Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Elämäntapa alkoi muotoutua jo lapsena

Jussi Päivänurmi (vasemmalla), Sari Degerth, Pirkko Päivänurmi ja Jari Päivänurmi ovat merkittävä osa Joensuun kesäistä keskustaa. Kuva: Aimo Salonen Jussi Päivänurmi (vasemmalla), Sari Degerth, Pirkko Päivänurmi ja Jari Päivänurmi ovat merkittävä osa Joensuun kesäistä keskustaa. Kuva: Aimo Salonen
Oleellinen osa Joensuun kesäähän tuo jo on, Päivänurmen Torikahvio. Ensi lauantaina juhlitaan paikan 40-vuotista taivalta.

– Asiakkaita alkaa olla jo neljännessä polvessa. Tämä on elämäntapa, ja tätä tehdään rakkaudesta lajiin, sanoo Jussi Päivänurmi ja lisää, että ihan pennusta asti ollaan torilla oltu.

– Mehän ollaan oltu täällä siitä lähtien, kun minä oli kaksitoista ja Jussi yksitoista, Jari Päivänurmi jatkaa.

Lauantaina sattuu olemaan Torikahvion juhlien isäksi myös Jussi Päivänurmen 59-vuotispäivä. Veljekset siis olivat mukana vanhempiensa Lauri ja Pirkko Päivänurmen torikaupassa jo ennen kahvion perustamista.

Veljekset pyörittävät nyt vuonna 1993 perustettua Toripubia, ja Torikahvion vastaavana on nykyisin Sari Degerth. Rinnakkain olevat paikat ymmärretään käytännössä samaksi kokonaisuudeksi.

– Sari hoitaa kahviota hiton hyvin, isolla sydämellä. Hän on kuin meidän äiti, Jussi hehkuttaa.

– Kerran Sari kysyi minulta, miksi me emme käy ikinä kylässä. Nyt kun hän on ollut meillä neljä kesää, se sanoi, että nyt hän ymmärtää. Aamusta asti kun on torilla ollut, ei illalla huvita enää lähteä tapaamaan ihmisiä.

Haastattelupäivän aamuna Päivänurmet olivat tulleet torille jo varttia vaille neljä siivoamaan pöytiä. Aamun ensimmäiset asiakkaat ovat yötöistä palaavia, ja iltapäivällä paikka oli jo tupaten täynnä ihmisiä, jotka kuuntelivat Yx Kvartetti -yhtyeen musisointia.

– Nythän meillä on ollut täällä laulamassa Karjalan Karaokeklubi, ja silloin tällöin on paikallisia bändejä. Nyt kun saadaan touhuta rauhassa tässä, järjestetään tämmöistä pientä juttua omille asiakkaille.

Muutaman vuoden takainen toriremontti siirsi Päivänurmet Siniselle virralle puiston viereen, ja se osoittautui niin hyväksi paikaksi, että veljekset halusivat pysyä siellä.

– Alussa pelotti, lähteekö tämä toimimaan, mutta nyt paikalliset tietää tämän, ja tämä on kaikkien yhteinen juttu, Jussi sanoo.

Joensuulaisuus on vahvasti läsnä. Paikallisen musiikin lisäksi esillä on paikallinen urheilu palloiluseurojen logojen ja katossa olevien jääkiekkopaitojen kautta.

Perinteisiin kuuluu sekin, että aina kun joensuulaislähtöinen jääkiekon Suomen mestari käyttää Liigan voittopokaalia kotiseudullaan, se kiertää myös Torikahvion kautta.

– Kolmesti se on tähän mennessä täällä käynyt, Jari Päivänurmi laskee.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä