Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Kaipaus sähköiseen hetkeen

Veikka Kokkinen veti Oulan rooliin tullessaan ensimmäiset lukuharjoitukset Jose Martinin ja Sanna Könösen kanssa. Kuva: Aimo Salonen Veikka Kokkinen veti Oulan rooliin tullessaan ensimmäiset lukuharjoitukset Jose Martinin ja Sanna Könösen kanssa. Kuva: Aimo Salonen
Tero Sarkkinen on muiden teatterin ammattilaisten tavoin joutunut näkemään koronan näivettävän omia työmahdollisuuksiaan. Silti hän sanoo ajattelevansa ensimmäisenä yleisöä, kun kesäteatterikauden 2021 alku lähestyy.

– Edustan alaa, jonka liikevaihto vapaalla kentällä on pudonnut 90 prosenttia, mutta silti päällimmäisenä ajatuksenani on, että ihmisten pitää saada teatteria, Sarkkinen sanoo.

Kontiolahden Kanavateatterin Sovituksen valkeiden ensi-ilta on sunnuntaina 4. heinäkuuta.

Tilanne Jakokosken museokanavalla on nyt hyvä sen ansiosta, että vaikka vuosi sitten ei päästykään esiintymään, Sarkkinen joukkoineen kuitenkin harjoitteli varsin valmiiksi näytelmän, joka on jatkoa kesällä 2019 nähdylle Taivaan tulille.

Tänä vuonna riittää, kun esitystä hiotaan noin kymmenen harjoituksen verran.

Lisävuosi toi omia haasteitaan. Viime kesän harjoitusringistä poistui kaksi näyttelijää, ja kolmanteenkin roolinpaikkaajaan jouduttiin varautumaan yhden näyttelijän raskauden vuoksi.

Yllättävän hyvin ovat tulokkaat kuitenkin tuotantoon solahtaneet.

– Minähän olin ajatellut, että yksi harjoitus varataan pelkästään Tainan kohtauksille ja yksi Oulan, mutta meillä oli niin hyvä onni paikkaajien kanssa, että kumpikaan ei tarvinnut omia eritysharjoituksiaan, Sarkkinen sanoo.

Uusi Oula on Aimoa näyttelevän Jose Martinin työkaverin 12-vuotias poika Veikka Kokkinen.

– Olin kuullut, että hän tykkää teatterijutuista, ja laitoin hänelle viestin, Martin kertoo.

Kokkinen tuli käymään Martinin ja Raunia näyttelevän Sanna Könösen luona ja veti näiden kanssa lukuharjoituksen.

– Vitsi miten hyvä hän oli. Huomasi, että hän oli harjoitellut, ja että tämä juttu on hänelle tosi tärkeä, Martin kehuu.

Veikka Kokkinen tunnustaa, että vähän jännitti tulla joukkoon mukaan, kun hän ei ollut aiemmin näytellyt.

– Nyt tuntuu hyvältä, hän sanoo.

– Nyt kun tähän on tottunut, tämä on kivaa. Odotan, että esitys menee hyvin, ja että paineita ei ole.

Maaliskuun 2020 lopussa Kanavateatterissakin jouduttiin miettimään, mitä oikein tehdään. Jakokoskelaiset päättivät jatkaa harjoituksia rajoitusten sallimalla tavalla.

– Aluksi harjoiteltiin kaksi näyttelijää kerrallaan ja pidettiin turvavälit. Kesällä sitten tilanne vapautui, ja loppuun saatiin vielä huipennus, kun vedimme yleisön edessä kaksi avointa harjoitusta, Sarkkinen kertoo.

– Omallekin mielenterveydelle oli hirmu tärkeää, että saimme tehdä teatteria myös viime kesänä. Korona kuitenkin vaikuttaa ihmisiin.

Sosiaalisessa mediassakin on tullut selväksi, että ihmisillä on pitkän eristäytymisen jälkeen tarve päästä näkemään esityksiä.

Kuinka paljon sitten näyttelijöille on patoutunut tarvetta päästä yleisön eteen?

– Onhan tätä kaivannut, vaikka korona-aikana ollaankin saatu toteutettua pienimuotoisesti improkeikkoja ja striimauksia. Kesäteatteri on kuitenkin niin erilainen maailma, Martin vastaa.

Sarkkinen sanoo kaivanneensa eniten esitystilanteen sähköisyyttä.

– Se hetki on hieno, kun yleisössä on sorina ja on odotus ja sitten esitys lähtee käyntiin ja miten se tarttuu ja vuorovaikutus yleisön ja esityksen välillä lähtee pelaamaan.

Martin vahvistaa, että parhaimpia ovat hetket pari minuuttia ennen esityksen alkua.

– Silloin tulee huikea tunne, että mitenkähän tässä käy. Ennen ensimmäistä omaa kohtausta on mukava, hyvä jännite, että uh, muistankohan minä vuorosanat.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä