Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Koronapassi ei ehdi teatterin prime timelle

Iiristiina Varilo suunnittelee järjestäjä Jute Heikkilän kanssa tämän viikon perjantaina nähtäviä 9 hyvää syytä elää -näytelmän avoimia harjoituksia. Hanna-Mari Lappalainen Iiristiina Varilo suunnittelee järjestäjä Jute Heikkilän kanssa tämän viikon perjantaina nähtäviä 9 hyvää syytä elää -näytelmän avoimia harjoituksia.

Kaupunginteatterin syksy ei ala niin hyvin kuin keväällä uskallettiin toivoa, mutta suunta on edelleen optimistinen.

Joensuun kaupunginteatterin syyskausi alkaa verrattain hyvin, sillä Maakuntapäivänä nähtäviin avoimiin harjoituksiin suurelle näyttämölle voidaan ottaa henkilökunta mukaan lukien 86 katsojaa. Se on suurin määrä, mihin koko korona-aikana on pystytty, ja sillä määrällä myös varsinaiset esitykset tulevat alkamaan. Viime syksynä oltiin samassa tilanteessa.
Tilanne ei ole kuitenkaan vielä sellainen, mitä teatterin henkilökunta uskalsi keväällä lomille jäädessään toivoa.
– Olimme todella toiveikkaina, että kyllä me syksyllä päästään jo kunnolla esittämään. Mutta sitten tuli tämä delta-variantti, teatterinjohtaja Iiristiina Varilo puuskahtaa.
Vaikka rajoituksista ei voida vielä täysin luopua, on yksi asia on kuitenkin kesän aikana muuttunut Iiristiina Varilon mukaan merkittävästi: keskusteluyhteys viranomaisten ja esittävän taiteen alojen välillä on parantunut huomattavasti.
– Kesän aikana eri esittävän taiteen alojen organisaatiot, liitot ja yksittäiset ammattilaiset ovat käyneet tiivistä dialogia eri viranomaisten kanssa. Nyt tuntuu, että yhteistyön myötä rajoituksista saadaan sellaiset, että ne sekä varmistavat yleisön turvallisuuden, että kohtelevat meidän alaa muiden alojen kanssa tasapuolisesti, Varilo toteaa.
Varilon mukaan syksyn näytöksissä Itä-Suomessa ei enää tarvitse pitää kahden metrin turvavälejä, mikä helpottaa huomattavasti esitystoimintaa.
– Nyt kokemukseni on se, että viranomaiset luottavat harkintakykyymme ja siihen, että meidän alamme toimii turvallisesti. 86 katsojaa suurella näyttämöllä tarkoittaa sitä, että turvavälit ovat noin metrin ja katsomoon mahtuu vain 30 prosenttia täydestä kapasiteetista.

Suomen Teatterit teki elokuun alussa vaatimuksiin liittyen kannanoton, jossa vaaditaan muun muassa edellä mainittujen kahden metrin turvavälien poistamista sekä toivotaan koronapassin käyttöönottoa mahdollisimman pian. Työ- ja elinkeinoministeriön valmisteleman muistion mukaan koronapassi voitaisiin saada lakimuutoksen valmistelutyön viemän ajan vuoksi käyttöön aikaisintaan lokakuussa.
Tämä on kuitenkin Iiristiina Varilon mukaan ainakin teatterialalla liian myöhään.
– Syksy on teatterialalla niin sanotusti prime timea, jolloin saamme prosentuaalisesti suurimman osan lipputuloista. Lippujen myynti on muutenkin pitkäjänteistä työtä, joten lokakuussa mahdollisesti käyttöön tuleva koronapassi ei enää hirveästi auta meitä.
Varilon mukaan teatterin työporukalla on kaikesta huolimatta hyvä tekemisen meininki, ja työhön on tullut lomien päätyttyä elokuussa tiettyä rentoutta, jota siinä ei vielä keväällä ollut. Tuolloin suurelle näyttämölle saatiin Varilon mukaan ottaa vaihtelevasti noin kahdesta kolmeenkymmeneen katsojaa.
– Silloin ehkä odotimme niin pitkään rajoitusten kohtuullistamista, että vähitellen toivo ja tunnelma hiipui. Toivotaan, että nyt katsojat innostuvat taas ostamaan lippuja, kun paikkojakin on enemmän. Toistaiseksi lipunmyynti on ollut melko varovaista.

Näkyvä, parhaillaan käynnissä olevien tuotantojen osalta tapahtuva työ on vain murto-osa koko kaupunginteatterin työstä: parhaimmillaan valmistellaan jo syksyä 2023, sillä tuotannot vaativat hyvin pitkäjänteistä työtä.
– Siihen tässä tavallaan onkin totuttu, että vaikka teemme töitä jo useamman vuoden päähän, saattaa käynnissä oleva syksy koronan vuoksi muuttua kokonaan hetkessä. Mutta me ollaan teatterilla jo sisäistetty, että emme voi tähän asiaan vaikuttaa, eikä sille voi loppujen lopuksi kuin vain nauraa, Varilo tuumaa.
Ilmapiiri on toiveikas, ja Varilon mukaan kaikki odottavat jo kovasti yleisöä.
– Yleisön vuoksihan me täällä töitä tehdään. Tämän eri tahojen välisen dialogin parantumisen myötä on nyt myös selkeästi sellainen fiilis, että kyllä tästä selvitään, ja ennen kaikkea yhdessä, Varilo summaa.


Ohjelmisto: Shakespearea ja ehkä jopa improa

Syksyn ohjelmistosta teatterinjohtaja Iiristiina Varilo on erityisen innoissaan. Syksyn aloittaa yllättäen lauantaina 11. syyskuuta nähtävä lisäesitys Don Ookoo ja Santso Tohkane -komediasta, joka juhlistaa tänä vuonna eläköityvän näyttelijän Olli-Kalle Heimon taiteilijaelämää ja pitkää uraa Joensuun kaupunginteatterissa.

– Jouduimme keväällä myymään niin paljon ei-oota, että on hienoa saada esitys ja Olli-Kalle seikkailemaan vielä kerran suurelle näyttämölle.

Kautta jatkaa 18. syyskuuta ensi-iltansa saava, 3-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille suunnattu Pim Pam Pallomaakailuseik, joka on leikittelevä, klovneriasta innoittunut esitys. Kertomus antaa lapsille tilaisuuden nauttia erilaisten äänteiden mieleen tuomista väreistä, mauista ja rytmittelystä.

Suorituskeskeisestä yhteiskunnasta ja odotusten ristiaallokossa poukkoilevista ihmisistä kertova 9 hyvää syytä elää saa puolestaan uusintaensi-iltansa 22. syyskuuta. Näytelmän avoimia harjoituksia pääsee seuraamaan myös tänä lauantaina osana Maakuntapäivää.

Eniten Varilo kertoo odottavansa 30. lokakuuta ensi-iltansa saavaa Shakespearen Kesäyön unelmaa, joka on komediallinen satufantasia.

– Se kieli on niin herkullisen leikkisää ja runollista, ja siitä on pitkä aika, kun olen viimeksi kuullut Shakespearea livenä. Olen aivan fiiliksissä tästä, Varilo nauraa.

Varilon mukaan teatterin näyttelijät saavat syksyllä improkoulutuksen, ja on mahdollista, että ohjelmistoon tulee syksyllä myös improesityksiä.

– Niitä saattaa ilmestyä. Ainakin työajallisesti se olisi ihan mahdollista, Varilo myhäilee.

 

Teatterin avoimet harjoitukset näytelmästä 9 hyvää syytä elää Maakuntapäivänä 28.8. kello 18.30–19 ja 19.30–20.

 

// Juttua muokattu 26.8.2021 kello 8.27: Kaupunginteatterin avoimet harjoitukset ovat lauantaina eivätkä perjantaina, kuten jutussa alun perin kirjoitettiin.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä