Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Taajaman ja kylien sopuisa liitto

Katja Kinnunen on yksi aktiivisista Ylämyllyn asukkaista. Mattisenlahden kylätalolla järjestetään tänä syksynä vielä monenlaista tapahtumaa alkaen kyläpyöräilystä syysmarkkinoihin. Kuva: Hanna Käyhkö Katja Kinnunen on yksi aktiivisista Ylämyllyn asukkaista. Mattisenlahden kylätalolla järjestetään tänä syksynä vielä monenlaista tapahtumaa alkaen kyläpyöräilystä syysmarkkinoihin. Kuva: Hanna Käyhkö

Liperin Ylämyllyllä on eletty vauhdikkaita kasvunaikoja. Viimeisimpänä taajamaan avattiin uusi yläkoulu ja kirjasto. Kolmisen vuotta sitten avattu Ylämyllyn liikekeskus on vilkas kauppapaikka, jossa toimii myös esimerkiksi lounasravintola-kahvila ja apteekki.

Ylämyllyn taajamassa asutaan kuin kaupungissa kuunaan, mutta kylissä taas ollaan maaseutumaisessa rauhassa.

Mattisenlahdessa asuva Kinnusen perhe muutti omakotitaloonsa nimenomaan oman rauhan perässä.

– Asuimme mieheni kanssa ensin vuoden verran Ylämyllyn taajamassa rivitalossa. Kun Mattisenlahdessa tuli tämä talo myyntiin vuonna 1997, ihastuimme paikkaan heti, kertoo Katja Kinnunen, 48.

Vehreän puutarhan keskellä sijaitsevassa talossa oli aluksi tilaa ”vähän liikaakin” kahdelle aikuiselle.

– Nykyään on jo sitten hiukan ahdasta, Katja Kinnunen naurahtaa.

Perheen lapset ovat Tomas, 16, Moona, 13, ja Daniel, 7.

Katja Kinnunen on itse kotoisin Kiteeltä, aviomies Markku puolestaan Rääkkylästä.

– Ylämylly on ollut meille ideaali asuinpaikka. Tästä on lyhyt matka Joensuuhun, ja kun minä tein opintojani Savonlinnassa, sinnekin oli näppärä kulkea linja-autolla.

– Mattisenlahden koulu on ollut kaikille lapsillemme mahtava opinahjo. Yläkoulua käydään Ylämyllyllä, ja nyt Tomas suorittaa lukiota Joensuussa.

 

Kinnusten kotoa Ylämyllyn keskustaan on kuutisen kilometriä.

– Varsinkin sen jälkeen kun kauppakeskus avattiin, ovat palvelut parantuneet rutkasti. Ei täältä tarvitse Joensuuhun ajella juuri lainkaan. Ennen teimme ostokset Joensuussa lähes aina, nyt tässä omalla kylällä.

Katja Kinnunen opiskeli Joensuussa informaatiotekniikan insinööriksi ja teki ensimmäisen työuransa Perloksella IT-osastolla.

– Kun Perloksen alasajo alkoi, eikä sopivaa työpaikkaa löytynyt, aloin miettiä äitiysloman aikana elämääni muutosta.

– Lähdin opiskelemaan liikuntaa ja hyvinvointialaa. Nyt minulla on voimakammari-yritys, teen kalevalaista jäsenkorjausta, hierontoja, akupunktiota, vyöhyketerapiaa ja viimeisimpänä sertifioiduin tre-ohjaajaksi.

Voimakammarin toimipiste on Ylämyllyn keskustassa. Tämän lisäksi Kinnunen tekee hoitoja myös Kiteellä, Joensuussa sekä kotikäyntejä asiakkaiden luona.

Parasta kotiseudulla on Katja Kinnusen mielestä luonnon läheisyys.

– Täällä pääsee heti metsään. Se tekee ihmiselle hyvää. Talvella meillä on mahtavat hiihtoladut. Mattisenlahdessa pääsee kylän omia latuja reilun kymmenen kilometrin lenkille.

 

Ylämyllyllä asuu paljon lapsiperheitä ja aktiivisia, eri-ikäisiä ihmisiä.

– Toki aina tuntuu, että lisääkin aktiivista porukkaa saisi tulla mukaan.

Kinnunen itse toimii Mattisenlahti–Puromäki-kyläyhdistyksen sihteerinä sekä koulun vanhempainneuvostossa.

Tänä kesänä Katja Kinnunen on vetänyt kyläyhdistyksen nimissä jättipalsamitalkoita, joissa parhaimmillaan oli 14 henkeä kitkemässä haittakasvia pois kylän raitilta.

Liperin moninapaisuudesta ja taajamien kehittämisestä on riittänyt puhetta jo vuosikymmeniä.

– Ylämyllyläisenä koen, että kunta on kohdellut meitä tasa-arvoisesti ja hyvin. Täällä on nähty, että Ylämyllyllä tarvitaan tiettyjä palveluita. Mutta on tärkeää, ettei kirkonkylä näivety myöskään.


Asuinalue: Ylämylly
- Ylämyllyllä on noin 5000 asukasta. Se on yksi Liperin kolmesta taajamasta.
- Alueella on kirjasto, pankki ja kauppoja, neljä päiväkotia sekä Ylämyllyn koulu, johon kuuluvat ala- ja yläkoulun yksiköt.
- Liikuntaharrastuksiin Ylämyllyllä on hyvät puitteet, muun muassa liikuntahalli, kuntosalit, Kinttupolut, hiihtoladut, urheilukenttä ja Pärnävaaran urheilukeskus.
- Ylämyllyllä toimivia urheiluseuroja ovat Liperi Volley, Ylämyllyn Yllätys ja Ylämyllyn Tennis. Ylämyllyllä pelataan myös pesäpalloa, joukkueena Viinijärven Urheilijat.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä