Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Joensuussa järjestetään lauantaina Tissiflashmob – "Jokaisella on oikeus olla ilman paitaa"

Joensuun Tissiflashmobin virallisena suojelijana toimii aktivistiryhmän mukaan mukaan Taisto Martiskaisen Kanavatyttö-patsas, joka on seisonut paikallaan yläosattomissa jo vuodesta 1963 saakka. Riikka Hurri Joensuun Tissiflashmobin virallisena suojelijana toimii aktivistiryhmän mukaan mukaan Taisto Martiskaisen Kanavatyttö-patsas, joka on seisonut paikallaan yläosattomissa jo vuodesta 1963 saakka.

Tissiflashmob rantautuu heinäkuussa useiden muiden Suomen kaupunkien tapaan myös Joensuuhun. Joensuussa tapahtuma järjestetään lauantaina 10. heinäkuuta kello 15 Penttilän amfiteatterin rannassa. Tapahtuman järjestää valtakunnallisesti vaikuttava intersektionaalisesti feministinen aktivistiryhmä Cult Cunth, joka tiedotteessaan kertoo ryhtyvänsä toimeen nännien vapauttamiseksi ja neutraloimiseksi.

– Jokaisella ihmisellä on oikeus olla ilman paitaa siinä missä muillakin; saunomassa, uimassa tai kuumalla säällä. Nais(oletettujen)rintojen yliseksualisointi on yksi keino hallita naisia, vähemmistöjä ja näiden kehoja. Vapauttamalla nännit luodaan uusi normi, jossa kaikki rintakehät saavat olla olemassa kuten niiden kuuluu: neutraalisti, ryhmä toteaa tiedotteessaan.

Laki ei suoraan kiellä yläosattomuutta, vaan edellyttää ainoastaan genitaalien peittämisen.

– Yläosattomuuden normia rikkovat naiset, muunsukupuoliset, transmiehet ja sukupuolettomat altistuvat kuitenkin usein häirinnälle ja esimerkiksi tämän vuoden kesäkuussa neljä yläosattomissa saunonutta poistettiin tamperelaisesta Rauhaniemen saunasta. Siksi monet eivät uskalla olla yläosattomissa, vaikka haluaisivat, Cult Cunth kertoo tiedotteessaan.

Lauantaina Joensuussa järjestettävä flashmob on kaikille avoin, ja osallistuminen tapahtuu tulemalla paikalle tai osallistumassa somessa. Penttilänrantaan paikalle saapuvat kokoontuvat yhdessä rannalle, riisuvat yläosansa ja kävelevät parijonossa veteen, tapahtuman Facebook-sivulla kerrotaan.

Tapahtuma järjestetään samaan aikaan myös Turussa ja Kuopiossa sekä viikon kuluttua lauantaina Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä