Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Musiikkia ja Liettuan ketjua 1989

Kemal Achourbekov (vasemmalla) ja Raimo Moilanen löysivät Liettuaan liittyvän yhteistyökuvion. Kuva: Aimo Salonen Kemal Achourbekov (vasemmalla) ja Raimo Moilanen löysivät Liettuaan liittyvän yhteistyökuvion. Kuva: Aimo Salonen

Pianisti Kemal Achourbekovin johtaman Rajaton taide -musiikkifestivaalin avauskonsertin solisti vaihtui, mutta vilnalaisuus pysyy: niin esiintymisensä perumaan joutunut sellisti Vytautas Sondeckis kuin hänen paikkaajakseen saatu Augustas Gocentaskin ovat Vilnasta kotoisin.

– Koronatilanteen vuoksi kun ei suunnitteluvaiheessa voinut kauheasti kutsua artisteja muualta, sanoin, että olisi kiva, jos voitaisiin tehdä yhteistyötä jonkun pienen maan kanssa. Heikki Soininen sanoi, että onhan meillä Liettua, Achourbekov muistelee.

Soininen on mukana sekä Rajattoman taiteen järjestelyissä että Joensuun seudun Donelaitis -seurassa, joka tunnetaan myös nimellä Liettuan ystävät ry. Sitä kautta päästiin ylittämään rajoja musiikista valokuvauksen puolelle: torstaina avautuu kirjaston Muikku-salissa valokuvanäyttely elokuussa 1989 muodostetusta, Vilnasta Tallinnaan ulottuneesta 650 kilometriä pitkästä ihmisketjusta.

Näyttely on esillä puolitoista viikkoa ja päättyy 1. lokakuuta.

 

Valokuvanäyttelyn paikallisesta kokoamisesta vastaa Joensuun Donelaitis - seura, joka sai satojen kuvien kokoelman Liettuan Suomen-suurlähetystöstä.

– Viime syksynä tapasimme Joensuussa Liettuan suurlähettilään, joka kertoi, että heillä on kiertävä valokuvanäyttely ketjun Liettuan-päästä. Me iskettiin siihen, Joensuun Donelaitis -seuran puheenjohtaja Raimo Moilanen sanoo.

Soinisen kautta luontevaksi yhteistyökumppaniksi tuli Rajaton taide.

– Tänä syksynä Liettua on monella tapaa ajankohtainen. Meidän seura on ollut lokakuussa 30 vuotta yhtenäisenä seurana, Baltian maiden itsenäistymisestä on kulunut runsaat 30 vuotta ja Joensuu ja Vilna ovat olleet ystävyyskaupunkeja noin 50 vuotta, Moilanen huomauttaa.

Moilanen kävi hakemassa kuvat Helsingistä ja on ehtinyt jo tutustua niihin.

– Pysäyttävää on, miten tosissaan käsi kädessä olevat ihmiset ovat. Se tulee ihmisten kasvojen ja niillä näkyvän tunteen kautta, Moilanen sanoo.

Ketju muodostettiin 23.8.1989, Neuvostoliiton ja Saksan tasan 50 vuotta aiemmin solmiman Molotovin–Ribbentropin sopimuksen vuosipäivänä.

Ketjun muodostamisesta kun elettiin runsaat puoli vuotta eteenpäin, Baltian maiden irtaantuminen Neuvostoliitosta alkoi nimenomaan Liettuasta, joka julistautui itsenäiseksi maaliskuussa 1990.

Vielä tammikuussa 1991 Neuvostoliitto yritti tukahduttaa liikehdintää lähettämällä joukkojaan Vilnan tv-tornille, jonka luona 14 ihmistä kuoli.

– Minäkin seurasin Helsingissä ollessani niitä dramaattisia päiviä. Dramatiikka tihkuu jo näistä kuvista, Moilanen sanoo.

Joensuulainekin kytkös elokuun 1989 ketjuun on. Nyt jo edesmenneet Karjalaisen entinen päätoimittaja Pekka Sitari ja hänen vaimonsa Kaija Sitari olivat mukana ketjussa.

– Muistan, kun Pekka kertoi siitä seuramme hallituksessa ollessaan, Moilanen sanoo.

 

Rajaton taide alkaa perjantaina 24. syyskuuta kello 19 Joensuun konservatoriolla konsertilla, jossa 24-vuotias, Sibelius- Akatemiassa opiskeleva sellisti Augustus Gocentas esiintyy yhdessä pianisti Kemal Achourbekovin kanssa.

Samassa konsertissa esiintyy Huba Hollóköin, Sakari Tervon, Hans Loddersin ja Ville Kivivuoren Taiga-kvartetti.

– Tänä vuonna esiintyjät ovat pääosin paikallisia. Pääasia oli pitää festivaali tänäkin vuonna, koska jo yksi välivuosi olisi johtanut siihen, että ihmiset olisivat unohtaneet, Achourbekov sanoo.

 

Rajaton taide -festivaali Joensuussa perjantaista sunnuntaihin 24.–26.9.2021. Koko ohjelmisto löytyy sivulta rajatontaide.fi 

 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä