiertäisi, Vartiainen säesti.

– Vilkaisisi, mikä tilanne on, että vanhus ei jäisi nököttämään sinne mökille ja potemaan kipuaan. Eihän sinne välttämättä kaikki pääse, jos ihminen asuu polun päässä. On vanhoja ihmisiä, joiden luo ei ole kuin kinttupolku, Nupponen huomautti.

Kareinen tiesi jo haastatteluaamuna ehdokkaansa, Vartiaisella ja Nupposella valinta oli vielä edessä.

– Vähän vaikeaahan se nyt on, kun ehdokkaita ei ole näissä vaaleissa ollut juuri näkyvissä, kaksikko pohti.

Äänestämään kaikki kolme olivat menossa.

– Vaimon kanssa näistäkin vaaleista on puhuttu. Perinteenä on ollut, että yhdessä käymme äänestämässä, Kareinen kertoi.

– Viimeksi käytiin äänestämässä Pilkon Cittarissa, kun oltiin menossa Tahkon mökille ja oltiin siellä varsinaisena äänestyspäivänä. Muutenhan myö ollaan tuolla koulun ovella aina viittä minuuttia vailla kahdeksan.

Kareinen sanoi äänestäneensä aina osaavaa ihmistä, ei puoluetta.

– Kyllä äänestää pitää aina. Minulla on jo nyt tiedossa ihminen, jonka tunnen, ja jonka mielipiteet tiedän.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä