Julkaistu    |  Päivitetty 
Heidi Lehikoinen

Juoksuun palasi ilo

Lopettaminenkin oli vaikeina aikoina lähellä, mutta nyt Arttu Vattulainen tähtää vuoden 2024 olympiamaratonille. Kuva: Heidi Lehikoinen Lopettaminenkin oli vaikeina aikoina lähellä, mutta nyt Arttu Vattulainen tähtää vuoden 2024 olympiamaratonille. Kuva: Heidi Lehikoinen
Arttu Vattulaisen maratonprojekti kohti Pariisin olympialaisia 2024 sai onnistuneen startin, kun hän juoksi Itävallassa ensimmäisessä maratonissaan Suomen parhaan ajan 13 vuoteen (2.13.29).

– Se onnistuminen antoi tosi paljon itseluottamusta. Vähän niin kuin uusi ura aukeaisi tässä. Antaa uuden elämän minulle. Kaikki paukut laitetaan maratonille. Kun oli pari tosi hankalaa vuotta takana, tämä on ihan valtavan iso ja tärkeä onnistuminen, Vattulainen sanoo.

Onnistumisen taustalla oli vuoden ehjä harjoitusjakso.

– Kevään harjoittelu nyt näytti, että harjoittelu meni tosi vahvasti eteenpäin. Varsinkin maaliskuussa juostun puolimaratonin jälkeen näytti, että harjoittelu alkoi purra. Oli tosi hyvä valmistautumisjakso.

Maraton on kestävyysjuoksussa monella tapaa oma maailmansa. Fyysisen harjoittelun osalta Vattulaisen harjoittelu eroaa aiempaan lähinnä parin kuukauden maratonille suuntavan jakson osalta.

– Se on jakso, jossa harjoitukset pitenevät ja ajetaan sisään vauhtia, jota halutaan maratonilla juosta. Itselleni keväällä onnistunein harjoitus oli, kun pari viikkoa ennen tein 2 x 10 kilsaa maratonvauhtia ja vähän kovempaa. Se antoi itseluottamuksen, että tästä saattaa tulla ihan hyvä tulos.

Onnistuneet harjoitukset auttavat luomaan pohjaa henkiselle luottamukselle, jota maratonilla tarvitaan.

– Maraton on hyvin pitkälle pääkopan juttu. On paljon mukavampi lähteä juoksemaan, kun on ehjä ja hyvä valmistautumisjakso alla.

– Kun taustalla oli yksi keskeytetty maraton, se kummitteli vähän. Tällä kertaa mitään notkahdusta ei tullut. Kun tiesin treenien menneen hyvin ja olin saanut tehtyä pitkiä treenejä, oli luottamus, että kyllä tämä hyvin menee, Vattulainen kuvaa.

Kestävyysurheilussa ei ole pikavoittoja, vaan menestyminen vaatii pitkäkestoista työtä. Samalla ajatuksella Vattulainen on rakentanut tukitiimiään matkalle mukaan.

– On ollut hienoa, että tuoreimpana kasvava joensuulainen yritys Rakennusliike Soimu halusi lähteä tekemään pitkäjänteistä yhteistyötä tässä projektissa, Vattulainen kiittää.

Maratonprojektin seuraavat isommat välietapit kohti päätavoitteita häämöttävät ensi vuonna. Hän on jo juossut EM-kisoihin oikeuttavan tulosrajan, mutta iso tähtäin on sen lisäksi MM-kisoissa.

– Olen nauttinut tästä projektista. Palo on palannut urheiluun. Lopettaminenkin oli vaikeina aikoina aika lähellä. Lähtökohtani kuitenkin on, että haluan urheilla kansainvälisellä tasolla.

Nyt Vattulainen nauttii ratakisoista, jotka ovat sekä ”mukavia välipaloja” että antavat nopeusreserviä.

– Elokuussa Kalevan kisat ja lisäksi on hakusessa yksi maantiekympin kisa, hän sanoo seuraavista tavoitteistaan.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä