Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Vesiterapia kuntouttaa eläimen turvallisesti

Heli Kapanen-Lappalaisen 8-vuotias kultainennoutaja Silkki suostui havainnollistamaan terapia-altaan käyttöä herkkujen avulla. Altaassa on juoksumatto, jonka nopeutta ja kaltevuutta voidaan säädellä. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Heli Kapanen-Lappalaisen 8-vuotias kultainennoutaja Silkki suostui havainnollistamaan terapia-altaan käyttöä herkkujen avulla. Altaassa on juoksumatto, jonka nopeutta ja kaltevuutta voidaan säädellä. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen
Terapia-allas on harvalle koiranomistajalle tuttu kuntoutus- ja liikuntaväline. Eläinlääkärien tietoisuus altaiden käytöstä ja hyödyistä on kasvanut runsaasti viime vuosina, ja nykyisin altaiden käyttömahdollisuudet ymmärretään laajemminkin kuin vain kuntoutusvälineenä.

Pohjois-Karjalan ainoa koirien vesijuoksumatto löytyy Onttolasta eläinfysioterapeutti Heli Kapanen-Lappalaisen vastaanotolta, jossa Kapanen-Lappalainen tekee työtään koirien ja hevosten parissa.

– Terapia-allas on ollut minulla jo yli kymmenen vuotta, mutta viime vuosien aikana sitä on alettu hyödyntää enemmän myös ennalta ehkäisevänä hoitona ja tukena esimerkiksi harrastuskoirille, Kapanen-Lappalainen kertoo.

Allasterapia on ihanteellinen kuntoutusmuoto esimerkiksi nivelrikosta kärsiville koirille sekä polvi-, selkä- tai kasvuhäiriöleikkauksesta toipuville koirille. Etenkin leikkauksen jälkeen koiran liikkumista on hyvä saada kontrolloitua siten, että liikkuminen tapahtuu mahdollisimman turvallisesti. Terapia-altaan taustalla on myös peili koiran askelluksen tarkkailemista varten.

– Jos koiran askellusta seurataan vaikka kentällä, se on huomattavasti hankalampaa. Täällä askellusta voi seurata hyvin joka suunnasta, Heli Kapanen-Lappalainen kertoo.

Vesiterapia-altaassa veden noste vähentää kehon painoa ja tukee koiran lihaksia ja niveliä, minkä vuoksi allasterapia on turvallista liikuntaa myös ylipainoisille koirille. Toisaalta allasta voi käyttää myös esimerkiksi talven liukkaita kelejä arastelevien vanhojen koirien liikuttamiseen.

– Allasterapia toimii erinomaisesti myös nopeasti kasvavien nuorien koirien ja pentukoirien tasapainon ja koordinaation harjoittamisessa.

Allasta voi Kapanen-Lappalaisen mukaan käyttää myös koiran kunnon kohottamisessa, sillä veden vastus vahvistaa lihaksia moninkertaisesti ilmaa tehokkaammin.

– Jokainen vesikävelyä tai -juoksua harrastanut voi kuvitella, miltä se tuntuu, kun vesi tuo vastusta liikkeeseen.

Terapia-allas soveltuu kaikenkokoisille koirille, ja veden korkeutta ja lämpötilaa sekä maton nopeutta ja kaltevuutta voidaan säädellä tarpeen mukaan. Altaan teho perustuu veden vastuksen lisäksi siihen, että matolla koira joutuu käyttämään kaikkia neljää jalkaansa.

– Esimerkiksi polvileikkauksesta toipuva koira voi ulkona kulkiessaan käyttää kolmea tervettä jalkaa, mutta vedessä oleva matto ohjaa sitä käyttämään kaikkia jalkoja, jolloin jalka kuntoutuu paremmin. Matolla on hyvin hankalaa käyttää vain kolmea jalkaa, Kapanen-Lappalainen kertoo.

Kuntoiluna vesiterapia-allasharjoittelua käytetään paljon esimerkiksi metsästys- ja urheilukoirilla, sillä ylämäkivastuksella on mahdollista vahvistaa takaraajojen lihasten voimakkaampaa käyttöä.

Allasterapiaa tehdään vähän kerrallaan, sillä kävely tai juoksu altaassa on raskasta lyhyenäkin harjoituksena.

– Esimerkiksi halvauspotilaalla kuntoutus voidaan aloittaa 2–4 minuutin harjoittelulla. Agilitykoira voi puolestaan harjoitella vaikka kolmen 8–10 minuutin mittaisen setin verran.

Allasterapiaan hakeudutaan Kapanen-Lappalaisen mukaan usein eläinlääkärin lähetteellä.

Kun eläinlääkäri määrää koiralle allasterapiaa, saattaa moni koiranomistaja suhtautua aluksi asiaan varauksella.

– Usein ajatellaan, että eihän minun koirani suostu menemään tuonne altaaseen ja että sitä pelottaa. Altaassa olemista kuitenkin harjoitellaan omistajan kehujen ja tietysti herkkujen kanssa, ja yllättävän piankin koira voi kulkea altaassa niin kuin se olisi ollut siellä aina, Kapanen-Lappalainen toteaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä