Julkaistu    |  Päivitetty 
Marko Siintomaa

Fordin ladattava katumaasturi

Sukunäkö nyky-Fordeihin on ilmeinen. Varsinkin keulasta uusi Ford Kuga on kuin korotettu Ford Focus. Latausluukku löytyy kuljettajan puolelta etulokasuojasta. Akun lataaminen tyhjästä täyteen kestää auton yksivaiheisella 1x16A-laturilla noin 3,5 tuntia tai kotitalouspistorasiasta noin 6-7 tuntia. Kuva: Marko Siintomaa Sukunäkö nyky-Fordeihin on ilmeinen. Varsinkin keulasta uusi Ford Kuga on kuin korotettu Ford Focus. Latausluukku löytyy kuljettajan puolelta etulokasuojasta. Akun lataaminen tyhjästä täyteen kestää auton yksivaiheisella 1x16A-laturilla noin 3,5 tuntia tai kotitalouspistorasiasta noin 6-7 tuntia. Kuva: Marko Siintomaa
Ford Kuga on merkin katumaasturi tällä hetkellä suositussa autoluokassa. Kolmannen sukupolven Kuga esiteltiin huhtikuussa 2019 ja se perustuu samalle pohjalevylle kuin Ford Focus.

Ulkonäöllisesti sukunäkö Focukseen on vahva varsinkin keulassa, ja ilmeestä tulee mieleen korotettu Focus. Muutenkin muotoilukieli noudattelee nyky-Fordien suuntausta, joten auton tunnistaa äkkiä voortiksi. Kuga-malliston edullisin on etuvetoinen 1,5-litrainen 150 hevosvoiman bensa manuaalivaihteisena. Tarjolla on myös etu- ja tarvittaessa jokapyörävetoisia diesel- ja bensamalleja eritasoisina hybrideinä.

Nyt koeajossa olevan mallin PHEV-lisänimi tarkoittaa ladattavaa hybridiä, joten tähän autoon voi ladata sähköverkosta edullisempia ajokilometrejä. Valmistaja puhuu 56 kilometrin sähköisestä toimintamatkasta, ja ajoakku on 14,4 kWh eli varsin tyypillinen tässä autoluokassa. Ladattava Kuga on aina etuvetoinen, mikä voi harmittaa huonompien tieyhteyksien päässä asuvia.

Tämänkertainen koeajo antoi odottaa itseään. Kesälle 2020 suunniteltu koeajo siirrettiin tulevaisuuteen, koska autolla ei saanut ajaa sähköllä. Akkukennoista löytyneiden epäpuhtauksien takia Ford päätyi lopulta vaihtamaan kaikkiin ladattaviin Kugiin ajoakut. Kesällä 2021 hehkuvan oranssi Ford Kuga PHEV on lopulta odottamassa koeajoa.

Nykyinen Kuga on yllättävän iso auto. Ulkoa Ford Kugaa silmämääräisesti mittaillessa tulee väistämättä mieleen, että tässä taitaa olla jo mallistosta poistuneen Ford Edgen korvaaja. Jos jostain syystä reilut 4,6 metriä pitkässä Kugassa tilat eivät riitä, niin mallistossa on vieläkin isompi seitsenpaikkainen Ford Explorer.

Sisällä on tuttu tunne, sillä kojetaulu on kuin suoraan Ford Focuksesta. Hyvissä etupenkeissä istutaan korkealla, vaikka penkki olisi alimmassa asennossaan. Ehkä tästä syystä näkyvyys ulos ja auton etukulmiin on hyvä. Kuskin edessä on 12,3-tuumainen täysdigitaalinen mittaristo ja keskellä kojetaulua löytyy 8-tuumainen keskinäyttö.

Suomenkielisistä näytöistä löytyy kaikki tarvittava, mutta asioita on ripoteltu moneen paikkaan. Esimerkiksi akun varaustila prosentteina löytyy keskinäytöstä, kun taas sähköinen (ja polttomoottorin) toimintamatka kilometreinä löytyy kuskin edessä olevan mittariston alalaidasta.

Kuskin edessä olevasta näytöstä näkee myös polttoaineen ja sähkönkulutuksen keskimääräiset lukemat. Keskinäytöstä säädetään lataus- ja lähtöajat, ja auto osaa viilentää tai jäähdyttää sisätilat asetuksen mukaan. Keskinäytön alla on oikeita nappeja, joilla säädetään lämpötila. Hipaisunäppäimiä ei ole, mitä varmasti moni arvostaa talvella hanskat kourassa, kun käytetään esimerkiksi penkin- ja ratinlämmitintä.

Takana matkustaville on myös penkinlämmittimet, ja takapenkkien etäisyyttä sekä selkänojan kallistuskulmaa voi säätää. Sitä myöten tavaratilan puolelle saa enemmän tilaa, mikäli se käy mahdollisille takapenkkiläisille. Lisäksi ladattavaan Kugaan saa vetokoukun.

Sähköinen toimintamatka piti totta kai kokeilla. Auton nokka siis Joensuusta kohti pohjoista sään ollessa aurinkoinen ja lämpötilamittarin näyttäessä 20 astetta. Kolinportti näkyi jo melkein horisontissa, kun bensamoottori hörähti käyntiin. Sähköinen toimintamatka oli aavistuksen yli 55 kilometriä. Muuten maantiellä Kuga menee siivosti, ja nykyajan mukavuudet adaptiivista vakionopeussäädintä ja kaistavahtia myöten löytyvät.

Alla olevissa 18-tuumaisissa renkaissa on myös paljon kumia ja ilmatilavuutta, joten senkin puolesta matkustusmukavuutta löytyy.

Fordien ohjaukseen on harvoin saanut pettyä, eikä Kuga petä siinä mielessä. Pieni kauneusvirhe siitä kuitenkin löytyy, ja ohjaus on hieman liian paljon tehostettu hitaissa kaupunkinopeuksissa. Esimerkiksi isossa liikenneympyrässä ajaessa huomaa, että ohjauksessa on pieni ”kuollut alue”.

Muuten uudella Ford Kugalla kurvailee ihan mielellään. Koeajoauton hintalappuun oli kirjoitettu lukemat 43 900 euroa, joten se on varsin kilpailukykyisesti hinnoiteltu.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä