Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Toivanen

Aksolotli, lemmikkimaailman nouseva tähti?

Aksolotli on salamantereihin kuuluva sammakkoeläin, joka on lähtöisin Meksikosta. Aksolotli on salamantereihin kuuluva sammakkoeläin, joka on lähtöisin Meksikosta.
Lemmikkimaailman uusi vetonaula ihastuttaa erikoisuudellaan ja söpöydellään. Aksolotli on monelle tuttu eläin Minecraft-pelistä, ja on siitä ehtinyt muodostua jo eräänlainen netti-ilmiö nuorten keskuudessa.

Joensuussa aksolotleja on taannoin myynyt esimerkiksi Tintin Lemmikki. Enää toviin niitä ei ole kuitenkaan liikkeestä saanut.

– Siitä on ainakin 15 vuotta aikaa, kun meillä niitä on ollut. Kysyntääkin kyseiselle lemmikille on ollut nykyisin vähemmän, Tintin Lemmikistä kerrotaan.

Viime vuosina aksolotlin suosio onkin noussut erityisesti Etelä-Suomessa. Helsingissä sijaitsevan Ihmeotus-lemmikkieläinkaupan valikoimaan aksolotlit kuuluivat, mutta ne myytiin hyvin nopeasti loppuun.

– Kun avasimme liikkeen, saimme aksolotleja myyntiin aika nopeasti. Ihastelijoita riitti ja kysyntää on senkin jälkeen ollut, kertoo Tea Honkaharju Ihmeotus-lemmikkieläinkaupasta.

Akvaariossa elävä sammakkoeläin on vedonnut etenkin lasten ja lapsiperheiden tunteisiin. Suureen suosioon noussutta lemmikkieläintä ei kuitenkaan tällä hetkellä saa juuri mistään Suomesta. Harvinaisuudesta huolimatta aksolotlin voi löytää hyvällä tuurilla eläinkaupasta tai yksityisiltä myyjiltä.

– Suosio on varmasti johtunut eläimen söpöydestä ja siitä, että onhan se nyt todella erikoinen lemmikki, Honkaharju pohtii.

Aksolotli ei kuitenkaan ole kaikkein helpoin lemmikkieläin. Söpö otus onkin muihin matelijoihin verrattuna hieman vaikeampi hoitaa, sillä se vaatii isot akvaariotilat sekä rauhallisen ja viileän elinympäristön. Aksolotlille ihanteellinen elinympäristö on viileä vesi, jossa sille on piilopaikkoja ja kasvillisuutta.

– Normaali huoneenlämpö on sille liian lämmin, paras ympäristö olisi esimerkiksi jokin kellari tai muu rauhallinen ja viileä paikka. Toki akvaarioon voi myös hankkia veden viilentimen, mutta ne tahtovat olla tosi kalliita, Honkaharju kertoo

Aksolotli on salamantereihin kuuluva sammakkoeläin, jonka juuret ovat Keski-Meksikossa. Luonnonvaraisena aksolotli on äärimmäisen uhanalainen, sillä ihmiset on tuhonnut lajin elinympäristön. Lemmikkieläimenä aksolotleja tavataankin enemmän ja niiden elinikä on noin 10–15 vuotta.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä