Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Kaikkien aikojen pikkujoulukausi

Tänä vuonna Kerubi Liveen otetaan kolmisentuhatta katsojaa. Kolme vuotta sitten tapahtumassa esiintyi muun muassa Tuure Kilpeläien ja Kaihon Karavaani. Kuva: Mikko Makkonen Tänä vuonna Kerubi Liveen otetaan kolmisentuhatta katsojaa. Kolme vuotta sitten tapahtumassa esiintyi muun muassa Tuure Kilpeläien ja Kaihon Karavaani. Kuva: Mikko Makkonen

Patoutumat purkautuvat nyt, sillä paikoin varauksia on tullut enemmän kuin ennen koronaa.

Viime vuonna pikkujoulut ja tyhy-päivät jäivät monilla yrityksillä viettämättä, mikä puolestaan näkyy ravintoloiden ja tapahtumatarjoajien varauskannoissa tänä syksynä.

Kerubin toimitusjohtaja Asko Piiparinen ennakoi tämän vuoden pikkujoulukauden olevan joensuulaisille yrityksille erityisen hyvä.

– Ainakin Kerubin osalta näyttää jo siltä, että on tulossa historian vilkkain sesonki. Osaltaan tähän vaikuttaa se, että monet viime vuonna perutut varaukset siirrettiin suoraan tälle vuodelle, mikä on luonut pohjan varauskannalle. Paljon on kuitenkin tullut uusiakin ryhmiä, Piiparinen kertoo.

Piiparisen mukaan syksylle on jo nyt tiedossa useita iltoja, jolloin Kerubin varattavat tilat on myyty täyteen. Kerubilla on viisi vuokrattavaa tilaa, joista pienin on 12 hengelle ja suurin noin sadalle hengelle.

– Yksi suosituimmista illoista vaikuttaisi olevan 11. joulukuuta, jolloin Elastinen esiintyy Kerubissa. Monet tekevät niin, että ensin ruokaillaan porukalla ja sitten jatketaan keikalle.

Kerubi Live järjestetään tänä vuonna 3. joulukuuta Joensuu Areenassa. Vaikka liput tulivat myyntiin vasta viime viikolla, on Asko Piiparisen mukaan tapahtumaan myyty ryhmiä satapäittäin.

– Ennen olemme ottaneet tapahtumaan viitisentuhatta ihmistä, mutta nyt otamme 2 500–3 000, jotta väljyyttä jää hieman. Emme siis edes tavoittele täyttä areenaa. Vilkkaalta menekki kuitenkin vaikuttaa jo nyt.


Pohjois-Karjalan Osuuskaupassa pikkujoulukausi vaikuttaa niin ikään vilkkaammalta kuin ennen koronaa. PKO:n matkailu ja myyntijohtaja Tiina Kannisen mukaan ennakkovaraustilanne on Kimmelin osalta on suotuisa.

– Suorastaan vähän jännitämme, miten paljon ryhmäkoot vielä kasvavat. Pienten ja keskisuurten pikkujoulujen varausaikajänne on kuitenkin lyhyt, joten on odotettavissa, että loka–marraskuussa tulee vielä paljon varauksia, Kanninen kertoo.

Kannisen mukaan PKO:n korviin on kantautunut yritysten henkilökuntien kova tarve päästä juhlimaan ja viettämään aikaa työporukalla.

– Nyt on ilmassa vähän niin kuin patoutunutta tarvetta ja intoa, koska monilla pikkujoulut jäivät viime vuonna viettämättä, Kanninen toteaa.

Kimmelissä, josta on kaavailtu juuri valmistuneen remontin myötä Itä-Suomen tapahtumatähteä, on syksyn mittaan luvassa useita keikkoja. Tiina Kannisen mukaan suositut pikkujouluajankohdat ajoittuvat usein kysytyille keikkapäiville. Lisäksi PKO tarjoaa oheisaktiviteettina Kimmelissä esimerkiksi viinijoogaa.

– Uutena juttuna meillä on nyt myös sellainen palvelu, että voimme toimittaa pikkujouluherkut yritysten omiin tiloihin jopa sadalle hengelle. Tällaiselle on ollut jonkin verran kysyntää, Kanninen kertoo.


Viihdekeilahalli Cosmicin toimitusjohtaja Laura Kurosen mukaan pikkujoulukausi alkaa tänä vuonna tavallista aiemmin: juhliminen ei enää painotu vain marras–joulukuulle, vaan jo lokakuulle on tehty Cosmicissa paljon varauksia.

Cosmicin suosituimpia pikkujoulupaketteja ovat Kurosen mukaan hohtokeilauksen, saunomisen ja ruokailun yhdistelmä sekä VIP-paketti, johon sisältyy oma lounge, neljä keilarataa ja ruokailu- ja juomatarjoilumahdollisuus.

– Nyt varataan selvästi paketteja menetettyjenkin pikkujoulujen ja tyhy-päivien edestä. On ihan ilo päästä tekemään taas kunnolla pikkujoulukautta, koska viime vuonna pikkujoulutoiminnat jäivät todella vähäisiksi, Kuronen sanoo.

Myös Joensuun Kuntokeidas tarjoaa pikkujoulupaketteja buffet-tarjoiluineen. Kuntokeitaalla suositaan pikkujouluaikaan keilaamista ja pelitilassa pelailua. Pelitila pitää sisällään muun muassa ilmakiekko- ja biljardipöytiä sekä koneellisen kiipeilyseinän.

– Niistä tykätään, koska kyseessä ei ole hikiliikunta, joten niiden jälkeen ei tarvitse käydä pesulla. Toki tänne voi tulla harrastamaan myös vaikka padelia tai muuta hikiurheilua ja varata VIP-saunan, jonne pääsee sitten peseytymään pelien jälkeen, Kuntokeitaan työntekijä Maria Mustonen vinkkaa.

Mustosen mukaan monelle syksyn perjantaille on tehty jo pikkujouluvarauksia, mutta varaustilanteen odotetaan kiihtyvän lokakuun aikana.

– Viime vuoteen verrattuna jo nyt näyttää toki vilkkaalta, Mustonen toteaa.

 

Kaupunginteatterin tiedottaja Heini Myllerin mukaan ryhmävaraukset ovat selvästi piristyneet kuluvana syksynä.

Kaupunginteatterilla pikkujoulusesonki kestää tavallisesti lokakuusta joulukuun alkupuolelle, ja tänä vuonna tuohon aikaan ohjelmistossa pyörivät muun muassa aikuisille suunnatut 9 hyvää syytä elää, Korot kattoon eli valmennusta ja viettelyksiä sekä Kesäyön unelma.

– Ryhmämyynnissä ei toki aina voi tietää, milloin kyse on nimenomaan pikkujouluista, koska muutakin ryhmämyyntiä on paljon, Heini Myller kertoo.

Myller arvioi korona-ajan synnyttäneen jonkinlaista patoutumaa myös teatterissa käymisen suhteen, ja nyt ryhmävarauksia onkin tehty poikkeuksellisen positiivisella mielellä.

– Selkeästi sekä asiakkaat että me täällä teatterilla olemme huojentuneita ja hyvällä mielellä siitä, että tilanne alkaa vapautua. Myös varttuneempi väki uskaltaa nyt tulla jälleen teatteriin.

Myllerin mukaan pikkujouluvaraukset voivat venyä tänä vuonna tavallista myöhempään syksyyn epävarmuuksien vuoksi.

– Osa saattaa vielä miettiä koronatilannetta ja tarkkailla tilanteen etenemistä tässä vaiheessa. Ryhmämyyntiin soitellessa kannattaa katsoa valmiiksi vaikka pari varavaihtoehtoa sopiviksi päiviksi, mutta tilaa on kyllä vielä hyvin, Myller summaa.Poimintoja pikkujoulukauden keikoista

 • 5.11. Ellinoora (Ilona)
 • 13.11. Stig (Ilona)
 • 19.11. ja 20.11. Olavi Uusivirta (Kerubi)
 • 19.11. ABREU (Ilona)
 • 20.11. Frederik (Las Palmas, Kimmel)
 • 26.11. Arttu Wiskari (Las Palmas, Kimmel)
 • 26.11. Behm (Kerubi)
 • 27.11. Etta (Bepop)
 • 3.12. Kerubi Live: Haloo Helsinki!, Erin ja Vesterinen yhtyeineen (Joensuu Areena)
 • 10.12. Stig (Bepop)
 • 11.12. Elastinen (Kerubi)
 • 11.12. ABREU (Las Palmas, Kimmel)
 • 17.12. Costee (Bepop)

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä