Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Koko kylän Monitori

Monitorin kauppiaat Niilo (vas.)  ja Urpo Päivinen kertovat, että kesäisin heillä asioi jopa kaksisataa asiakasta päivässä. 
KuvaT: Henri Jumppanen Monitorin kauppiaat Niilo (vas.) ja Urpo Päivinen kertovat, että kesäisin heillä asioi jopa kaksisataa asiakasta päivässä. KuvaT: Henri Jumppanen
Viinijärven kylällä on hiljaista, mutta noin neljäkymmentäneliöisen sekatavarakauppa Monitorin hyllyt ovat täynnä tavaraa. Ajan patinoimassa liiketilassa sulassa solussa vierekkäin ovat muun muassa kumikengät, lukulasit, sipsipussit ja kalastusluvat. Kylmäkaapeissa on grillimakkaraa sekä muita eineksiä. Hyllyillä on myös banaaneja, kuivakakkuja sekä tiskin vieressä kylmäkaapeissa limonadia ja olutta. Myynnissä on myös eksoottisia karamelleja, erilaisia leluja sekä seinäkelloja. Monitori on varsinainen runsaudensarvi, josta paljastuu jokaisella vilkaisulla jotain uutta. Kyseessä on todellinen sekatavarakauppa, jollaiset alkavat olla jo harvinaisuuksia.

Vuosien varrella kaupan hyllyille myyntiin on kertynyt yli 3000 erilaista tuotetta, kertovat kauppaa pyörittävät veljekset Urpo ja Niilo Päivinen. Sekatavarakauppa on sijainnut nykyisellä paikallaan osoitteessa Viinijärventie 20 vuodesta 1995 saakka. Kauppa tunnettiin vuoteen 2007 asti nimellä Viinijärven Keskipiste, mutta veljesten äidin kuoltua vetovastuu kaupasta siirtyi kokonaan pojille ja kaupan nimeksi valikoitui Monitori.

Kaupanteko ja yrittäjyys tuli Päivisen veljeksille tutuksi jo lapsena. Lapsuutensa Urpo ja Niilo viettivät Polvijärven Oriniemellä, jossa perhe piti kyläkauppaa maatilan yhteydessä.

– Kaupan tiskin takana auteltiin vanhempia heti, kun silmät ylsivät tiskin tasolle, veljekset muistelevat.

Polvijärveltä perheen tie vei 1970-luvulla silloiseen Pyhäselän kuntaan, jossa heillä oli pieni bensa-asema ja myöhemmin toinen myymälä ja oma kauppa-autokin.

– Ollaan toki ajettu nuorina miehinä kauppa-autoakin, Urpo Päivinen muistelee naurahtaen.

Vuonna 1983 perhe asettui Viinijärvelle pitämään K-kauppaa, ja sillä reissulla Urpo ja Niilo Päivinen ovat edelleen.

Veljekset pyörittävät Monitoria kahdestaan. Kahtena päivänä viikossa heistä toinen ajaa Joensuuhun hankkimaan tukusta tuotteita.

– Kauppa on auki seitsemänä päivänä viikossa kymmenestä kuuteen saakka ja tarvittaessa pitempäänkin, jos asiakkaita riittää, Urpo Päivinen kertoo.

Vapaapäiviä kauppiailla ei juurikaan ole.

– Mikä se semmoinen on, ihan tuntematon käsite, Niilo Päivinen naurahtaa kesälomasta kysyttäessä.

– Varsinkaan kesällä vapaapäiviä ei kerkiä pitää. Talvella jos on hiljaisempaa, niin joutaa käymään pilkillä muutaman tunnin, Urpo Päivinen jatkaa hymyillen.

Kalastus on rakas harrastus molemmille veljeksistä. Varsinkin loppukesästä Viinijärven taajaman läpi virtaava Taipaleenjoki on paikka, jossa veljekset rentoutuvat iltaisin harrastuksensa parissa.

Osa Monitorissa myytävistä tuotteista on kausiluonteisia, kuten kesäkukat, jotka ovat esillä kaupan edustalla.Kukkien myynti on veljesten mukaan erittäin merkittävä osa kaupankäyntiä kesäisin, koska kylällä ei ole muita kukkakauppoja.

– Suoraan sanottuna meidän vuoden merkittävin tili tehdään kesäkukilla, Niilo Päivinen kertoo.

Kukkaostoksilla ovat myös Arja Karvonen ja Hanne Tolonen. He molemmat ovat ostaneet jo useana kesänä kesäkukkansa Monitorista. Naiset kertovat asioivansa sekatavarakaupassa muutenkin säännöllisesti.

– Täältä ostetaan kaikkea pientä, mitä milloinkin tarvitsee. Täältähän löytyy tosi monipuolisesti kaikkea, ja jos ei nyt ole hyllyssä, niin huomenna varmasti löytyy, Hanne Tolonen kuvailee.

Viinijärvellä on Monitorin lisäksi vain yksi kauppa, tien vastakkaisella puolella sijaitseva S-market. Karvonen ja Tolonen kokevatkin Monitorin olemassaolon tärkeäksi Viinijärven elinvoimalle.

– Palvelut ovat täällä muutenkin vähissä, niin totta kai toivotaan, että Monitori säilyisi niin kauan kuin mahdollista, Hanne Tolonen sanoo.

– Tämä on semmoinen yllätyskauppa, täällä tulee käytettyä aina kesävieraita. On hauska huomata kun he tekevät yllättäviäkin löytöjä kaupan hyllyiltä, Arja Karvonen jatkaa.

Monitorissa käy haastatteluhetkellä asiakkaita tasaiseen tahtiin. Kaupankäynnin kirjo on laajaa.

Kesämökkiläinen käy ostamassa ruuveja, ja toisen asiakkaan mukaan tarttuu maitoa ja piimää. Pieni poika palauttaa tiskille lainaamansa lenkkiavaimen, ja alakouluikäiset lapset ostavat yksittäispakattuja karamelleja. Mies käy kauppaamassa veljeksille itse tekemiään katiskoja ja toinen ostaa muutaman oluen kesäpäivän kunniaksi.

Lisäksi sekatavarakaupassa on korjattavana muutama rollaattori ja Monitori toimii myös mattopesulan nouto- ja palautuspaikkana.

Eläkkeelle jääminen ei ole Urpo ja Niilo Päivisen suunnitelmissa. He aikovat pitää sekatavarakauppaansa niin kauan kun oma terveys sallii. Veljesten mukaan Monitorissa eletään sen historian parasta aikaa.

Vaikka työ on välillä raskasta, ja molempien miesten ikä lähenee seitsemääkymmentä, on kipinä työhön säilynyt vuodesta toiseen. Se kun asiakas löytää etsimänsä, eikä tämän tarvitse lähteä kauemmas sitä hakemaan, on veljesten mukaan parasta palautetta mitä voi saada.

– Ja onhan se niinkin, että kun olet ikäsi tottunut tekemään töitä, niin siinä saattaisi olla pian peukalo suussa, jos nämä hommat äkkiseltään lopettaisi, Niilo Päivinen tuumaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä