Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Kirkonkylän uusi jättiläinen

Kontiolahden kirkonkylän viisikerroksinen kerrostalo rakennettiin niin, että jokaisesta asunnosta näkyy Höytiäinen, esittelee Taloykkösten Ismo Leppänen.  Kuvat: Hanna Käyhkö Kontiolahden kirkonkylän viisikerroksinen kerrostalo rakennettiin niin, että jokaisesta asunnosta näkyy Höytiäinen, esittelee Taloykkösten Ismo Leppänen. Kuvat: Hanna Käyhkö
Aivan keskelle Kontiolahden kirkonkylää on noussut kuluneen vuoden aikana talo, joka ei jää huomaamatta.

– Onhan tämä koko kunnan kaikkien aikojen korkein ja suurin kerrostalo, kehaisee Taloykkösten myyntijohtaja Ismo Leppänen.

Asunto-osakeyhtiö Kontiolahden Kirkonmäessä on yhteensä 23 asuntoa, joista seitsemän on myymättä. Kesäkuun alkuviikoilla pihapiirissä käy kova kuhina. Viimeistelytyöt ja loppusiivous ovat käynnissä, ja asukkaat pääsevät muuttamaan koteihinsa juhannusviikolla.

Uuden talon rakennustöihin päästiin vuosi sitten. Syksyllä 2019 alta purettiin pois vanha rakennus.

– Ideana oli, että kaikista kodeista näkee Höytiäiselle. Se toteutui rakennuksen L-kirjain-muodon ansiosta. Kaikissa asunnoissa on parveke länteen tai etelään, Ismo Leppänen kertoo.

– Maisemataulut ovat näissä kodeissa valmiina: ikkunoista voi nähdä vaikkapa kirkonkylän ja perinnepihan maisemia tai 1800-luvulta peräisin olevan Kontiolahden kirkon.

Talon ylimmän kerroksen asunnot on jo myyty. Talossa on neliöitä, kolmioita, kaksioita ja yksiöitä.

– Yksiöitä lukuun ottamatta kaikissa asunnoissa on saunat. Se on perusedellytys nykykodeissa, vuodesta 2005 rakennusalan yrittäjänä työskennellyt Ismo Leppänen kertoo.

– Taloyhtiöiden saunat alkavat olla enemmän murheenkryyni. Jossain taloissa niitä vielä toki on, mutta osassa niitä on muutettu esimerkiksi kerhotiloiksi. Yhdessäkin talossa oli edellisen kerran yhteissaunaa käytetty juhannuksena 2017. Ei sellainen kannata kenellekään.

Taloykkösten uusimpaan kohteeseen moni uusi asukas halusi päästä itse vaikuttamaan.

– Yhteen asuntoon tehtiin pohjaratkaisukin täysin asukkaiden toiveiden mukaan. Yleisesti asukkaat kuitenkin haluavat päästä vaikuttamaan lattiapintojen, keittiön ja kylpyhuoneen sisustukseen.

Ismo Leppänen seuraa asumisen trendejä tiukasti. Moni asia muuttuu jo muutamassa vuodessa.

– Pinnoissa vaalea tammi, marmorilaatat ja mustat yksityiskohdat ovat sellaisia kovin haluttuja sisustusratkaisuja. Samoin keittiön saarekkeet ovat monelle mieluisia.

Siinä missä takavuosina 60 neliöön tehtiin kaksio ja 90 neliöön kolmio, tehdään niihin nyt kolmio ja neliö.

– Asuntoihin halutaan enemmän makuuhuoneita, jolloin ne ovat toki pienempiä. Tässä talossa nämä niin sanotut lasten makuuhuoneet ovat noin 10 neliötä.

Kontiolahden uusi kerrostalo on rakennettu ympäristöarvoja mielessä pitäen.

– Talo lämpiää maalämmöllä, joten asumisesta on saatu ekologisempaa ja verrattain edullista. Varsinkin nuorille aikuisille ympäristöarvot ovat tärkeitä, Ismo Leppänen huomauttaa.

– Meillä Taloykkösillä ekologisuus ja kestävä rakentaminen näkyvät kaikissa valinnoissa. Halvalla ei saa hyvää eikä kestävää. Ja mikään taas ei ole niin kallista kuin huonosti käyttöä kestävä tavara.

Erikoinen yksityiskohta asunto-osakeyhtiössä on klikki Tiibetiin.

– Jokaista tämän talon asuntoa kohti istutetaan yksi himalajansetri Tiibetiin ylängölle ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Hanke hoitui ympäristöasiantuntija Mika Vanhasen kautta. Tähän pihaan istutetaan myös puu muistuttamaan tästä – se ei valitettavasti voi himalajansetri olla, sillä se ei näillä leveysasteilla menesty.

Kirkonkylän uudesta talosta innokkaimmin asuntoja ovat ostaneet omakotitalosta muuttavat, eläkeiässä tai sen kynnyksellä olevat pariskunnat.

– On tähän lapsiperheitäkin tulossa. Monelle tässä varmasti vetovoimaisin tekijä ovat palvelut, jotka todella ovat käden ulottuvilla, Ismo Leppänen osoittaa talon parvekkeelta kylänraitille.

Kontiolahden kirkonkylälle on parhaillaan nousemassa myös uusi sote-asema. Muutaman askeleen päässä ovat S-market ja K-market. Lapsien ja nuorten taival sujuu melkein yhdessä pihassa, kun päiväkoti, alakoulu, yläkoulu ja lukio ovat kirkonkylällä aivan lähekkäin.

– Tässä on harrastusmahdollisuuksia vaikka kuinka: jäähalli, liikuntasali, urheilukenttä, lenkkipolut, hiihtoladut ja uimaranta aivan äärellä. Kuten eräs tuleva asukas sanoi: täältä ei tarvitse jatkuvasti olla lähdössä johonkin.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä