Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Kaupungin helmi jo 1800-luvulla

Ilosaaren peruskorjaus valmistui kolme vuotta sitten. Korjauksen yhteydessä sinne rakennettiin muun muassa esteetön uimalaituri.   Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Ilosaaren peruskorjaus valmistui kolme vuotta sitten. Korjauksen yhteydessä sinne rakennettiin muun muassa esteetön uimalaituri. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen
Virkistäytymisen ja tapahtumien tyyssijana tunnettu Ilosaari on palvellut kaupunkilaisia ajanviettopaikkana jo pitkälti yli sata vuotta. 1800-luvulla alun perin Koskisaarena tunnettu saari oli osa Kaluvirran saarina tunnettua kolmikkoa, jonka kaksi muuta saarta olivat Niskasaari ja Verkkosaari. Niskasaaressa sijaitsee nykyisin Pielisjoen linna.

Kaupungin ensimmäinen kaupunginjohtaja, järjestysmies August Johan Johnsson vietti saaressa usein aikaa ja kehuikin saarta ja sen virkistysmahdollisuuksia kuopiolaisissa lehdissä. Saaren nimeä hän piti kuitenkin rumana ja toivoikin, että ihmiset alkaisivat kutsua sitä Koskisaaren sijasta Lystsaareksi.

Vähitellen tämä alkoi juurtua puhekieleen. Myöhemmin Lystsaari kääntyi suomalaisittain Ilosaareksi, joka vakiintui saaren viralliseksi nimeksi, kun maistraatti alkoi käyttää sitä.

Vuonna 1855 Joensuun kaupunki rakennutti Ilosaareen menevän sillan, tasoitti saaren ja rakennutti sinne kaupunkilaisten iloksi huvimajan ja keilaradan. Vuonna 1878 saareen saatiin myös uima- ja kylpylaitos, jonka toiminta tosin päättyi jo reilut kymmenen vuotta myöhemmin. Sittemmin Ilosaaressa on toiminut useita uimalaitoksia hyppytorneineen, joista viimeisin purettiin 70-luvulla.

1800-luvun lopussa Joensuun kaupungin teatterin ystävät rakennuttivat Ilosaareen myös teatteritalon, joka toimi roolissaan aina kaupungintalon valmistumiseen saakka vuoteen 1914. Teatteritalossa esitettiin näytelmiä ja vietettiin tansseja ja iltamia. Sittemmin rakennus purettiin, ja sen tilalle valmistui vuonna 1953 nykyinen Karjalantalo.

Ilosaari on aina toiminut tärkeänä tapahtumapaikkana kaupunkilaisille vuoden ympäri: siellä on järjestetty niin hääjuhlia, konsertteja kuin uimanäytöksiäkin, juhlittu vappua, hiihdetty ja luisteltu laguunin jäällä.

Valtakunnan maineeseen saari alkoi muodostua vähitellen Ilosaarirockin myötä.

Joensuun Popmuusikot ry järjesti ensimmäisen Ilosaarirockin eli silloisen Rockriehan saaressa 29. elokuuta 1971. Tuolloin tapahtumassa lavalle nousivat muun muassa Kolmas Maailma, Marne, Spirit of the truth ja Nälkävuosi. Festari järjestettiin Ilosaaressa aina vuoteen 1990 saakka.

Ilosaaren kunnostamista ja toiminnallista kehittämistä kaavailtiin jo 2000-luvun alussa, mutta saaren peruskorjaus aloitettiin vasta vuonna 2016. Kaksi vuotta myöhemmin valmistuneessa peruskorjauksessa saareen rakennettiin muun muassa uusi katsomo, esteetön uimalaituri, laguunin sulkeva silta sekä uusi pysäköintialue.

Tämän viikon lauantaina 10. heinäkuuta Ilosaaressa järjestetään taas parin vuoden tauon jälkeen Ilovaari, jota on vietetty saaressa vuodesta 1996 saakka. Koronan vuoksi tapahtuman kapasiteetti on tänä vuonna tavallista pienempi, ja kävijöitä otetaan sisään kolmetuhatta. Tapahtuman liput on jo myyty loppuun.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä