Julkaistu    |  Päivitetty 

Jälleen pääroolissa

Loppuvuodesta Outi Mäenpää lähtee Espanjaan kuvaamaan JP Valkeapään elokuvaa Hetki lyö. Loppuvuodesta Outi Mäenpää lähtee Espanjaan kuvaamaan JP Valkeapään elokuvaa Hetki lyö.

Outi Mäenpään ura alkoi 1980-luvulla. Parhaan naispääosan Jussin hän on saanut kolme kertaa muun muassa elokuvista Kukkia ja sidontaa ja Musta jää. Sivurooleissa hän on ollut esimerkiksi Aki Kaurismäen elokuvissa. Hän on myös improvisaatioteatteri Stella Polariksen perustajajäsen.

Vuosisadan häät -elokuvan on ohjannut Marja Pyykkö ja käsikirjoittanut Aleksi Bardy.

– Minulla on pitkä historia käsikirjoittaja Aleksin kanssa jo Stella Polariksessa. Aleksin kanssa olemme tehneet yhdessä elokuvan Kukkia ja sidontaa sekä tv-sarjan Vapaa pudotus.

 

Mäenpää esittää uudessa elokuvassa julkkispsykologi Viima von Ausgezeichnetia, joka on itse hukassa elämässään. Näyttelijän mukaan pääroolin näytteleminen on sivurooleja helpompaa, koska silloin saa kokonaisen kaaren näyteltäväksi. Hahmon motiivit ymmärtää paremmin.

– Lyhyiden roolien tehtävä on yleensä tukea päähenkilöä. Se on usein naisroolien tehtävä. Kun on enemmän aikaa, kuvausryhmän kanssa ehtii rentoutua. Ihmisistä tulee tuttuja ja rentona olet parhaimmillasi.

Vuosisadan häät kuvattiin vuosi sitten. Elokuva on kuvattu filmille. Koronan takia kuvausperiodi oli tiiviimpi.

– Eniten korona vaikutti stressitasoon. Ajattelin, että en voi sairastua kesken kuvausten, koska kasvojani ei voi lainata kenellekään. Huomasin heräileväni öisin puhtaaseen stressiin siitä, onko kurkku kipeänä, onneksi ei ole kipeänä.

 

Näyttelijä aloittaa hahmon rakentamisen selvittämällä tämän tahdonsuunnat ja alitajuiset kipupisteet.

– Ensin teksti on opeteltava niin syvälle alitajuntaan, että kun yöllä herätetään ja kysytään edellinen repliikki, niin tiedät mitä vastata. Näin tekstistä tavallaan vapaudutaan. Teksti ei kahlitse niin, että joutuisi muistelemaan.

Sitten teksti analysoidaan ensin itse ja sitten ohjaajan ja kanssanäyttelijöiden kanssa.

– Olen niin sanottu metodinäyttelijä. Haluan elää ihmisen elämän ja kokemuksen läpi, avaan kehoni ja annan ihoni hänelle, lainaan oman psykofyysisen kokonaisuuteni.

 

Elokuvan julkisuuteen ja someen kytkeytyvä maailma on näyttelijällekin tuttu. Mäenpää mainitsee, että esimerkiksi Saksassa ja Espanjassa julkisuuden kannattelu on kovempaa.

– Nykyään kuka tahansa voi tehdä itsestään julkisuudessa toimivan. Mutta kuten elokuvassakin esitetään, haaste on selvittää, elätkö omaa elämääsi vai elätkö kuvaa, joka tuottaa tyhjyyden tunnetta ja erillisyyttä.

– Näyttelijän työ on julkinen ammatti. Näyttelijänä haluan kertoa teoksesta ja haluan tietenkin, että mahdollisimman moni näkisi itse teoksen. En tee tuotoksia pöytälaatikkoon. Elokuvan on saatava näkyvyyttä, jotta ihmiset tietävät teoksesta. Tilanne on huono, jos kukaan ei tiedä taideteoksesta mitään.

Elokuvamaailma on muuttunut Mäenpään uran aikana.

– Naisille on enemmän rooleja. Vaikka se on vielä vähäistä ainakin yli 45-vuotiaille naisille. Roolit ovat usein tukirooleja. Teatterissa ja televisiossa asia on jo muuttunut enemmän.

 

Digitaalinen muoto mahdollistaa sen, että kameroita on enemmän ja näyttely on nopeampaa. Tämä tekee näyttelijäntyöstä notkeampaa.

– Voit reagoida impulsseihin heti. Aiemmin joutui pitämään paussin, jotta leikkaaja pääsi leikkaamaan. Jossain Kaurismäen elokuvissa se ei nyt tietenkään vaikuttanut, kun piti muutenkin olla lakoninen.

– Jos katsoo vaikka englantilaisia elokuvia, siellä on erilainen traditio. Tapa näytellä on kiehtovan kevyttä. Suomalainen näyttelijäntyö on muuttunut uskottavammaksi ja rytmi on nopeampaa.

Mäenpää on työskennellyt myös ulkomailla. Hän sanoo, että Suomessa tekninen osaaminen on vähintään yhtä hyvää kuin esimerkiksi Saksassa tai Ruotsissa. Samoin ohjaajat ja näyttelijät ovat valmiita.

– Mutta jostain syystä rahoitus on jäljessä. Meillä tehdään moninkertaisesti pienemmillä budjeteilla. Se on vähän kuin että saat paskan Ladan tai automaattivaihteisen Mersun; sillä Ladalla oppii paremmin ajamaan.

– Merkittävä muutos on sekin, että ennen alkoholinkäyttö oli voimakasta. Nyt ihmiset edustavat sivistyneesti ja elokuvien statuksen mukaisesti.

 

Mäenpää kehuu agenttitoimistoa pyörittävää Laura Munsterhjelmiä, joka on edesauttanut kotimaisen elokuvan kansainvälistymistä. Suomalaisia näyttelijöitä on usein Netflixin ja HBO:n sarjoissa.

– Aiemmin sanottiin, että eiväthän näyttelijät tarvitse agentteja. Laura on saanut suomalaisia näyttelijöitä kansainvälisiin tuotoksiin. Se on aliarvostettu osa kotimaisessa elokuvan kehityksessä. Et itse voi soittaa Lars von Trierille, mutta Laura voi.

Loppuvuodesta Mäenpää lähtee Espanjaan kuvaamaan JP Valkeapään elokuvaa Hetki lyö.

– Olen siitäkin aivan liekeissä. On hyvin harvinaista minun ikäiselleni naiselle, että tulee kaksi näin isoa roolia. Esitän naispääosaa. Siinä Ilkka Heiskanen, Johannes Holopainen ja Jukka-Pekka Palo ovat isoissa miespäärooleissa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä