Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Paluu elämyksiin

Janne Mertanen esiintyy elokuun alussa Vainoniemen huvilalla yhdessä Ann-Marie Heinon kanssa. Kuva: Aimo Salonen Janne Mertanen esiintyy elokuun alussa Vainoniemen huvilalla yhdessä Ann-Marie Heinon kanssa. Kuva: Aimo Salonen
Haastattelusta tulee napakka ja ytimekäs, itikkalauma kun iskee kiinni niin, että kauniista ympäristöstä huolimatta ei tee mieli jäädä ylimääräisiä juttelemaan.

Vaikka hyvinhän tuo kuvastaa sitä, mitä pianisti Janne Mertanen ehti haastattelussa todeta: Vainoniemen huvilalla ja sen puistossa Suomen kesän tunnelma on vahvasti läsnä. Hyvä paikka se on esittää suomalaista laulumusiikkia.

– Kyllä tässä haetaan vähän intiimimpää tunnelmaa, joka soveltuu näihin kappaleisiin, Mertanen sanoo.

Joensuun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana toimiva Mertanen puhuu konsertista, jonka hän pitää Vainoniemessä 1. elokuuta yhdessä mezzosopraano Ann-Marie Heinon kanssa.

Luvassa on Merikantoa, Sibeliusta ja Kuulaa konsertissa, joka on saanut nimensä Oskar Merikannon Omenankukat-laulusta.

– Tässä ympäristössä on se tietty tunnelma, tämmöinen kesäinen ja aurinkoinenkin, mitä haetaan myös konsertin kappaleissa, Mertanen sanoo.

Vainoniemen huvila on nyt ensimmäistä kertaa Joensuun musiikkijuhlien esiintymispaikkana, mutta taiteelliselle johtajalle itselleen se on tuttu keikkapaikka.

– Vuosikymmenten varrella olen soittanut täällä erilaisissa tilaisuuksissa. Tuo täällä oleva Hellas-piano on sen verran iäkäs, että todennäköisesti tänne tuodaan oma, pieni flyygeli.

Teemana musiikkijuhlilla on tänä vuonna Paluu elämyksiin, mikä näkyy myös vaihtelevina esiintymispaikkoina. Konservatorion salin ja Vainoniemen lisäksi musiikki soi Botanialla ja taidemuseolla.

– Haluttiin kokeilla erilaisia paikkoja. Erityisesti taidemuseon konsertit, sooloviulu (Mariko Matsumoto 4.8.) ja soolokitara (Petri Kumela 13.8.) toimivat siellä akustisesti vielä paremmin kuin konservatorion salissa, Mertanen pohtii.

Matsumoto ihastutti Joensuussa jo viime vuonna, ja hänet haluttiin tänne mahdollisimman pian uudestaan. Kumela taas on Emma-voittaja. Joensuussa hän esittää musiikkia palkinnon tuoneelta levyltään.

Botania on ollut jo aiemmin mukana musiikkijuhlilla. Nyt siellä kuullaan Rajaton-yhtyettä 24. heinäkuuta.

– Siellä jaa toteuttaa ulkokonsertin, johon saadaan mahtumaan kaikki halukkaat. Kiva on kuulla nyt Rajatonta muutenkin kuin joulukonserteissa, Mertanen sanoo.

Siitäkin taiteellinen johtaja on iloinen, että Rajaton saatiin juhlille, vaikka yhtye on yleensä lomaillut heinäkuun. Toinen erityinen ilonaihe on Kamus-kvartetin saaminen juhlien avaajaksi 21. heinäkuuta.

– Heillähän on heinäkuussa oma festivaalinsa Tuusulassa eli heinäkuu on heille kiireinen, Mertanen sanoo.

– Olemme iloisia, että he saivat tämän kesäkonsertin mahtumaan ohjelmaansa. Heillähän on jo kansainvälistäkin uraa, ja heidän saamisensa tänne oli toiveissa jo viime vuonna.

Pianisti Eero Hämeenniemen esiintymispaikka on vielä varmistumatta, mutta 23. heinäkuuta hän improvisoi meditatiivisessa konsertissaan omia versioitaan amerikkalaisista, eurooppalaisista ja intialaisista melodioista.

Marko Mustosen Revolution-konserttia 28. heinäkuuta Mertanen sanoo erityisesti odottavansa pianistin näkökulmasta.

– Joensuussa kuullaan tietääkseni nyt ensimmäistä kertaa kaikki Chopinin etydit, ja pianistille se on semmoinen Mount Everestille kiipeäminen, Mertanen vertaa.

– Hyvin harva on soittanut niitä kaikkia. Ne koostuvat kahdesta opuksesta, joissa molemmissa on kaksitoista etydiä. On kuin siinä olisi paljon kolmoislützeja peräkkäin, ja on hienoa kuulla Markon tulkinnat niistä.

Tässä vaiheessa Joensuun musiikkijuhlat julkisti seitsemän konserttia aikavälille 21.7.–18.8.2021. Syksylle on suunnitteilla pari–kolme konserttia lisää, ja niistä ilmoitetaan myöhemmin.

– Nyt on toiveissa, että saamme toteuttaa nämä konsertit suunnitellusti. Viime vuonnahan viimeisiä konsertteja jouduttiin perumaan.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä