Julkaistu    |  Päivitetty 
Pasi Huttunen

Koululaisen lautaselle lähikalaa?

Muutaman vuoden kuluttua raaka-aineet maakunnan koulujen kalaruokiin voisivat tulla Pohjois-Karjalasta. Kuva: Timo Heikura Muutaman vuoden kuluttua raaka-aineet maakunnan koulujen kalaruokiin voisivat tulla Pohjois-Karjalasta. Kuva: Timo Heikura

Joko Joensuun kouluihin saadaan pian kalapuikot maakunnan järvistä? Kalapuikot ovat yksi kouluruokailujen kestosuosikeista ja koulujen ruokalistoilta löytyy jo nyt järvikalapuikko. Tällä hetkellä se ei vielä ole oman maakunnan tuote, mutta lähitulevaisuudessa se voisi olla.

Ruoka on ollut pitkään poliitikkojen ja somehuutajien hampaissa. Kehojen lisäksi se ravitsee kiistelijöiden intohimoja ja usein voisi keskustelun perusteella kuvitella, että pieni vähemmistö vaatii vegaaniruokaa ja kukaan muu ei koskaan syö mitään muuta kuin punaista lihaa. Polkka Oy:n palvelupäällikkö Kirsi Ahosola muistuttaa, että totuus on monimutkaisempi.

– Kestosuosikkeja ovat edelleen esimerkiksi pinaattiletut, ohrapuuro ja kalapuikot, hän listaa.

Ahosola on toiveikas, että muutaman vuoden kuluttua raaka-aineet kalaruokiin voisi saada Pohjois-Karjalasta.

 

Maakuntalehti Karjalaisen vaalikoneen vastausten perusteella on selvää, että seuraavalla valtuustokaudella lähiruoka tulvii kouluruokailuihin ja muihin kuntien ruokaloihin maakunnassa. 97 prosenttia maakunnan kuntavaaliehdokkaista oli yhtä mieltä siitä, että kunnallisissa ruokapalveluissa on painotettava lähituotteita, vaikka muualta ostettu olisi halvempaa.

Pelkona on usein, että hankintalaki torppaa kauniin tavoitteen, mutta onko tosiaan näin? Pohjois-Karjalan hankintatoimen hankintapäällikkö Mika Purmosen mukaan homma ei jää hankintalaista tai hankintatoimen mahdollisuuksista kiinni.

Monien kuntapäättäjien tiedot hankintaprosesseista eivät välttämättä ole ajan tasalla, vaikka parempaan suuntaan on menty. Tarjouspyyntöihin osataan edelleen harvoin varata riittävästi aikaa ja resursseja. Samaan aikaan hankinnat muuttuvat vaikeammaksi, koska julkisissa hankinnoissa on niin paljon erilaisia huomioitavia suosituksia ja direktiivejä.

Muun muassa Joensuun kouluihin ja päiväkoteihin sekä Siun sotelle ruoat valmistava Polkka Oy on jo kehittänyt sopivia lähituotteita yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa. Pohjois-Karjalan hankintatoimen tuella tällaisiin innovatiivisiin hankintoihin on hyvät mahdollisuudet.

Purmonen muistuttaa myös, että hankintoja – elintarvikkeita ja muutakin – tehdään jo tätä nykyä paljon läheltä.

Kiperämpi kysymys on se, että lähiruoan suosiminen lisää kustannuksia jonkin verran. Ovatko kuntapäättäjät tähän valmiita? Jonkin verran ollaan valmiita maksamaan enemmän siitä, että ruoka tulee läheltä, mutta nähtäväksi jää missä raja kulkee.

 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä