Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Sotahistoriaa ja sotkun munkkeja

Joensuun bunkkerimuseon toinen bunkkeri on entisöity taistelu- ja majoituskorsuksi, toisessa kerrotaan Salpalinjan rakentamisesta.  Kuva: Henri Jumppanen Joensuun bunkkerimuseon toinen bunkkeri on entisöity taistelu- ja majoituskorsuksi, toisessa kerrotaan Salpalinjan rakentamisesta. Kuva: Henri Jumppanen
Suomenlahdelta Jäämerelle saakka ulottunut Salpalinja on vielä tänäkin päivänä suurin maassamme toteutettu rakennushanke. Muun muassa teräsbetonikorsuja, panssarikiviesteitä ja taisteluhautoja käsittävää linnoitusketjua rakennettiin vuosina 1940–41 ja viimeisteltiin jatkosodan aikana. Jotain rakennuskohteen laajuudesta kertoo jo se, että linnoitustyömailla työskenteli enimmillään yhtäaikaisesti 35 000 miestä.

Marjalassa sijaitseva Joensuun bunkkerimuseo on osa tätä Suomen Salvaksikin kutsuttua kokonaisuutta. Marjalassa linnoitustyömaa työllisti aikanaan enimmillään 1 500 miestä sekä joukon lottia. Toisen maailmansodan jälkeen Marjalan bunkkerit vaipuivat vuosikymmeniksi unholaan, kunnes ne vuosina 1993–94 entisöitiin kansalaisaloitteen alulle panemana. Kunnostus toteutettiin Joensuun kaupungin ja Puolustusvoimien yhteisenä ponnistuksena. Museoalue korsuineen avattiin yleisölle Marjalan asuntomessujen ohessa vuonna 1995.

Museoalueella sijaitsee nykyään kaksi teräsbetonikorsua. Alueella on esimerkiksi esillä entisöityjä taisteluhautoja, panssaritorjuntatykki, kaksi kevyttä kenttäkanuunaa, konekiväärikupuja sekä piikkilankaesteitä.

Vuonna 2003 Veteraanipuistoksi nimetty alue on vierailijoille avoin ympärivuoden ja se on tulipaikkoineen suosittu ajanviettopaikka. Kesäkaudella vierailijan on mahdollista päästä tutustumaan näyttelybunkkereihin sisälle saakka.

Tämän kesän näyttelykausi käynnistyy 30.6., kun bunkkerimuseolla järjestetään Salpalinja 80 vuotta-juhla. Juhla piti järjestää jo viime kesänä, mutta koronatilanteen vuoksi se siirtyi täksi kesäksi kertoo Pohjois-Karjalan museon amanuenssi Terhi Rautiainen.

Tänä kesänä bunkkerimuseon näyttelyt ovat avoinna kesäkaudella aina keskiviikosta perjantaihin. Näyttelyihin on vapaa pääsy, ja halutessaan on mahdollista varata maksullisia opastettuja kierroksia.

Tänä kesänä bunkkerimuseolla on tiedossa ainutlaatuinen kesä, kun Karjalan Pokien Kilta Ry vastaa avoinnapidosta yhdessä paikallisten maanpuolustusjärjestöjen kanssa.

– Tämä on museon kävijöille ainutlaatuinen mahdollisuus, kun tarjolla on tämän tyylistä asiantuntijuutta, Rautiainen kertoo.

Sotahistoria kiehtoo ihmisiä, mutta monet kohteista sijaitsevat syrjässä pääteiltä. Terhi Rautiainen kertookin Marjalan bunkkerimuseon olevan sotahistoriakohteeksi harvinaisen helposti kaiken kansan tavoitettavissa.

Tänä kesänä bunkkerimuseolla on myös mahdollisuus laittaa suu makeaksi, kun Kontiolahden sotilaskotiyhdistys myy tuotteitaan siellä kahtena päivänä viikossa.

– Sotkun munkkeja ja muita herkkuja on mahdollista nauttia heinäkuun ajan keskiviikkoisin ja torstaisin, Terhi Rautiainen vinkkaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä