Julkaistu    |  Päivitetty 
Petteri Puhakka

Poliisin taiteilija-tyttären jännittävä elämä

Tuntemattoman ottama valokuva Hans ja Olga Strindbergistä Helsingissä 1910-luvulla. Kuva: Tarja Rinteen sukuarkisto Tuntemattoman ottama valokuva Hans ja Olga Strindbergistä Helsingissä 1910-luvulla. Kuva: Tarja Rinteen sukuarkisto

Joensuussa lapsuutensa viettäneen ja musiikkitaiteilijana tunnetuksi tulleen Olga Leväsen elämä kytkeytyi Venäjän tsaariin ja tunnettuun kirjailijaan.

Viipurista Joensuuhun vuonna 1885 muuttaneella poliisi Josef Leväsellä oli vaimoineen kaupunkiin saapuessaan kolme tyttölasta. Leväset asuivat keskustassa nykyisen keskuskujan kohdalla, silloista lyseota eli nykyistä taidemuseota vastapäätä. Kaikkien kaupunkilaisten tunteman perheen lapsista vuonna 1883 syntyneen Olga Leväsen historia on arvoituksellisin.
Olgan ollessa parikymppinen hän muutti Viipuriin ja sieltä vuoden 1909 lopulla Helsinkiin, jossa oli taiteilijapiirejä. Pian Helsinkiin saapumisensa jälkeen Olga tutustui tunnetun kirjailija August Strindbergin poikaan, Hans Strindbergiin, joka otti Olgan luona kitaransoittotunteja. Olga itse opiskeli laulua Helsingin Musiikkiopistossa, nykyisessä Sibelius Akatemiassa. Heistä tuli aviopari muutamassa kuukaudessa.

Olga jäi puolisonsa Hansin sairastumisen vuoksi leskeksi jo vuonna 1917. Jokin veti häntä ulkomaille ja hän opiskelikin Wienissä yli kolme vuotta laulua Alice Goldbergin opastuksella. Suomessa Olga konsertoi ensi kertaa vuonna 1924. Joensuussa konsertti oli kaupunginteatterissa juuri joulun alla.
Kriitikkojen arviot Olgan taidoista olivat kotimaassa hieman nihkeitä. Olgan kipinä taiteeseen ja kansainvälisyyteen jatkui silti vuosien kuluessa. Hän opetti välillä laulua ja matkusti varttuneemmalla iällä 1930-luvulla Pariisiin Sorbonnen yliopistoon opiskelemaan kieliä. Lopulta hän päätyi Ruotsiin Göteborgin lähelle, jossa eli pitkän elämän ja menehtyi 87-vuotiaana vuonna 1970.

Yksi suurista vaietuista mysteereistä Olgan elämässä oli se, mitä Viipurissa 1880-luvun alussa hänen syntymäänsä liittyen oikeasti tapahtui. Olgan ainoa poika kirjoittaa muistelmissaan, että hänen äitinsä biologinen isä olisi todellisuudessa ollut yksi Venäjän tsaari Aleksanteri II:n pojista. Asialle ei ole koskaan saatu täyttä vahvistusta puolesta tai vastaan.
Olgan elämässä hämmentävää oli toisaalta hänen nopea avioliittonsa tunnetun kirjailija Strindbergin pojan Hans Strindbergin kanssa, sekä ainoan poikansa syntymä. Käytännössä Olga oli ollut raskaana jo Viipurissa. Toisin sanoen Hans Strindberg oli todellisuudessa Olgan lapsen isäpuoli.
Ei ole tiedossa missä vaiheessa Olga sai itse kuulla syntyperäänsä liittyviä asioita. Poliisi Josef Levänen kutsui tietojen mukaan kuolinvuoteellaan kaikki muut luokseen paitsi Olgan. Kun tytär tätä kyseli, Josefin kerrotaan sanoneen: ”Niin, olethan sinäkin olemassa.” Tästä voi päätellä, että Olgan ja poliisi-isän välinen suhde oli ollut kulmikas. Ehkä siitä voi päätellä muutakin.
Olga oli Levästen suvun tunnetuin taiteilija. Muilla perheen lapsilla oli heilläkin ilmaisullista taipumusta. Useimmat heistä opiskelivat innolla musiikkia ja tytöt myös tanssia.
Kirkkokadun varrella olleesta Levästen kodista sanottiin usein kuuluvan instrumenttien soitantaa. Pojista ainakin kaksi soitti jossakin vaiheessa orkestereissa.
Yhdestä tyttärestä tuli puolestaan joensuulaisen valokuvaaja Tuomo Ahokkaan elämänkumppani.
Taiteilija Olga Strindbergin elämä värittyi sävyihin eniten musiikin kautta. Hänen tarinaansa kytkeytyi samalla monia arvoituksia, joista osaan hän tiesi vastauksen itse, osaan välttämättä ei. Arvoitusten lopullinen ratkaisu on luultavasti mahdotonta.
Joensuussa Olga taiteilijaura on jäänyt täysin tuntemattomaan ja unohdettuun historiaan. Hänen elämänsä tarina muistuttaa siitä, että pienestä maalaiskaupungista voi edetä pitkälle. Saavutukset ja maine ovat arvostelulle alttiita, ja useinkin katoavaisia. Tärkeintä on toteuttaa itseään taustoista ja taakoista välittämättä.


Lähteet: Kansallisarkisto- ja kirjasto, Kungliga Biblioteket (Ruotsi), Tarja Rinteen sukuarkisto

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä