Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Toivanen

Suomenhevoset ilon tuojina

Janne Kuosmanen ja Elli Sirviö toivat suomenhevosensa tervehtimään ikäihmisiä Rantakylään Joen Hoivan pihamaalle maanantaina. Kuva: Hanna Toivanen Janne Kuosmanen ja Elli Sirviö toivat suomenhevosensa tervehtimään ikäihmisiä Rantakylään Joen Hoivan pihamaalle maanantaina. Kuva: Hanna Toivanen
Pitkän linjan hevosharrastajat Elli Sirviö ja Janne Kuosmanen tulivat Joen Hoiva -hoivakotiin ilahduttamaan ikäihmisiä suomenhevosten kanssa tämän viikon maanantaina.

Hevosten kohtaaminen oli monelle ikäihmiselle tunteellinen hetki.

Tapahtuma oli osa suomenhevosen päivän juhlallisuuksia. Suomenhevosen päivää on vietetty vuosittain syyskuun 6. päivä jo vuodesta 2007 saakka. Tänä vuonna hevoset jalkautuivat ensimmäistä kertaa ihmisten keskuuteen, kuten päiväkoteihin, hoivakoteihin ja palvelutaloihin.

Elli Sirviön suomenhevostamma Meijän Ilona ja Janne Kuosmasen ruuna Pihan Valo saivat Joen Hoivan asukkailta paljon huomiota sekä herkkuja syötäväksi.

Ensialkuun tunnelma hoivakodin sisäpihalla oli jännittyneen iloinen. Kun ikäihmiset pääsivät rapsuttelemaan lapsuudesta tuttuja hevosia, tunnelma rentoutui hetkessä.

Monelle kohtaaminen suomenhevosen kanssa nostaa muistoja omasta lapsuudesta. Hevonen oli tuolloin tuttu eläin lähes jokaisessa pihapiirissä.

Vaikka monen lapsuuteen suomenhevonen on kuulunutkin, on hevosen kanssa touhunnut enemmän isä kuin lapset.

Siihen aikaan suomenhevonen oli luotettava työhevonen, jolla oli tärkeä rooli kaikessa arjen touhuissa.

– Meilläkin oli kotona yksi ruuna, tamma ja varsa, vaikka ei se kovin pieni varsa enää ollutkaan. Isä niiden kanssa enemmän touhusi, muistelee eräs hoivakodin asukas.

Joen Hoivan pihamaalle tuodut hevoset ovat Janne Kuosmasen ja Elli Sirviön omia kasvatteja.

– On tosi tärkeää luottaa hevoseen ja tuntea se läpikotaisin, kun näin suuren eläimen tuo ihmisten keskelle. Monesti suomenhevoset sopivat tällaisiin tilaisuuksiin hyvin juuri rauhallisuutensa puolesta, sanoo Elli Sirviö rapsutellessaan Ilona-tammaansa.

Vaikka suomenhevosen päivän tapahtuma oli ensimmäinen laatuaan, ovat Janne Kuosmanen ja Elli Sirviö osallistuneet erilaisiin yleisötilaisuuksiin hevostensa kanssa aiemmin.

– Hevosten esitteleminen esimerkiksi ikäihmisille tuo paljon iloa itsellekin. On mahtava nähdä, miten ihmiset nauttivat isojen eläinten kohtaamisesta. Tämä on todella antoisaa meillekin, Janne Kuosmanen sanoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä