Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Keskustaan tulee talven ihmemaa

Viime vuodelta tutut joulumökit saapuvat torille joulukuussa. Myyjähaku tälle vuodelle on parhaillaan käynnissä. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Viime vuodelta tutut joulumökit saapuvat torille joulukuussa. Myyjähaku tälle vuodelle on parhaillaan käynnissä. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen

Joensuun torin ympäristö syttyy tänä vuonna joulun alla loistoonsa. Tänä vuonna perinteinen joulunavaus järjestetään taas kahden vuoden tauon jälkeen sunnuntaina 21. marraskuuta, jolloin luvassa on kaikenikäisille suunnattua ohjelmaa, josta vastaavat muun muassa Kulttuuritehdas Siihtala sekä Itä-Suomen yliopiston JOY-kuoro.

Joensuun Kaupunkikeskustayhdistys Virran toiminnanjohtajan Katja Kolehmaisen mukaan tänä vuonna joulunajan suunnitteluun Joensuussa on haluttu panostaa erityisen paljon.

– Haluamme nyt tuoda niin sanotusti elämän takaisin keskustaan koko pandemiavaelluksen jälkeen, Kolehmainen kertoo.

 

Joulunavaus huipentuu valaistuksen sytyttämiseen torilla: torin ympäristö tullaan valaisemaan uudella tavalla näyttävästi, mutta tarkempia yksityiskohtia Katja Kolehmainen ei vielä paljasta.

– Tiedotamme siitä lisää vielä myöhemmin, mutta hienoja juttuja on kyllä luvassa. Joensuuhun saadaan vielä todellinen taikatalvi, Kolehmainen myhäilee.

– Toivomme, että uusi valaistus osaltaan vauhdittaa ihmisten tulemista kaupunkikeskustaan myös muualta maakunnasta.

Kolehmaisen mukaan joulunavaussunnuntaista on tarkoitus tehdä Joensuun keskustassa perhepäivä, jolloin esimerkiksi ravintolat olisivat avoinna hieman tavallista pidempään, jotta lapsiperheet voisivat käydä siellä joulunavauksen yhteydessä.

– Tavoitteena on saada myös keskustan yritykset huomioimaan joulunavaustapahtuma ja koristelemaan esimerkiksi näyteikkunoitaan, jotta saisimme poikkeuksellisen kauniin kaupungin.

Eloa keskustaan voi tuoda talvikaudella myös se, että Joensuun kaupunki päätti viime vuonna sallia ravintoloille myös talviterassit. Kaupungin mukaan kiinnostusta talviterasseihin on ollut jonkin verran.

– Tiedän ainakin Bar Playn hakeneen lupaa. Varmasti muitakin kiinnostuneita on, Kolehmainen sanoo.

 

Myös joulutori saa tänä vuonna Joensuussa jatkoa, kun viime vuodelta tutut kymmenen joulumökkiä ilmestyvät Kauppatorille 9. joulukuuta. Kauppiashaku on Katja Kolehmaisen mukaan parhaillaan avoinna.

– Haku avattiin viime viikolla, ja vajaa puolet mökeistä on jo mennyt, eli kiinnostusta on kyllä ilmassa. Toivomme saavamme mökkeihin maakunnan parhaat yrittäjät, joten määräaikaa haulle ei ole asetettu, Kolehmainen toteaa.

Joulutori tulee olemaan avoinna maanantaista lauantaihin 22. joulukuuta saakka. Tänä vuonna joulutorin erikoisuus on Tivoli Sariolan venetsialainen hevoskaruselli, joka on maksutta käytettävissä koko joulutorin ajan.

– Tänä vuonna haluamme panostaa erityisesti siihen, että joulutori on paikka, jonne tullaan viihtymään ja hakemaan iloa joulunaikaan. Meillä oli Virrassa hyvä ja tuottoisa torikesä, minkä halusimme nyt hyödyntää lasten iloksi, Kolehmainen kertoo.

 

Joulutorilla tulee olemaan ohjelmaa kaikkina kahtenatoista aukiolopäivänä, minkä mahdollistaa Tiloilta torille -hanke. Esiintyjähauki on parhaillaan avoinna.

– Lisäksi viime vuodelta peruuntuneita ohjelmanumeroita tullaan näkemään tänä vuonna. Esimerkiksi Joensuun evankelis-luterilaisen seurakunnan Kauneimmat joululaulut tullaan laulamaan torilla.

Kolehmaisen mukaan Virta tekee ohjelmayhteistyötä myös Taitokorttelin kanssa.

– Tavoitteena on, että saamme ihmiset vierailemaan keskustan eri liikkeissä ja kortteleissa. On ihana ajatus, että meillä tulee olemaan keskustassa kaunis jouluvalaistus, kauppiaita, karuselli ja kaikenlaista ohjelmaa. Jos näillä ei saada kävijöitä keskustaan, en enää tiedä, mitä ensi vuodeksi voidaan keksiä, Kolehmainen nauraa.


Yhen illan jutussa nähdään pyroshow

Viime vuoden tapaan Joensuussa järjestetään syyslomaviikolla Yhen illan juttu -tapahtuma, jossa keskustan liikkeet, ravintolat ja kahvilat järjestävät kaupunkilaisille yhteisen ostosillan.

Perjantaina 22. lokakuuta järjestettävässä tapahtumassa on tarjolla erilaista ohjelmaa, palveluita ja tarjouksia voimassa olevat rajoitukset ja ohjeistukset huomioiden.

Virran toiminnanjohtaja Katja Kolehmaisen mukaan tapahtumasta pyritään tekemään tänä vuonna elämyksellinen: Yhen illan jutun vetonaulana toimii Vapaudenpuistossa järjestettävä pyroshow, joka toteutetaan 22.10. kello 16.15 ja 19.15.

– Monet juhlat on jäänyt juhlimatta, keskustatapahtumat toteuttamatta ja ilotulitukset ampumatta. Nyt olemme ostaneet Suomen Ilotulitus Oy:ltä tällaisen valoa, tulta ja ääntä yhdistävän pyroshow’n, jota ihmiset pääsevät syyslomaviikon perjantaina ihastelemaan, Kolehmainen iloitsee.

– Yhen illan jutusta toivotaan tänä vuonna kunnon kaupunkikarnevaalia.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä