Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Toivanen

Vammaispalveluita jo 50 vuotta

Honkalampi-keskus on vammaispalveluiden eritysosaamisen keskus. Kuvassa palvelujohtaja Jari Nevanto ja johtava sosiaalityöntekijä Outi Konttinen.  Kuva: Hanna Toivanen Honkalampi-keskus on vammaispalveluiden eritysosaamisen keskus. Kuvassa palvelujohtaja Jari Nevanto ja johtava sosiaalityöntekijä Outi Konttinen. Kuva: Hanna Toivanen
Honkalampi-keskus on tarjonnut maakunnallisia kehitysvammaispalveluita Liperin Ylämyllyllä jo vuodesta 1971.

Hoitolaitoksena Honkalampi-keskus on Pohjois-Karjalan ensimmäinen, joka tarjosi alusta asti osaamista ja asiantuntijuutta kehitysvammaisten hoidossa. Lokakuun 4. päivänä tuli kuluneeksi 50 vuotta, kun ensimmäiset asukkaat saapuivat Honkalampi-keskukseen.

Pohjois-Karjalan kuntien yhteistyö kehitysvammaisten palveluiden järjestämiseksi sai alkunsa vuonna 1962, kun Pohjois-Karjalan Mannerheimin lastensuojeluliiton piiri ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto kutsuttiin koolle keskustelutilaisuuteen. Tällöin Pohjois-Karjalan maakunnassa ei ollut lainkaan kehitysvammaisille suunnattua hoitoa.

Honkalampi-keskus on ollut kehitysvammaispalveluiden kehityskärjessä alusta saakka. Alussa tavoitteena oli kehitysvammaisten kuntouttaminen, kotona asumisen ja itsenäisesti pärjäämisen tukeminen eri tavoin.

Kun 1980-luvulla kuntaliitto rakensi avohuollon yksiköitä kuntiin, muodostui nykyiselle palvelurakenteelle pohja, jonka keskiössä olivat asumispalvelut, työ- ja päivätoimintapalvelut sekä perhehoito.

Kehitys on ollut tärkeässä osassa koko keskuksen historiaa. Tulevaisuudessa toivotaan kehitystä muun muassa uudistuvan vammaispalvelulainsäädännön kautta.

Keskuksella on tänäkin päivänä keskeinen rooli kehitysvammaispalveluiden erityishuollossa. Keskuksen ammattilaiset ja asiantuntijat kulkevat usein koko matkan perheen tukena syntymästä saakka.

– Palvelut ja käytännön asiat suunnitellaan yhdessä asiakkaan ja hänen perheensä kanssa. Yhteistyössä on usein myös muita tahoja mukana, kuten päiväkoteja, kouluja, terveydenhuolto tai Kela, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Outi Konttinen.

Honkalampi-keskus on tänä päivänä vammaispalveluiden keskitetyn erityisosaamisen keskus.

– Honkalampi-keskus lähti puhtaasti kehitysvammaisten erityishuollon järjestämisestä, ja nyt olemme monialainen sosiaali- ja terveydenhuollon yksikkö, vaikkakin pääpaino on kehitysvammaisten ja vammaispalveluiden järjestämisessä, kertoo Honkalampi-keskuksen palvelujohtaja Jari Nevanto.

Honkalampi-keskus on maakunnalle tärkeä palveluyksikkö.

– Ilman Honkalampi-keskusta samankaltaiseen hoitokeskukseen olisi todella pitkä matka. Se vaikeuttaisi palvelunsaantia ja asiakkaiden tilannetta. Keskuksemme mahdollistaa myös henkilökunnan ammatillisen osaamisen ylläpitämisen sekä kehittämisen mahdollisuudet, kommentoi Outi Konttinen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä