Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Fuengirolasta Kummun Rivieralle

Särkiselän leirintäalue hiekkarantoineen sijaitsee viiden kilometrin päässä Outokummun keskustasta. Kuvassa oikealla yläreunassa näkyy Kaunisniemen kahvilarakennus.  Kuvat: Henri Jumppanen Särkiselän leirintäalue hiekkarantoineen sijaitsee viiden kilometrin päässä Outokummun keskustasta. Kuvassa oikealla yläreunassa näkyy Kaunisniemen kahvilarakennus. Kuvat: Henri Jumppanen
Outokummussa Särkiselän leirintäalueella sekä sen hiekkarannoilla on ollut vilkas kesä.

Rannalla loikoilee auringonpalvojia ja rantavedessä lapset rakentavat hiekkakakkuja. Viiden metrin hyppytornista loikitaan tasaisesti veteen.

Viime kesänä Särkiselän kohtalo oli kuitenkin vaakalaudalla. Paikka oli vaarassa jäädä tyhjilleen ränsistymään. Outokummun Matkailijayhdistys päätti kuitenkin tarttua toimeen ja otti vastuun alueen elvyttämisestä.

– Meille tuli vähän yllätyksenä miten huonossa kunnossa tämä paikka oli ja kuinka vähän matkailijoita täällä oli viime vuosina käynyt, Särkiselän vastaavana työskentelevä Marja Tiittanen ja Matkailijayhdistyksen tiedottaja Eija Karppanen muistelevat.

Outokumpulaisille rakkaan paikan kohtalo herätti kuitenkin talkoohengen. Lukuisat outokumpulaiset osallistuivat viime kesänä leirintäalueen kunnostustöihin. Kaupungin kanssa sovittiin kumppanuussopimus ja kaupunki kunnosti leirintäalueen tiloja sekä kahvion keittiön ja vessan, Tiittanen ja Karppanen kertovat.

– Viime kesänä porukka ei vielä oikein löytänyt paikalla, mutta nyt tuntuu, että Särkiselkä on ikään kuin herännyt henkiin, kaksikko jatkaa.

Vuonna 1947 rakennetun Kaunisniemen kahvilan terassilta aukeaa näkymä järvimaisemaan. Aikoinaan hiihtomajanakin toimineessa kahvilassa on tarjolla muun muassa jäätelöä, pienpanimo-oluita sekä paikkakunnan emäntien leipomuksia, kuten perinteistä lihapiirakkaa.

Kaunisniemen kärkeen on rakennuttu räsymatoin varustettu esiintymislava, jossa järjestään pitkin kesää bändikeikkoja.

– Sellainen visiohan on olemassa, että tähän saataisiin ympäri niemen menevä esteetön laituri, johon pääsisi ongelle. Lisäksi siinä olisi rampit, että pyörätuolilliset pääsisivät kätevästi uimaan, Marja Tiittanen kertoo.

– Nyt keväällä haettiin avustusta Kaunisniemen esteettömyyden ja tapahtuma-areenan kehittämiseen. Sitä ei vielä saatu, mutta neuvottelut ovat kesken – olisi hienoa saada tänne paikka bändeille ja kesäteatterille, hän jatkaa.

Särkiselällä järjestettiin lastenleirejä ja telttailtiin jo 60-luvulla. Nykyinen leirintäalue perustettiin kotimaanmatkailun huippuvuonna 1978.

Asuntovaunupaikkojen lisäksi alueella on kymmenen leirintämökkiä, joissa jokaisessa on oma uniikki teemansa. On muun muassa sirkusteemaa ja romantiikan nälkäisille rakkausteemainen mökki. Mökkien sisustukset ovat paikallisten yrityksien ja yhdistyksien käsialaa.

Särkiselän leirintäalue henkii menneiden vuosikymmenten nostalgiaa. Retrohenkisyys onkin nykyään osa alueen brändiä. Se näkyy esimerkiksi leirintäalueen keittokatoksessa, mökkien sisustuksessa sekä kahvion vanhana levysoittimena.

– Käännettiin nämä vanhat puitteet eduksi ja ajateltiin sitä kautta tarjota elämyksiä ihmisille. Tänne hakeutuvat ihmiset eivät odota luksusta, vaan jotain kotikutoista ja nostalgista, Marja Tiittanen kertoo.

– Ei kuitenkaan olla tekemässä mitään ulkoilmamuseota, Eija Karppanen naurahtaa.

Vaikka Särkiselällä enimmäkseen vieraileekin outokumpulaisia, ja lähipaikkakuntien ihmisiä, vetoaa Särkiselän kauneus myös kauempaa tuleviin vieraisiin.

Päiväkahviaan Kaunisniemen kahvilassa nauttiva outokumpulainen Tiina Komu kertoo, kuinka hänen helsinkiläiset vieraansa olivat haltioissaan Särkiselän rannoista.

– Käytin vieraita ensin täällä, ja sitten lähdettiin katsomaan Joensuun uimarantoja. Heille tuli siellä hirveä kiire päästä takaisin tänne.

– He sanoivat minulle, että vie meidän takaisin sinne Outokummun Rivieralle – minä kysyin ai, että Särkiselällekkö, Komu naurahtaa.

Espanjan Fuengirolassa talvensa viettävä Jaakko Kettunen taas on vastikään saapunut asuntoautollaan Särkiselälle leirintäalueelle ja on viritellyt grilliinsä juuri tulet. Viime kesänä Särkiselällä ensimmäisen kerran käynyt Kettunen kertoo viehättyneensä erityisesti alueen maisemista.

– Tässä on tosi kiva ranta uida ja ottaa aurinkoa, hän kuvailee.

Särkiselällä hän aikookin ottaa rennosti ja nauttia hyvästä ruuasta sekä auringosta.

Helteistä iloitseva Kettunen haluaa ehdottomasti viettää kesänsä Suomessa.

– Varsinkin tämä kesä on ollut säiden suhteen aivan fantastinen, hän tuumii ja kääntää grillissä kypsyviä kanavartaita.

Tätä on tehty isolla sydämellä Eija Karppanen ja Marja Tiittanen kertovat.

He toivovat, että Särkiselälle rakentuisi tulevaisuudessa kestävä visio, jossa kaupunki ja yhdistykset puhaltavat yhteen hiileen.

– Vastuullinen kotimaanmatkailu on tulevaisuuden sana, ja pelkästään jo imagon kannalta on tärkeää, että kaupunki säilyy virkeänä.

– Ihmiselle on tärkeää, että rakkaat paikat säilyvät myös tulevaisuudessa. Sen eteen täytyy tehdä kuitenkin töitä, jotta myös tulevat sukupolvet saavat nauttia tästä ainutlaatuisesta paikasta palveluineen, kaksikko kiteyttää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä