Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Pellosta torille samana aamuna

Päivärinteen Mansikkafarmilla viljellään vain kesäperunaa. Se nostetaan aamuisin arvioiduin päiväkohtaisen menekin mukaan. Mykola Mykolaichuk nostaa perunaa jo aamuneljältä tottunein elkein. Kuvat: Henri Jumppanen Päivärinteen Mansikkafarmilla viljellään vain kesäperunaa. Se nostetaan aamuisin arvioiduin päiväkohtaisen menekin mukaan. Mykola Mykolaichuk nostaa perunaa jo aamuneljältä tottunein elkein. Kuvat: Henri Jumppanen
Päivärinteen Mansikkafarmilla Maarianvaarassa on hellettä enteilevä aamu. Aurinko on vastikään noussut. Tilan omistaja Simo Martikainen hörppii kahvia talonsa kuistilla. Pian hän suuntaa kylmäautolle pakkamaan päivän tuotteet kyytiin torimyyntiä varten.

Kello on neljä aamulla, kun pakettiauto kaartaa aamukasteisen perunapellon reunaan. Kyydistä nousee viisi ukrainalaista miestä. Miehet suuntaavat kuokat ja perunakorit kourissaan pellolle nostamaan perunaa. Yksi heistä on 25-vuotias Mykola Mykolaichuk, joka on yhdeksättä kesää Päivärinteen Mansikkafarmilla töissä. Mykola tuli aikanaan vanhemman veljensä Pavelin mukana töihin ja on siitä saakka ollut kesäisin tilalla töissä. Aikaiset ja herätykset fyysinen työ ei ole miehen mukaan erityisen raskasta.

– Ukrainassa tehdään paljon tämän tyylistä työtä ja se oli minulle jo entuudestaan tuttua ennen kuin aloitin työskennellä täällä, hän kertoo.

Kaikki mansikkafarmin viisikymmentä poimijaa ovat ukrainalaisia.

– Noin puolet meistä on vakioporukkaa, jotka ovat olleet mukana jo useampana kesänä, Mykolaichuk lisää.

Yksi Päivärinteen Mansikkafarmin myyntisloganeista on ”tänään nostettua perunaa”. Aamuviiteen mennessä päivän torimyyntiin menevät perunat onkin jo nostettu ja säkitetty.

Seuraavaksi perunat pakataan Joensuun torille suuntaavan kylmäauton kyytiin mansikoiden ja muiden marjojen sekä vihannesten matkaan.

Aamulla nostetut perunat ovat myynnissä Joensuun torilla noin aamuseitsemän aikaan. Päivärinteen Mansikkafarmin yrittäjä Simo Martikainen kertoo, että heillä myynnissä olevat perunalajikkeet ovat Timo, Annabelle sekä Siikli. Tämän hetken suosituin peruna hänen mukaansa on pehmeän makuinen, kiinteämaltoinen ja pitkulainen Annebelle.

– Aiemmin Siikli oli suosituin, mutta nyt näyttää sille, että Annabelle on ajanut siitä ohi, Martikainen lisää.

Varhaisin lajikkeista on Timo, jota myydään jo kesäkuun lopussa. Tänä vuonna Päivärinteen ensimmäinen peruna kylvettiin huhtikuun puolenvälin jälkeen.

– Perunan kasvuaika on noin kaksi kuukautta, jos olosuhteet ovat hyvät, Martikainen kertoo.

Yksi kesän vakiotavoitteista vuonna 1981 syntyneelle Martikaiselle on saada uutta perunaa ihmisille juhannuspöytään. Vain kaksi kertaa hänen 20-vuotisella viljelijän urallaan tämä ei ole myöhäisen kesän vuoksi onnistunut.

– Se on ihan parasta palautetta, kun ihmiset tulevat kehumaan juhannuksen jälkeen, kuinka hyvältä uudet perunat maistuivatkaan.

Mutta mikä tekee tänä aamuna nostetusta perunasta asiakkaalle erityisen?

– Eihän sen tuoreempaa voi saada, meillä perunaa nostetaan joka aamu sen verran, mitä arvioin menevän kaupaksi, Simo Martikainen kuvailee.

Päivärinteen Mansikkafarmin päätuote on nimensä mukaisesti mansikka, jolla Martikainen kertoo varsinaisen elannon syntyvän. Mansikkapeltoa farmilla on kaiken kaikkiaan 14 hehtaaria.

– Peruna tulee kyllä hyvänä kakkosena, lisäksi me viljellään muun muassa vadelmaa, hernettä, herukoita sekä karviaisia, hän täydentää.

Marjanviljely ja myynti on tullut Simo Martikaiselle verenperintönä. Hänen isovanhempansa Leo ja Taimi Piiroinen aloittivat mansikan viljelyn Maarianvaarassa vuonna 1968. Martikainen kertookin olleensa vauvasta saakka vanhempiensa matkassa marjatilalla. Torikauppa tuli niin ikään hänelle tutuksi jo lapsena.

– Sitä ei moni usko, mutta kuusivuotiaasta asti minä olen esimerkiksi täällä Joensuun torilla ollut perheen mukana, hän naurahtaa.

Martikainen on nähnyt torikauppaa jo useana vuosikymmenenä. Vaikka väkeä ei torilla näykään 90-luvun vilkkaimpien vuosien tapaan, elää torikauppa hänen mukaansa uutta tulemistaan.

– Paljon on tullut uusia asiakkaita, nimenomaan nuoria lapsiperheitä, joista on muodostunut vakioasiakkaita. Se on todella ilahduttavaa huomata, talvisin koneurakoitsijana työskentelevä Martikainen sanoo.

Nyt eletään torikauppiaan kesän kiireisimpiä viikkoja. Esimerkiksi uutta perunaa Martikainen myy reilut sata kiloa päivässä. Perunoiden sesonkiaika kestää elokuun loppuun saakka. Joensuun Kauppatorin lisäksi Päivärinteen Mansikkafarmilla on myyntiä Polvijärvellä sekä Kaavilla. Lisäksi tuotteita on mahdollista ostaa suoraan tilalta.

Torikauppiaana Martikaisen tapoihin ei kuulu tyrkyttäminen tai kovaan äänen kauppaaminen. Asiakasta ei yritetä houkutella hinnalla millä hyvänsä.

– Kun huomaan, että asiakas on kiinnostunut ja katselee tuotetta, niin siitä lähdetään tervehtimisen kautta hieromaan kauppoja. Näin se tänä aamuna nostettu peruna päätyy mahdollisesti asiakkaan lautaselle, Simo Martikainen sanoo hymyillen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä