Julkaistu    |  Päivitetty 
Petteri Puhakka

Onnellista uutta vuotta – vaikka myrsky nousisi

Valokuvaaja Tuomo Ahokas 1900-luvun taitteessa.  Kuva: Pohjois-Karjalan museo Valokuvaaja Tuomo Ahokas 1900-luvun taitteessa. Kuva: Pohjois-Karjalan museo

Nykyiset uudenvuoden toivotukset ovat usein mobiiliviestejä. Kaupallisia ja itse tehtyjä paperi- ja valokuvakortteja niitäkin lähetetään, usein joulutervehdykseen yhdistettynä.

Joensuussa vuodesta 1890 alkaen kymmeniä vuosia tunnettuna valokuvaajana työskennellyt Tuomo Ahokas teki vuodelle 1898 oman uudenvuoden tervehdyskorttinsa perinteiseen käsityöläistapaan. Kuva-aihe oli käsin piirretty, lasinegatiiville valokuvattu ja valokuvapaperille vedostettu. Hän arvosti henkilökohtaista käsityötä.

Ahokkaan tekemä kortti toimi toisaalta oman yritystoiminnan mainoksena, mikä kertoo taitavasta markkinamiehestä. Kun hänen kauppiasuransa oli päätymässä vuonna 1898 konkurssiin ja pakkohuutokauppoihin, ehkä hän halusi valokuvaamonsa uudenvuoden tervehdyksellä siirtää kaupunkilaisten huomion jo ennalta myönteisempiin asioihin.

 

Kauppiasuran päätyttyä Ahokkaan valokuvaamo jatkoi Mikkosen talossa Kirkkokatu 25:n kohdalla, kunnes uusi valokuvaamo perustettiin entisen viereen vuonna 1908. Vuosisadan vaihteen konkurssista johtuen talo kirjattiin hänen vaimonsa Josefinan nimiin. Valokuvaamo menestyi hyvin, ja elämä näytti hymyilevää puoltaan. Suojasäätä seurasi myrsky vuonna 1916, kun Josefina menehtyi vaikeaan sairauteen.

Tuomo Ahokas meni uudelleen naimisiin vuonna 1917, kun poliisi Josef Leväsen tyttärestä tuli hänen toinen vaimonsa. Perheen valokuvaamo jatkoi Kirkkokadulla Tuomon ja Hilman yhteisin voimin aina valokuvaajamiehen kuolemaan vuoteen 1946 saakka.

 

Tuomo Ahokas tunnettiin yritteliäänä ja monessa mukana olevana kaupunkilaisena. Hän oli valokuvaaja, konkurssin tehnyt sekatavarakauppias, raittiusmies, palokuntalainen, yhdistysaktiivi, harrastenäyttelijä sekä mukava seuramies. Ahokkaan valokuvaamossa kävivät kuvattavana lukuisat Joensuun ja lähiseutujen asukkaat. Välillä hän kierteli kameransa kanssa myös eri puolilla itäistä Suomea.

Ahokkaan tuttavapiirilleen tekemä uudenvuoden tervehdys ilmentää paitsi halua muistaa tuttavia henkilökohtaisesti, myös yritteliään miehen uskoa huomiseen. Tervehdyksen viesti rivien välissä voisikin olla: kun nykyisistä ja lähellä olevista vaikeuksista huolimatta teet parhaasi, ja tuot kaiken osaamisesi muiden näkyville, tulevaisuus voi olla aurinkoinen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä