Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Myyn uusin tulokas on Heili

Päätoimittaja Hanna Käyhkö poseeraa sen keskushissin luona, jolla pääsee aina kauppakeskuksen ylimpään kerrokseen ja Heilin toimituksen ovelle saakka.  Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Päätoimittaja Hanna Käyhkö poseeraa sen keskushissin luona, jolla pääsee aina kauppakeskuksen ylimpään kerrokseen ja Heilin toimituksen ovelle saakka. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen
Talon elämä on vakiintunut, mutta ei pysähtynyt: uusia kasvoja tulee sopivin välein – viimeisimpänä Karjalan Heilin väki.

Kaupunkilehti muutti Torikadun talostaan remonttievakkoon Isoon Myyhyn. Toimitukseen pääsee, kun ajaa hissillä ylimpään kerrokseen. Oikea hissi on se kauppakeskuksen keskellä oleva, joka löytyy Roberts Coffeen kohdalta.

Kolmanteen kerrokseen kun ajaa ja astuu hissistä, Heili on heti vasemmalla.

Melkein 15 vuotta ehtivät kauppakeskus ja siitä kirjoittanut lehti elää rinnakkain, ennen kuin tiet yhtyivät näin konkreettisesti.

Oikeastaan tarina alkaa vajaan 17 vuoden takaa. Joulukuussa 2004 Heili uutisoi pian käynnistyvästä suururakasta.

Korttelin kokoinen monttu keräsi uteliaita ja synnytti lehtijuttuja. Lokakuussa 2006 uutisoitiin viiden ensimmäisen yrityksen muutosta uudisrakennukseen.

– Keskukselle on annettu nimeksi Iso Myy. Kauppakeskuksen logo julkistetaan lähipäivinä, Jouni Lievonen kirjoitti Heilissä 15.10.2006.

Kuhinaa riitti, kun kaupungin liiketiloja pantiin uusjakoon. Pian avattiin jo kakkosvaihetta.

– Tuntuu kuin puoli kaupunkia olisi muuttopuuhissa, Karita Hentunen kirjoitti 7.2.2007.

Kun toinen vaihe avattiin, Suomi valmistautui vaaleihin.

Pääministeri Matti Vanhanen vauhditti keskustan kampanjaa kauppakeskuksessa, josta vasta puolet oli rakennettu. Pääministeri tapasi kansaa aulassa, jonka umpeen naulatun seinän takana oli vielä rakennustyömaa.

Heilin juttu 18.2.2007 on jälkiviisaalle kiinnostavaa luettavaa: edessä olevia vaaleja pidettiin Anu Vehviläisen (kesk.) kannalta ratkaisevina. Eduskunnasta edellisissä vaaleissa pudonnut Vehviläinen oli ehtinyt todeta julkisuudessa, että nyt jos hän ei läpi mene, on edessä keskittyminen väitöskirjan tekoon.

Syksyllä 2021 tiedämme, että Vehviläinen palasi eduskuntaan ja nousi ministeriksi ja eduskunnan puhemieheksi saakka.

Tiedämme nyt senkin, että vuoden 2007 eduskuntavaalit vauhdittivat vuoden 2013 vaalipiiriuudistusta ja Kuopion sekä Pohjois-Karjalan vaalipiirien yhdistymistä.

Vihreiden Tarja Cronberg sai 7 804 ääntä eli 9,2 prosenttia Pohjois-Karjalan äänistä, mutta ilman vaaliliittoa ei päässyt läpi, koska pienessä vaalipiirissä vihreiden kokonaisäänet ja niiden mukainen vertausluku ei riittänyt yhteenkään eduskuntapaikkaan.

Vanhanen jatkoi Isosta Myystä eteenpäin vaalikiertuettaan, joka oli sen verran menestyksekäs, että keskusta johti uuttakin hallitusta, jonka ministereiksi nousivat niin Anu Vehviläinen kuin putoamisestaan huolimatta myös Tarja Cronberg.

Joensuussa jatkettiin kauppakeskuksen rakentamista. 5. marraskuuta 2007 Yrjö Laakkonen sai juhlia valmista hankettaan, josta hän oli kuullut, että hyvä hanke, mutta mahdoton.

Keskiviikkona 1.9.2021 oli päätoimittaja Hanna Käyhkön vuoro johdattaa joukkonsa taloon.

– Muutimme intoa täynnä Myyn ylimpään kerrokseen. On oikein kiinnostavaa katsella elämää ja tehdä kaupunkilehteä näin keskellä kaikkea, Käyhkö sanoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä