Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Kuin vahingossa trendin aallonharjalla

Sanna Jeskasen (vas.) ja Päivi Heinilän Juuriska-leipomossa kaikki tuotteet ovat vegaanisia ja gluteenittomia. Hapanjuureen tehtyjen leipien kysyntä on ollut vilkasta. Kuvat: Hanna Käyhkö Sanna Jeskasen (vas.) ja Päivi Heinilän Juuriska-leipomossa kaikki tuotteet ovat vegaanisia ja gluteenittomia. Hapanjuureen tehtyjen leipien kysyntä on ollut vilkasta. Kuvat: Hanna Käyhkö
Maanantaiaamuna kello 6.30 leijailee herkullinen tuoksu vastaan leipomo Juuriskan ovella. Joensuulaiset sisarukset Sanna Jeskanen ja Päivi Heinilä ovat olleet työntouhussa jo auringonnousun aikaan.

– Päivän suunnitelmat menivät uusiksi, kun yksi työntekijä sairastui. Nyt täytyi improvisoida piirakoiden valmistuksen aikataulu uudella tavalla, Heinilä sanoo jauhoja punnitessaan.

Molemmat naiset hoitavat leipomon asioita oman työn ohella. Päivi Heinilä on ammatiltaan pianonvirittäjä, Sanna Jeskanen puolestaan työskentelee Karelia-ammattikorkeakoulussa.

Yhteisen yrityksen pyörittäminen vaatii tarkkaa aikataulutusta ja suunnittelua. Välillä työpäivä alkaa aamuneljältä, toisinaan leipomon ovet suljetaan sunnuntai-iltana yhdeksältä.

Juuriskan syntyhistorian takana on perhepiirin yhteinen vaiva: keliakia.

– Olemme vuosia etsineet täydellisiä gluteenittomia tuotteita. Niitä on todellakin ollut vaikea löytää! Usein on joutunut tinkimään mausta tai koostumuksesta, sisarukset kertovat.

Päivi Heinilä on vuosia ollut intohimoinen kotileipuri.

– Juuriskan tuotteet ovat syntyneet pitkän tuotekehittelyn sekä monen yrityksen ja erehdyksen kautta. Vaikeinta on ollut kehitellä täydellinen rakenne ja maku, mutta nyt olemme monessa asiassa onnistuneet.

– Rakastan kehitellä ja kokeilla uusia juttuja. Valmistuin äskettäin Riveriasta leipomo-kondiittoriksi, ja sitä kautta olen saanut uutta varmuutta tekemiseen, Päivi Heinilä kertoo.

Juuriskan Sanna Jeskanen ja Päivi Heinilä pistivät virallisesti pystyyn loppuvuodesta 2019. Aluksi tuotantotilat sijaitsivat Lehmossa. Leipomon listoilla oli ensin kaksi tuotetta: riisipiirakat ja tattarilimppu.

Juuriskan kaikki tuotteet ovat vegaanisia ja gluteenittomia. Tummissa hapanjuurileivissä ei myöskään käytetä lisä- tai säilöntäaineita eikä teollista hiivaa.

– Leivontamme perustuu ikiaikaiseen menetelmään, hapanjuurella leipomiseen. Monesti gluteenittomissa tuotteissa on runsaasti erilaisia säilöntäaineita, jotka voivat aiheuttaa herkkävatsaiselle muita oireita, Päivi Heinilä kertoo.

Ensimmäisen vuoden aikana Juuriskan toiminta ja myynti kasvoivat tasaisesti.

– Olemme tehneet koko ajan varsin maltillisia liikkeitä yrityksen suhteen. Tätä on sanellut ihan jo ajankäyttö, kun molemmilla on myös omat työt hoidettavana, Sanna Jeskanen kertoo.

– Rohkein vetomme tähän saakka taisi olla tämän tilan vuokraaminen, Jeskanen viittaa ympärilleen.

Juuriskan leipomo muutti viime maaliskuussa Iiksenniitylle, entisiin Melkko-Kettusen viipurinrinkelileipomon tiloihin.

– Löysimme paikan onnellisten sattumien kautta. Tila oli äskettäin tyhjennetty ja pintaremontoitu: tänne oli helppo perustaa vegaaninen ja gluteeniton leipomo.

Nyt Juuriska työllistää yrittäjien lisäksi kaksi osa-aikaista työntekijää. Tuoteperhe on laajentunut muun muassa tattarisydänleivällä, tattarivuokaleivällä sekä saaristolaislimpulla.

Juuriskan tuotteita myy tällä hetkellä viitisentoista ruokakauppaa Joensuun seudulla. Leipää, piirakkaa ja esimerkiksi gluteenittomia korppujauhoja toimitetaan myös useisiin ravintoloihin ja hotelleihin. Monet asiakkaat tilaavat tuotteita suoraan leipomosta. Pakasteena tuotteita myydään Helsingin seudulla ja Oulussa.

– Kysyntää ja kasvunmahdollisuuksia tuntuu olevan. Olemme edenneet hyvin varovaisin askelin ja koko ajan miettien, mitä vauhtia uskallamme toimintaa paisuttaa, yrityksen hallinnollisista asioista ja markkinoinnista vastaava Sanna Jeskanen sanoo.

Korona-aika on tehnyt omat temppunsa lähituottajien arkeen: kaikenlaiset messut ja markkinat ovat olleet vähissä eikä kaupoissa ole voinut maistattaa tuotteita.

– Toisaalta monet kaupat päättivät lähteä tukemaan lähituottajia, ja siksi mekin olemme päässeet kauppoihin ehkä helpommin kuin olisi tapahtunut ennen koronaa.

Hapanjuureen leipominen on innostanut kotileipureita korona-aikana. Tämä näkyy myös Juuriskan kysynnässä: moni haluaa syödä hiivatonta, vaikkei sitä ehdi itse leipoa ainakaan jatkuvasti.

– Oli onnekasta sattumaa, että hapanjuurileivonta nousi samaan aikaan kuin meidän tuotekehittelymme alkoi jalostua yritystoiminnaksi.

Nyt Juuriskalla on edessä uusia kasvun mahdollisuuksia. Sanna Jeskanen jää vakityöstään vuorotteluvapaalle ja pystyy keskittymään muun muassa myynnin edistämiseen.

– Esimerkiksi Etelä-Suomessa olisi kysyntää kyllä, mutta tuoretuotteiden kuljetuksien järjestelyssä ja sopimuksissa on runsaasti tekemistä, joka vie paljon aikaa.

Kun päivän leivontavalmistelut on tehty, vaihtuvat leipurinasut pikavauhtia siviilivaatteisiin. Seuraavaksi on kiirehdittävä Joensuun keskustaan: eräs piano odottaa siellä virittäjäänsä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä