Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Kohti viileämpiä vesiä

Ympärivuoden avoinna oleva Joensuun Jääkarhujen avantouintikeskus toimii kesäisin monelle kesämökin korvikkeena. Kuva: Henri Jumppanen Ympärivuoden avoinna oleva Joensuun Jääkarhujen avantouintikeskus toimii kesäisin monelle kesämökin korvikkeena. Kuva: Henri Jumppanen
Vuonna 1989 perustettu Joensuun Jääkarhut on Suomen suurimpia avantouintiseuroja.

Vuoden 2020 lopussa seuran jäsenmäärä oli 2214 ja Vehkalahdella sijaitsevalle toimipaikalle tehtiin saman vuoden aikana 130 300 käyntiä.

Varsinainen huippuvuosi oli koronaa edeltävä 2019, jolloin käyntejä oli 165 000. Osoitteessa Mäntyniementie 1 sijaitseva avantouintikeskus saunoineen on avoinna seitsemänä päivänä viikossa aamuvarhaisesta iltamyöhään. Pihapiirissä on myös grillikatos, ja päärakennuksen Karhu-salia voi vuokrata esimerkiksi juhlakäyttöön. Avantouintikeskuksella voi vierailla ostamalla kertarannekkeen, tai liittymällä seuran jäseneksi, jolloin saa seuran jäsenmerkin, joka kiinnitetään uima-asuun.

Nykyisiin toimitiloihin jääkarhut siirtyivät vuonna 2005 aiempien toimitilojen käydessä auttamatta liian pieneksi. Mistään pitkästä muutosta ei ollut kuitenkaan kyse, sillä aiemmat toimitilat sijaitsivat parin sadan metrin päässä Mäntyniemessä.

Avantouinnin suosion kasvu jatkui, ja vuonna 2018 avantouintikeskus laajeni nykyisiin mittoihinsa. Toimipakkaan rakennettiin tuolloin lisäsauna sekä miesten ja naisten pukuhuoneita laajennettiin.

Talvikuukaudet tammikuusta huhtikuuhun ovat luonnollisesti avantouinnin sesonkiaikaa, mutta mitä avantouintikeskuksessa tapahtuu kesäisin?

– Näin kesällä monille kävijöistä toimipiste on kuin kesämökki, jossa on aina sauna lämmin ja grillikatos käytettävissä. Siellä voi tavata ystäviä ja rentoutua, Jääkarhujen puheenjohtajana vuodesta 2008 toiminut Jarno Linnolahti kertoo.

25. heinäkuuta kello 16 alkaen jääkarhut viettävät vuosipäiväänsä eli Jaakon päivää. Tuolloin uimavedet alkavat vanhan uskomuksen mukaan viilenemään, kun Jaakko heittää kylmän kiven veteen.

Avantouintikeskuksella valitaan tuolloin vuoden Jaakko, joka on seuran toiminnan eteen erityisen ansioitunut henkilö. Ensimmäinen vuoden Jaakko valittiin vuonna 2001. Hän oli silloinen kaupunginjohtaja Juhani Meriläinen. Viime vuonna voittajan seppeleen päähänsä sai Pasi Mikkonen, joka toimii nykyään seuran talonmiehenä sekä isännöitsijänä.

Vuoden Jaakon tehtävänä on kunnianimensä lisäksi heittää konkreettisesti kylmä kivi Vehkalahden vesiin. Joensuun Jääkarhuilla on erityinen kahvalla varustettu kylmä kivi, jota on käytetty vuodesta toiseen osana perinnettä.

– Ensin kivi upotetaan Joensuun keskussairaalasta saatavaan miinus setsemänkymmentä asteiseen hiilihappojäähän.

– Sitten se heitetään veteen, josta sukeltajat sen etsivät. Joskus kiveä on etsitty pitkäänkin, mutta aina se on löytynyt, itsekin vuoden Jaakoksi vuonna 2017 valittu Jarno Linnolahti kertoo.

Avantouinnin suosion syitä miettiessään Jarno Linnolahti nostaa erinomaisten puitteiden lisäksi toimipisteen pitkät aukioloajat, jotka mahdollistavat jokaiselle sopivan uintiajan löytymisen. Päivittäisen ruuhkahuipun avantouintikeskuksella hän sanoo ajoittuvan tyypillisesti iltaseitsemän ja kymmenen väliin.

– Vaikka jokainen joensuulainen ei ole jääkarhu, niin jokainen joensuulainen tuntee jonkun jääkarhun, Linnolahti kiteyttää harrastuksen suosiota kaupungissa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä