Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Toivanen

Valonpilkahdus opiskelijaelämään

Ninni Mähönen ja Sonja Kontro odottavat innolla syksyn tulevia opiskelijatapahtumia.  Kuva: Hanna Toivanen Ninni Mähönen ja Sonja Kontro odottavat innolla syksyn tulevia opiskelijatapahtumia. Kuva: Hanna Toivanen
Joensuun katukuva on jälleen täyttynyt erivärisistä haalareista ja on vilkkaampi kuin pariin viime vuoteen. Kaduilla kantautuu riemun kiljahduksia ja kannustushuutoja, kun opiskelijat kokoontuvat taas yhteen pitkän pandemia-ajan jälkeen.

Syksyn aikana puretut koronarajoitukset ovat saaneet Joensuun korkeakouluopiskelijat taas liikkeelle, mikä on positiivinen asia myös seudun ravintoloille. Kalenterit alkavat täyttyä tapahtumista ravintoloilla, opiskelijoilla ja ainejärjestöillä.

Monen joensuulaisen ravintolan liiketoiminnan kannalta opiskelijat ovat tärkeä asiakaskunta. Ainejärjestöt järjestävät suuria opiskelijatapahtumia, joissa ravintolat ovat merkittäviä yhteistyökumppaneita ja tapahtuman mahdollistajia.

– Puoleentoista viime vuoteen ei ole juuri voitu opiskelijatapahtumia järjestää, mutta nyt kun se on mahdollista, ovat useat järjestöt niitä halukkaita järjestämään. Tämä näkyy myös syksyn ohjelmistossa. Kertoo NoHo viihderavintoloiden liiketoiminnanjohtaja Paul Meli

Noho-viihderavintoloihin kuuluvat Joensuussa Viihdemaailma Ilona ja Gloria.

–Opiskelijoilla on selkeästi ollut kova tarve päästä näkemään toisiaan, Meli jatkaa.

Syksy on monelle opiskelijoille tapahtumarikkainta aikaa. Uudet fuksit aloittavat ja vanhemmat opiskelijat palaavat takaisin kesälomiltaan, jolloin on aika ryhmäytyä ja viettää elämänsä parasta aikaa, joksi opiskelijaelämää monesti siteerataan.

Syksyn ryhmäytyminen on tärkeää etenkin uusille opiskelijoille. Ravintolat haluavat olla mukana tukemassa toimintaa ja takaamassa omalta osaltaan tapahtumien onnistumisen.

– Meillä jokainen syksy on opiskelijapainotteinen ja siihen kiinnitetään paljon huomiota. Halutaan, että porukka viihtyy ja sponsoroidaan myös monia ainejärjestöjä, Jussu Varonen JetSet Barista.

– Vilkkaimmat opiskelijabileet on keskiviikkoisin, ja silloin on samanlainen meno kuin normilauantaina. Tästä voidaan kiittää vain opiskelijoita, Varonen jatkaa.

Moni ravintola odottaakin syksystä todella vilkasta ja tapahtumarikasta. Vaikka joensuulaiset ravintolat tekevätkin paljon ainejärjestöjen kanssa yhteistyötä, on korona-aika vaikeuttanut virallisten tapahtumien järjestämistä.

Monet opiskelijaporukat järjestävätkin omia tapahtumia, joista tieto ei aina välttämättä ravintoloille asti kulje.

– Sellainen toive olisi opiskelijoille, että vaikka ei olisi niin sanotusti virallinen opiskelijatapahtuma, mutta porukkaa on lähdössä enemmän, voisi niistä ravintoloille heittää viestiä esimerkiksi Facebookin inboxiin, vinkkaa Pohjois-Karjalan Osuuskaupan iltaravintoloiden ryhmäpäällikkö Outi Pohjoranta.

– Tällä tavalla osaamme varautua iltaan ja varmistaa, että työntekijöitä on tarpeeksi. Haluamme kuitenkin varmistaa parhaan mahdollinen asiakaskokemus myös opiskelijoille ja isommille porukoille.

Tämä syksy on tuonut myös opiskelijoille palan toivoa ja valonpilkahduksen normaalista opiskelijaelämästä. Jälleen voi nähdä ystäviä hyvällä omallatunnolla, eikä tarvitse pelätä syyllistämistä ja pahoja katseita.

– On ihanaa, kun kalenteri täyttyy niin niistä opintopainotteisista asioista kuin vapaa-ajan opiskelijatapahtumista, koska kyllä nekin kuuluu yhtä lailla opiskelijaelämään. Tuntuu hyvältä, että on jälleen vilkkaampi sosiaalinen elämä, kertoo kolmannen vuoden tradenomiopiskelija Sonja Kontro.

Vielä hetki sitten moni opiskelija joutui elämään epätietoisuudessa siitä, miten opinnot ja opiskelijaelämä starttaavat tänä vuonna. Pääseekö koululle lähiopetukseen ja näkemään luokkatovereita ja ryhmäytymään vai putoaako täysin opiskelijaelämän kyydistä ennen kuin kyytiin ehtii edes hypätä.

– Vielä vuosi sitten ei tyyliin uskaltanut mennä minnekään, kun oli korona sitä ja korona tätä. Nykyään on tosi paljon rennompi fiilis, kun on rokotteet, kolmannen vuoden medianomiopiskelija Ninni Mähönen sanoo.

– Tuntuu vihdoin siltä, että uskaltaa taas mennä ja on ihanaa, kun saa tuntea sitä yhteenkuuluvuutta ja pääsee viettämään opiskelijaelämää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä