Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Tanssipaikasta autioksi saareksi

Lemmenlavalla valmistellaan parasta aikaa Pohjois-Karjalan kansanteatteri Pokan  Robison Cruesoe – tarinoita yksinäisyydestä näytelmää. Kuvassa Kaisa Mari Laasonen (vas.), Tommi Tihtarinen, Sanna Kärkkäinen, Hannele Turunen, Tatu Kaihua, Kirsikka Leino sekä Joonatan Tola. Kuva: Henri Jumppanen Lemmenlavalla valmistellaan parasta aikaa Pohjois-Karjalan kansanteatteri Pokan Robison Cruesoe – tarinoita yksinäisyydestä näytelmää. Kuvassa Kaisa Mari Laasonen (vas.), Tommi Tihtarinen, Sanna Kärkkäinen, Hannele Turunen, Tatu Kaihua, Kirsikka Leino sekä Joonatan Tola. Kuva: Henri Jumppanen
Hammaslahdessa sijaitseva Lemmenlava on perinteisesti ollut iskelmätähtien ja tanssikansan kohtaamispaikka. Ensimmäiset tanssiaskeleet lavalla pyörähdeltiin vuonna 1961. Vuonna 1993 vanha lava paloi, mutta samaisena vuonna valmistui uusi lava, jonka avajaisissa kansaa tanssitti Katri Helena. Tansseja lavalla on perinteisesti järjestetty kesäkuun alkupuolelta elokuun loppuun saakka.

Tulevana viikonloppuna lavalla ei pelkästään tanssita, vaan nostalgiaa tihkuvan Lemmenlavan lehtereet muuttuvat monitaiteellisen teatteriesityksen näyttämöksi. Pohjois-Karjalan kansanteatteri Pokka tuo Robinson Crusoen tarinan innoittaman, mutta nykypäivään sovitetun Robinson Crusoe – tarinoita yksinäisyydestä -esityksen Hammaslahteen.

Esityksiä on kolme, ja ne järjestetään perjantaina 27.8. kello 19 ja lauantaina 28.8. kello 14 ja 19. Jokaisessa esityksessä eri päähenkilö, joka on valittu arpomalla hakijoiden joukosta. Päähenkilöltä ei edellytetä aiempaa kokemusta näyttelemisestä. Prosessin ohjaaja Sanna Kärkkäinen kertoo innokkaita hakijoita olleen yllättävän paljon.

Yksinäisyyttä käsittelevässä näytelmässä nähtäviä roolihahmoja ovat muun muussa Tatu Kaihuan esittämä iskelmätähti Timo Haaksi ja hänen orkesterinsa Rikkoutuneet Sydämet sekä Tommi Tihtarisen esittämä Pyhäselän pastori.

– Esityksessä on pari henkilöä, joilla on pidempi kaari, ja sitten näyttelijät muuntautuvat esityksen aikana, eli runsaasti vaihdetaan rooleja, Sanna Kärkkäinen sanoo.

Esityksen keskeinen teema on yksinäisyys. Näytelmää on työstetty jo kahden vuoden ajan, aina Pokan perustamisesta 2019 saakka. Näytelmään liittyen on muun muassa kerätty ihmisiltä kokemuksia ja tarinoita yksinäisyydestä näytelmän taustainnoittajaksi. Näytelmä pohjana olevan tekstin työstänyt kirjailija Joonatan Tola kertoo ihmisten kokemusten ja Robinson Crusoen tarinan lisäksi lähdeaineistona toimineen yksinäisyyttä käsittelevän tutkimuskirjallisuuden sekä hänen omien kokemustensa ja havaintonsa.

– Yksinäisyyden voi nähdä nykyään jopa kansantautina; lähes jokaisella on kosketuspintaa yksinäisyyteen omakohtaisesti tai lähipiiristä.

– Robinson Crusoen tarina toimii näytelmässä vain kehikkona, olen kirjoittanut näytelmätekstin nimenomaan tämän ajan ihmisistä ja yksinäisyydestä, Tola kertoo.

Esitystä ei suositella tematiikkansa vuoksi lapsille, vaikka yksinäisyyttä käsitelläänkin siinä myös tragikomedian keinoin.

Lemmenlava ympäristöineen on olennainen osa esitystä. Sanna Kärkkäinen kertoo, että sitä hyödynnetään osana näytelmää niin paljon kuin mahdollista.

– Yleisöä tullaan liikuttelemaan hieman esityksen aikana ja esitys myös leviää tanssilavan ulkopuolelle – yleisöä saatetaan jakaa pienempiin ryhmiin katsomaan kohtauksia.

– Kaikki katsojat eivät välttämättä koe samanlaista esitystä, vaikka näkevätkin saman näytelmän perusrungon, Kärkkäinen kuvailee.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä