Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Paikallista piilo-osaamista

MieTen matalan kynnyksen kohtaamispaikka Kirkkokadulla on muutettu heinäkuun ajaksi käsityömyymäläksi. Käsitöitä esittelee Hanna-Leena Rettijeff. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen MieTen matalan kynnyksen kohtaamispaikka Kirkkokadulla on muutettu heinäkuun ajaksi käsityömyymäläksi. Käsitöitä esittelee Hanna-Leena Rettijeff. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen
Tänä vuonna 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Pohjois-Karjalan Mielenterveydentuki ry avasi maanantaina tiloissaan Kohtaamispaikka MieTellä ensimmäistä kertaa pop up -myymälän, jossa on myynnissä sosiaalisessa kuntoutuksessa ja kuntouttavassa työtoiminnassa tehtyjä tuotteita. Tarjolla on niin maalauksia, villasukkia, koruja, reppuja, sisustusesineitä kuin leipomuksiakin aina sämpylöistä kakkukoristeisiin. Käsityöt on toteutettu mahdollisimman pitkälle kierrätysmateriaaleista.

– Maakunnassa on uskomattoman paljon piilo-osaamista, joka on tullut esille työtoiminnan kautta: työtoimintaan osallistuvien joukossa on taitavia kuvataiteilijoita, muotoilijoita, muusikkoja, entisöijiä ja muita käsityöläisiä, kertoo MieTessä työkokeilussa oleva Hanna-Leena Rettijeff.

Rettijeff korostaa luovuuden tärkeyttä mielen hyvinvoinnille. Pelkästään MieTellä toimii viikoittain yksitoista ryhmää, joissa osallistujat pääsevät toteuttamaan itseään tavalla tai toisella.

– Luovuus on tärkeä osa itseilmaisua. Lisäksi onnistuneen työn tekeminen tai edes minkä tahansa työn valmiiksi saattaminen voi olla hyvin voimaannuttava kokemus, Rettijeff toteaa.

Myyntituotteet on tehty työ- ja päivätoimintakeskus Kuntokievarin tekstiili- ja puutyöpajalla sekä Niinivaaralla keittiötyöpajalla. Myytyjen tuotteiden tuotto menee taiteilijoille ja käsityöläisille itselleen sekä Kuntokievarille.

– Otamme mieluusti myös toiveita ja ideoita vastaan myytävistä tuotteista ensi syksyn työtoimintaa ajatellen, kertoo sosiaalisen kuntoutuksen ja kuntouttavan työtoiminnan vastaava ohjaaja Kati Männynsalo.

Tuotteiden pop up -myyntiä kokeiltiin jo viime vuonna joulutorilla, ja yhdistyksen toimistosihteeri Eeva Vartiaisen mukaan tuotteet menivätkin hyvin kaupaksi.

– Pop up -myymälä on nyt ensimmäinen laatuaan meidän omissa tiloissamme, ja jos se vetää hyvin kävijöitä, voimme varmasti järjestää vastaavia jatkossakin.

Pohjois-Karjalan Mielenterveydentuki ry:n 50-vuotisjuhlat ovat myöhemmin kesällä Ilosaaressa, jossa yhdistys järjestää Hyvän mielen illan. Tuolloin lavalla tullaan näkemään Pure, Trio Pohjalta sekä Pate Friman & Orient Express. Tapahtuman juontaa Timo Lavikainen.

– Konsertti on Ilosaaressa 13. elokuuta kello 17–21, ja kyseessä on ilmaistapahtuma. Toivotaan, että koronatilanne pysyy rauhallisena, jotta tapahtuma saadaan järjestettyä, Kati Männynsalo toteaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä