Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Veneilijän tarpeesta se lähti

Kolmekymmentä vuotta sitten tämän maisema oli lähes autio. Nykyään Jokiasema on kaupungin suosituimpia kesänviettopaikkoja, josta löytyy virikettä kaiken ikäisille.  Kuva: Henri Jumppanen Kolmekymmentä vuotta sitten tämän maisema oli lähes autio. Nykyään Jokiasema on kaupungin suosituimpia kesänviettopaikkoja, josta löytyy virikettä kaiken ikäisille. Kuva: Henri Jumppanen
Vuonna 1991 perustetulla Jokiasemalla juhannusta on juhlittu alusta saakka. 30-vuotisjuhlavuottaan viettävän Jokiaseman yrittäjä Arto Romppanen kertoo juhannusaattoina parkkipaikan olevan aina täynnä. Juhannuskokkoa ihailemassa on ollut parhaimmillaan 2500 ihmistä.

Jokiasemalla ei nähdä tänä juhannuksena perinteistä kokkoa. Viime vuoden tavoin Hasaniemen nokassa leiskuu taikakokko.

Taikakokko on pyrotekninen esitys, joka koostuu savuista, tulipatsaista sekä valoista, jotka on valjastettu kokon muotoiseen kehikkoon, Romppanen taustoittaa.

– Lisäksi ammutaan vähän ilotulitteita taivaalle ja mukana on myös musiikkia, joka on ympätty menemään kokon tahtiin.

Taikakokko on Arto Romppasen mukaan paloturvallinen ja varma valinta verrattuna perinteiseen juhannuskokkoon.

– Kaikki uudistuu, niin miksi ei myös kokotkin. Palaute oli viime vuonna hyvää, uskallan väittää, että musiikin kanssa tästä taikakokosta tulee karvat nostattava elämys, joka ei häpeä yhtään perinteisen kokon rinnalla, hän lisää.

Taikakokko loimuaa Jokiasemalla juhannusaattona kello 22.

Ennen Arto Romppasen siirtymistä Jokiaseman yrittäjäksi Hasaniementiellä näytti hyvin erilaiselta.

Kolmekymmentä vuotta sitten nykyisen ravintolan ja terassin paikalla oli vain hiekkapenkka sekä pari polttoainesäiliötä veneilijöitä varten. Monet alueen huviloista olivat tyhjillään, ja pihat kasvoivat monin paikoin tiheää kulokkoa.

Roukalahdelta veneellään kaupunkiin tullut nuori mies tuskaili polttoaineen huonoa saatavuutta.

– Tästä ei saanut aina bensaa. Muistan kun piti mennä kaupungintalon rantaan saakka, ja kädet väärällään kantaa keskustasta polttoainetta Jerry-kannuilla veneeseen.

– Pohdin silloin, että kyllä täällä tarvittaisiin veneilijöille palveluita, hän muistelee.

Vuonna 1990 Romppanen teki kaupat alueen silloisen omistajan kanssa. Keväällä 1991 valmistui ensimmäinen kahvilarakennus, joka sijaitsi jo nykyisen Jokiaseman kohdalla.

Vuosien varrella Jokiaseman suosio kaupunkilaisten keskuudessa on kasvanut. Viimeistään suositun rantaraitin valmistuminen aikanaan sinetöi tämän kehityksen.

Jokiasemaa on sittemmin laajennettu jo muutamaan otteeseen. Viimeisin laajennus tehtiin 2015. Nykyisellään Jokiaseman ravintolarakennuksessa on 270 neliömetriä, ja anniskelualueelle mahtuu parisataa ihmistä, Arto Romppanen laskeskelee.

Jokiasemalta löytyy ravintolan lisäksi vierasvenesatama palveluineen sekä caravan-alue. Alueella on myös vuokrattavissa kaksi erilaista saunatilaa kokoustiloineen. Pihalla on lapsille leikkipuisto, ja pihapiiriä asuttavat kesäisin lauma kanoja sekä yksi kukko. Aiemmin Jokiasemalla asusteli kesäisin myös pässejä, mutta ne eivät Romppasen mukaan tahtoneet oikein pysyä aitauksessaan.

Vuosien varrella Jokiaseman tarjonta on kehittynyt. Tarjolla on nykyään muun muassa maisema-aamiaisia ja erilaisia esiintyjiä.

Juhlavuottaan viettävästä Jokiasemasta onkin kasvanut vuosien varrella Arto Romppaselle elämäntyö, josta hän jaksaa innostua edelleen päivästä toiseen.

– Sitä mitä asiakkaat ovat toivoneet, ollaan myös pyritty tarjoamaan, Arto Romppanen kiteyttää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä