Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Somessa käy lähes hirvittävä kuhina

Pajot täyttää viikonloppuna koko Kontiolahden kotiseutukeskuksen alueen. Jari-Pekka Kinnunen poseeraa navetalla, joka on konserttien ja niiden jälkeisen karaoken näyttämönä. 
Kuva: Aimo Salonen Pajot täyttää viikonloppuna koko Kontiolahden kotiseutukeskuksen alueen. Jari-Pekka Kinnunen poseeraa navetalla, joka on konserttien ja niiden jälkeisen karaoken näyttämönä. Kuva: Aimo Salonen
Pajot, karjalainen festivaali, on tänä vuonna monipuolisempi kuin koskaan: musiikin lisäksi Kontiolahden kotiseutukeskuksella koetaan karjalankielistä elokuvaa, teatteria ja sanataidetta sekä tutustutaan itkuvirsien nykyiseen kuulokuvaan. Pajot Sygyzyn teemana on Virtauksia ja purkauksia.

Erityistä nostetta festivaali on saanut karjalankielisestä karaokesta, josta saatiin maistiaisia jo kesällä Rääkkylän Kihaus Folkissa, ja jota on voinut laulaa ympäri Suomen karaokeravintoloissa, joissa on feelment-alusta.

– Kyllähän vetovoimana on juuri nyt se hypetys, joka karaoken ympärillä on ollut, festivaalia järjestävän Karelia Folk ry:n toiminnanjohtaja Jari-Pekka Kinnunen sanoo.

Karjalankieliseltä karaokelistalta löytyy niin alkuperäisiä karjalaisia lauluja kuin suomalaisia hittejäkin, joihin on tehty karjalaiset käännökset. Tuntumaa lauluihin voi ottaa vaikka kotona linkin pajot.fi/karaoke kautta.

Karaokea voi laulaa navetassa perjantaina ja lauantaina sen jälkeen, kun illan konsertit ovat päättyneet. Perjantain esiintyjinä ovat Sláinte Karelia sekä Pekko Käppi & K:H:H:L ja lauantaina Karjalan Brihat, Loimolan Voima ja Burlakat.

Perinnetuvassa koetaan lauantaina iltapäivällä Timoi Munnen pääosin karjalaksi esittämä monologi Unis da mierol, joka on tarinassa Hyrsylässä syntyneestä, sotavankeuden kokeneesta pojasta, joka varttuu mieheksi Vuonislahdessa.

Pihaohjelmassa on muun muassa Ikiruuhen esiintyminen saunan rappusilla sekä Kuuman kollektiivinen tuliesitys illan pimennyttyä.

Pajot alkoi keväällä 2017 Jari-Pekka Kinnusen ja Timoi Munnen voimin. Siitä on menty eteenpäin niin tekijöiden kuin yleisönkin määrässä mitattuna.

– Ensimmäisenä vuonna kyselin vähän ennen tapahtumaa kavereiltani ja kyliltä ihmisiä mukaan pystyttämään tapahtumaa. Nyt meillä on kolmekymmentä talkoolaista, jotka ovat tosissaan ja antaumuksella mukana ylläpitämässä karjalaisuutta ja kieltä, Kinnunen sanoo.

Yleisönkin tietoisuus on neljässä vuodessa kasvanut.

– Somessa käy semmoinen kuhina, että suorastaan hirvittää. Facebook-sivuilla on käynyt vuoden aikana 20 000 ihmistä, ja jonkun päivityksen jos sinne laittaa, sitä käy katsomassa yli tuhat ihmistä.

Kinnusen toiveissa on, että sana Pajoista leviäisi myös Venäjän Karjalaan, josta voisi tulla ainakin artisteja sitten joskus, kun rajat avautuvat. Korona on vaikuttanut myös festivaalin ajankohtaan: kevätkesälle suunniteltu tapahtuma joudutaan järjestämään jo toista kertaa syksyllä.

– Molempi parempi, Kinnunen pohtii.

– On syksykin todella hienoa aikaa järjestää festivaalia. Päivällä voi olla aurinkoista, mutta kun ilta hämärtyy ja pimenee ja valot laitetaan päälle, niin kyllä on siistiä.

Pimeyttä hyödynnetään lauantai-iltana pihalla, missä Kuuma Kollektiivi yhdistää tulta, kansantanssia, fyysistä teatteria ja musiikkia.

Onko Pajot sitten jatkossakin nimenomaan syksyinen festivaali?

– Ei ole, kyllä tämä on vielä koronan jälkimaininkeja. Seuraava Pajot on jo toukokuussa, ja sitä pitäisi ruveta järjestämään.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä