Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Vasara voi paukkua jo syksyllä

Joensuun torille saa nyt rakentaa kauppahallin Siltakadun puoleiseen laitaan. Kuva: Hanna Käyhkö Joensuun torille saa nyt rakentaa kauppahallin Siltakadun puoleiseen laitaan. Kuva: Hanna Käyhkö
Vuosien kissanhännänveto Joensuun kauppahallista on viimein päättymässä: Joensuun kauppatorin ja lähialueen asemakaavamuutos sai lainvoiman joulukuun lopulla, ja tulevan kauppahallin rakentaminen voi mahdollisesti alkaa jo tulevana syksynä.

Toimitusjohtaja Juha Kivelä kertoo, että Pohjois-Karjalan Osuuskauppa käynnistää nyt uudelleen liikerakennuksen konsepti- ja toteutussuunnittelun.

– On ihan mahdollista, että rakentamaan päästään loppusyksyllä torin kesäkauden päätyttyä. Lopullisen päätöksen asiasta tekee vielä PKO:n hallitus.

PKO esitteli kauppahallin suunnitelmia ja havainnekuvia, kun asemakaavamuutos hyväksyttiin liki puolitoista vuotta sitten Joensuun kaupunginvaltuustossa.

Kun rakennushanke seisahtui valitusprosessien keskellä, teetti PKO kauppahallista kaksi kyselyä pohjoiskarjalaisille.

– Vastauksia tuli yli 20 000 kappaletta. Tästä jo voi päätellä, että kauppahalli todella kiinnostaa ihmisiä, Juha Kivelä sanoo.

– Se on selvää, että ihmiset haluavat hallin torille: tätä mieltä oli 11 000 ihmistä eli yli 80 prosenttia vastaajista.

Syksyn 2020 esityksiin kauppahalliksi tuli runsaasti palautetta, ja varsinkin tulevan rakennuksen ulkomuoto herätti paljon keskustelua.

Kauppahalliin tulevista palveluista eniten kannatusta saivat kahvila- ja leipomopalvelut (34 prosenttia vastaajista), juoma- ja ravintolapalvelut (26 prosenttia) sekä erikoisliikkeet (23 prosenttia).

– Näiltä osin menemme siis vahvasti aiempien suunnitelmien mukaan. PKO:n visioissa kauppahalli olisi sellainen torin lämminhenkinen kokoontumispaikka, matkailijoiden ja pohjoiskarjalaisten olohuone, johon olisi luonteva kokoontua syömään, juomaan ja tapaamaan tai seuraamaan muita ihmisiä, Kivelä sanoo.

Rakennuksen ulkomuoto sen sijaan on nyt vielä uudelleen tarkastelussa.

– Kyselyissä mielipiteet jakautuivat terävästi kahtia: osa ihmisistä haluaisi ehdottomasti vanhanajan tyylisen pitsikoristeisen puuhuvilan ja osa puolestaan erittäin modernin kaupparakennuksen, Juha Kivelä kertoo.

– Meidän näkemys on se, että tulevan kauppahallin täytyy olla näyttävä rakennus, joka ei ole sen enempää kumpaakaan äärilaitaa. Tärkeintä on, että rakennus on tyylikäs ja istuu arvokkaasti paikalleen.

Rakentamishankkeen aloitus edellyttää vielä PKO:n hallituksen hyväksyntää, mutta suunnitelmia esimerkiksi kauppapaikoista ja hallin kokonaisuudesta tehdään jo. Tulevia kauppiaita ja yrittäjiä kartoitetaan halliin parhaillaan.

– Kauppahallin kokonaisuushan on kiinni siitä, ketä sinne saadaan vuokralaisiksi. Meidän toiveissa olisi, että siellä olisi myös perinteisiä hallikauppiaitakin, vaikka pelkällä raaka-ainekaupalla ei tämän kokoisen alueen kauppahalli kyllä pyöri.

– Rakennuksen sisätilojen suunnittelua ohjaa se, että minkä tyyppisiä palveluita liiketiloihin voisi olla tulossa.

Kauppahallin tulevia suunnitelmia ja ulkoasua esitellään Juha Kivelän mukaan yleisölle jossain vaiheessa tänä vuonna.

– Jos rakennustyöt pääsevät käyntiin tulevana syksynä, pitäisi valmista olla kesään 2023 mennessä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä