Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Yllättävän vilkas Kummunkatu

Teemu Maarasen katse löytää pienen kaupungin pääkadun varrelta useita mahdollisia yhteistyökumppaneita. Kuva: Aimo Salonen Teemu Maarasen katse löytää pienen kaupungin pääkadun varrelta useita mahdollisia yhteistyökumppaneita. Kuva: Aimo Salonen
Teemu Maaranen puhuu paljon ja innostuneesti. Outokumpu on saanut yrittäjän, jolla riittää ideoita, mutta milloin Marita oikein alkaa taas näyttää elokuvia?

– Sitten, kun olen saanut asiat riittävän valmiiksi. Tarkkaa ajankohtaa en lähde sanomaan, koska olen päättänyt, että en anna sen kummemmin lapsilleni kuin muillekaan lupauksia, joita en ehkä pysty pitämään.

Elokuvia Maritassa on näytetty ainakin 1950-luvulta lähtien, mutta nyt toiminta on ollut jonkin aikaa tauolla. Maaranen aikoo käynnistää oman tarjontansa pikku hiljaa – aluksi elokuvilla, mutta vähitellen luvassa on muutakin.

– Pikku hiljaa lähdetään muuttamaan sisustaa ja linjaa. Kun emme kuulu mihinkään ketjuun, voimme tehdä asioita laatikon ulkopuolelta, Maaranen sanoo.

Maaranen on selvittänyt, mitkä elokuvat ovat vetäneet outokumpulaisia aiemmin, ja todennut, että suomalaiseen elokuvaan kannattaa panostaa.

– Kansainväliset isot elokuvat ovat nopeasti suoratoistopalveluissa, ja ihmiset katsovat niitä kotonaan, mutta suomalaiselle elokuvalle teatterit ovat yhä hyvä väylä, Maaranen pohtii.

Elokuvien ympärille uusi yrittäjä on kehittämässä asioita, joita voi tehdä yhdessä muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Esimerkkinä Maaranen mainitsee läheiseltä tilalta saatavat tuotteet, vaikkapa limonadin, joka on vaihtoehto amerikkalaiselle kolajuomalle.

Ravintoloiden kanssa voisi viritellä jotain kiinnostavaa, ja vaikka Maritassa on muutenkin totuttu kuulemaan musiikkia ja kokemaan teatteria, niitä voisi liittää uudella tavalla myös elokuviin.

– Pitää keksiä jotain erilaista, mikä ehkä saa ihmisiä tulemaan elokuviin myös Outokummun ulkopuolelta, Maaranen pohtii.

Uudella yrittäjällä ei ole aiempaa tuntumaa Outokumpuun.

– Vaimon kanssa ollaan oltu koko ikämme Joensuussa ja miettineet aika pitkään, että joskus sitten ostetaan se talo tai joskus sitten hankitaan matkailuauto, jolla lähdetään perheen kanssa reissuun. Sitten vain pysähdyttiin miettimään, että miksi odottaa siihen ”joskus sitten”. Päätettiin, että nyt.

Yhdeksänlapsinen uusioperhe osti 15 kilometrin päästä Outokummin keskustasta talon, jota Maaranen remontoi samalla, kun hän valmistelee teatterinsa avaamista ja valmistelee siihen liittyvää muuta toimintaa.

– Joensuu on alkanut haihtua vähitellen taka-alalle. Täällä kaikki on jotenkin ihmisläheisempää, Maaranen sanoo.

Kummunkatu on käsite, samoin sen varrella oleva Maritan talo. Millä mietteillä uusi outokumpulainen katselee katunäkymää?

– Olen todella positiivisesti yllättynyt. Koko ajan on jotakin liikettä ja toimintaa tapahtuu.

Lyhyen matkan päässä Maritasta on ravintola Metsähovi, josta kuulemistaan asioista Maaranen on innostunut.

– Tanskasen Wernen kanssa juttelin Metsähovista ja ymmärsin, että siellä on otettu vanha logo käyttöön – menty ajassa taaksepäin, kunnioitettu vanhaa ja vaalittu perinteitä. Se minulla on itsellänikin ajatuksena. Olen tehnyt tiedusteluja, saisinko ottaa uudestaan käyttöön elokuvateatteri Maritan vanhan logon.

Maarasella on jo visio lipunmyynnin yläpuolelle mahdollisesti tulevasta graafisesta työstä, jossa vanha logo on yhdistetty uusiin yrittäjiin.

– Kadun toisella puolella on tatuointiyrittäjä, joka taitavana graafikkona voisi tehdä sen, Maaranen paljastaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä