Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Merkityt parkkialueet vähensivät ilkivaltaa

Move On Eastin yrittäjät Niina Hulkko ja Antti Halonen kertovat sähköpotkulautojen vuokrauksen olevan kovaa työtä. – Paljon on jo opittu, ja koko ajan opitaan tästä alasta lisää, Hulkko toteaa. Kuva: Hanna-Mari lappalainen Move On Eastin yrittäjät Niina Hulkko ja Antti Halonen kertovat sähköpotkulautojen vuokrauksen olevan kovaa työtä. – Paljon on jo opittu, ja koko ajan opitaan tästä alasta lisää, Hulkko toteaa. Kuva: Hanna-Mari lappalainen
Noin puolitoista kuukautta Joensuussa toimineen Move On Eastin vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat saavuttaneet valtaisan suosion: laudoilla tehdään päivittäin noin kaksisataa matkaa. Nyt Move On Eastilla on käytössä kaikkiaan viitisenkymmentä lautaa, joista haastatteluhetkellä tosin 25 on huollossa – joko teknisistä vioista tai ilkivallasta johtuen.

– Päivittäin meiltä menee huoltoon 2–5 lautaa. Suurin osa menee pienistä teknisistä vioista johtuen, koska kyseessä on kuitenkin kuluva käyttötavara, ja joitakin menee vielä ilkivallankin vuoksi, yrittäjät Niina Hulkko ja Antti Halonen kertovat.

Varastetuista ja rikotuista laudoista on yrittäjien mukaan aiheutunut yhtiölle rahallisesti yli kymmenen tuhannen euron menetykset.

– Enimmäkseen laudoista revitään irti akkuja, mutta myös paikantimia on irrotettu ja tankoja yritetty vääntää. Jos tällaista ilkivaltaa tapahtuu, periaatteessa enää laudan rungon voi hyödyntää ja sähköosat menevät täysin uusiksi, Halonen kertoo.

Alun perin skuutteja pystyi jättämään käytön päätyttyä mihin tahansa, mutta käyttöehtoja muutettiin siten, että lautoja voi pysäköidä enää vain niille merkityille alueille. Alueen ulkopuolelle jättämisestä koituu käyttäjälle 80 euron sakko. Tämän avulla ilkivaltaa on onnistuttu yrittäjien mukaan vähentämään huomattavasti.

– Joensuussa riskipaikkoja ovat selkeästi sillat ja muut veden äärellä olevat alueet, joten niitä on nyt otettu pois sallittujen parkkialueiden joukosta. Se on lopettanut tehokkaasti lautojen veteen viskomisen, Niina Hulkko kertoo.

– Toki se on helpottanut myös meidän kerääjäpoikien hommaa, kun laudat löytyvät tietyiltä alueilta.

Sähköpotkulautaa pääsee käyttämään lataamalla puhelimeen sovelluksen, johon luodaan tili pankkikorttietoineen. Sovellus näyttää lähimmät vapaat potkulaudat, ja kulkupelin saa käyttöön QR-koodilla.

Minne tahansa skuutilla ei saa kurvailla, sillä niiden käyttöalue on rajoitettu keskustan, Linnunlahden, Kanervalan, Penttilän, Niinivaaran ja Vehkalahden alueelle. Toiminta-alueen ulkopuolella lauta lakkaa toimimasta.

Käyttöehtojen mukaan sähköpotkulautojen käytön ikäraja on 18 vuotta, mutta yrittäjien mukaan sitä on hankalaa valvoa käytännössä. Sähköskuuteilla ajaessa tulee noudattaa samoja liikennesääntöjä kuin pyöräillessäkin, eli jalkakäytävällä ajaminen ei ole sallittua.

– Tietoomme ei ole tullut vielä yhtäkään meidän laudoillamme tapahtunutta onnettomuutta, yrittäjät kertovat.

Aplikaatioperusteisten sähköpotkulautojen huippunopeus on rajoitettu 20 kilometriin tunnissa. Move On East on ottanut nyt käyttöönsä myös verkkokaupassa tapahtuvan vuorokausivuokrauksen, jolloin käyttäjä saa mukaansa myös laturin ja lukon ja voi huristella laudalla vuorokauden ajan 20 eurolla.

Näistä laudoista osalla pääsee myös 25 kilometrin tuntivauhtia.

– Vuorokausivuokraus on lähtenyt käyntiin aika mukavasti. Varastollamme on odottamassa sata uutta lautaa sitä, että niihin saadaan paikantimet. Kunhan saamme ne käyttöön, täytyy katsoa, laitammeko kaikki laudat toimimaan aplikaatioperusteisesti vai jatkammeko vuorokausivuokrausta, Halonen kertoo.

Kaikki laudat eivät suinkaan ole tulossa vain Joensuuhun, sillä Move On East laajentaa toimintaansa tässä kuussa myös Kuopioon.

Uusien lautojen myötä myös merkittyjen pysäköintialueiden määrä tulee Joensuussa lisääntymään.

– Kovaa työtähän tämä on ollut, mutta hyvin tästä on selvitty. Kohta saadaan lisää kalustoa, ja luulen, että kesä tulee menemään oikein mukavasti, Halonen summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä