Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Sateenkaaria katukuvassa

Pride-kulkue starttaa taas Joensuussa kahden vuoden tauon jälkeen Kauppatorin siniseltä virralta. Kuva vuoden 2019 kulkueesta. Kuva: Mikko Makkonen Pride-kulkue starttaa taas Joensuussa kahden vuoden tauon jälkeen Kauppatorin siniseltä virralta. Kuva vuoden 2019 kulkueesta. Kuva: Mikko Makkonen

Pohjois-Karjala Priden juuret ovat vuodesta 2005 alkaen Joensuussa järjestetyssä Hohto-tapahtumassa.

Tällä viikolla vietetään Pohjois-Karjala Pride -viikkoa, jonka teemana on tänä vuonna Näe minut.

Pride on tavallisesti näkynyt Joensuun kaupunkikuvassa keskustan alueella kulkevana kulkueena sekä Itä- ja Länsisilloilla ja Vapaudenpuistossa liehuvina sateenkaarilippuina, jotka nostetaan salkoihin myös tänään keskiviikkona.

Koko loppuviikon ajan Joensuussa on mahdollista osallistua erilaiseen pride-teemaiseen ohjelmaan, kuten sateenkaarimessuun, verkkokeskusteluihin, Pride-kahvilaan ja sateenkaarikaraokeen. Pride-kulkue järjestetään taas kahden vuoden tauon jälkeen lauantaina 25. syyskuuta. Kulkue alkaa Kauppatorin siniseltä virralta kello 14 ja päättyy myöhemmin Kerubille, jossa järjestetään kulkuejatkot.

 

Suomessa pride-teemaisia tapahtumia on järjestetty vuodesta 1975 lähtien. Aluksi tapahtumista käytettiin nimeä Vapautuspäivät.

Pohjois-Karjala Priden historia on vielä verrattain lyhyt: Pohjois-Karjalan Seta Hobiles ry järjesti sateenkaariteemaisen Hohto-tapahtuman Joensuussa ensimmäistä kertaa vuonna 2005.

– Hohto – Joensuun homo- ja lesbokulttuuritapahtuma kokosi yhteen ihmisiä lähiseudulta ja kauempaa. Viikonloppuna 25.–27. helmikuuta biletettiin kahdesti, nähtiin kolme pitkää elokuvaa ja tutustuttiin lyhytelokuvakilpailun satoon. Lauantain bileet olivat keskustassa ensimmäistä kertaa Joensuun Setojen historiassa, kerrotaan Joensuun Setan arkistossa ensimmäisestä Hohto-tapahtumasta.

Vuonna 2016 tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa nimellä Pohjois-Karjala Pride. Samana vuonna Pride laajeni maakunnassa Joensuun ydinkeskustan ulkopuolelle, kun tapahtuma järjestettiin myös Enossa ja Lieksassa.

 

Pohjois-Karjalan Setan koordinaattori Anna Estolan mukaan pahoinvointi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen keskuudessa on lisääntynyt korona-aikana.

– Heille suunnattuja julkisia terveydenhuollon tukipalveluita on ylipäätään vähän, ja kolmannen sektorin tukiryhmien toiminta on ollut korona-aikana tosi vähäistä. Toivotaan, että tänä vuonna alkaneen kolmivuotisen Susirajan sateenkaari -hankkeen myötä saamme taas aktivoitua ryhmätoimintoja ja kerrottua ihmisille, että täällä me olemme ja meihin voi ottaa yhteyttä, Estola sanoo.

Pride-kulkueeseen on osallistunut Joensuussa parhaimmillaan noin 600 osallistujaa, ja Setan arvion mukaan tänä vuonna osallistujamäärän odotetaan olevan noin puolet tästä.

Viime vuonna teemaviikolla järjestettiin koronan vuoksi kulkueen sijasta Kuhasalossa koko perheen Metsäpride, joka osoittautui niin suosituksi, että se päätettiin järjestää myös tänä vuonna. Metsäpride järjestetään 26.9. Kuhasalon Kalmonkatiskalla kello 12–15.

– Pride-viikko päättyy tänä vuonna siihen. Olemme järjestämässä teemaviikkoa tosi hyvillä mielin, ja tänä vuonna meillä onkin tosi paljon tapahtumia luvassa, Estola summaa.

Koko Pride-viikon ohjelman voi tarkistaa Pohjois-Karjalan Setan verkkosivuilta osoitteesta https://pohjoiskarjalanseta.fi/pohjois-karjala-pride/

 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä