Julkaistu 

Luonnon makuja villiyrttidrinkeissä

– Villiyrttidrinkkien tekeminen onnistuu kotonakin, eikä kyse ole rakettitieteestä, rohkaisee Jussi Viljala aloittelevia kotibaarimestareita. Kuva: Sara Korppila – Villiyrttidrinkkien tekeminen onnistuu kotonakin, eikä kyse ole rakettitieteestä, rohkaisee Jussi Viljala aloittelevia kotibaarimestareita. Kuva: Sara Korppila

Kesä on oivaa aikaa kokeilla baarimestariksi ryhtymistä kotona. Itse kerätyt yrtit ja kukat tuovat lasiin aimo annoksen maukkautta ja kaunista ulkonäköä.

Kesällä luonto ei ole vain vehreä maisema vaan tuoreiden raaka-aineiden aarreaitta. Villeinä kasvavat yrtit, kasvit ja kukat taipuvat lautasen lisäksi myös lasiin ja tuovat kesäjuomiin rutkasti jännittäviä makuja.
Another Doggyn yrittäjä ja baarimestari Jussi Viljala liputtaa erilaisten luonnonantimien käyttämisen puolesta drinkeissä ja cocktaileissa.
– Luonnon raaka-aineita kannattaa käyttää, koska niitä saa vähällä vaivalla ja ne ovat kotimaisia. Tykkään kausiajattelusta eli raaka-aineiden hyödyntämisestä silloin, kun ne ovat omassa kasvukaudessaan. Ravintolamaailmassa villiyrtit ovat olleet jo pitkään, ja trendi on leviämässä myös juomien puolelle, Viljala kertoo.
Myös villiyrttiasiantuntija ja -kouluttaja Raija Kivimetsä rohkaisee kokeilemaan omalta pihalta tai metsästä kerättyjä kasveja kesän virvokkeissa. Lajin tunnistaminen on keräämisessä tärkeää, mutta aloittelijalle helppoja lajeja löytyy runsaasti.
– Maitohorsma, ketunleipä, voikukka ja syreeni ovat monelle tuttuja ja ne sopivat monenlaisiin juomiin. Etenkin syreenistä saa ihanan makeaa ja parfyymista makua, ketunleipä taittaa puolestaan sitruunaan, Hortoilu-villiyrttisivuston perustaja Kivimetsä kuvailee.
Tunnistamisen lisäksi kasvit tulee kerätä jokamiehenoikeuksia noudattaen ja sellaisilta paikoilta, joissa ei ole käytetty torjunta-aineita tai lannoitetta. Parhaimmillaan kasvit ovat aamupäivisin, mutta Kivimetsän mukaan säällä on suurempi vaikutus.
– Kasvit kannattaa kerätä kuivalla säällä, sillä sade heikentää kasvien laatua ja ravintoarvoa. Märkinä kerätyt kasvit myös homehtuvat helposti, hän sanoo.

Omaan makupalettiin sopivat yrtit, kukat ja juomasekoitukset löytyvät maistelemalla, mutta Jussi Viljala vinkkaa yhden alkoholipitoisen nyrkkisäännön.
– Kaikki suomalaisesta metsästä saatavat raaka-aineet sopivat yhteen ginin kanssa, sillä se maistuu katajanmarjan ansiosta jo valmiiksi metsäiselle, Viljala neuvoo.
Muita maukkaita valintoja ovat salmiakkia muistuttava orvokki sekä tavallisimmat marjat kuten mansikka, vadelma ja mustaherukat. Myös marjojen lehdissä on reippaasti makua ja tuoksua.
– Mustaherukan lehdet sopivat yhteen esimerkiksi tequilan kanssa. Etenkin alkukesän lehdistä saa makua paljon irti, kun niitä liottaa vedestä ja viinihaposta sekoitetussa nesteessä pari päivää. Tämän jälkeen neste siivilöidään, mukaan lisätään hippunen sokeria ja valmista tuli. Lehtiä voi käyttää myös murskattuna ja koristeena, Viljala kertoo.

Villiyrttimocktailia varten Raija Kivimetsä suosittelee valmistamaan ensin teepohjaisen juoman, johon loput ainekset sekoitetaan.
– Teepohja valmistetaan hauduttamalla villiyrttien lehtiä kiehuvan kuumassa vedessä noin vartin, jonka jälkeen neste jäähdytetään ja maustetaan vaikkapa kukilla ja marjoilla. Jäähtyneen teen joukkoon voi lisätä vichyä. Helteisen päivän juomaan sopii erityisesti minttu, jolla on kehoa viilentävä vaikutus, Kivimetsä neuvoo.
Drinkkien kohdalla Jussi Viljala nostaa esiin sokerisiirapin, joka toimii monessa drinkissä perusainesosana. Siirappiin voi halutessaan lisätä lähes mitä tahansa luonnosta löytyviä makuja.
– Sokeri lisätään kiehuvaan veteen ja jäähdytetään. Tämän jälkeen joukkoon voi lisätä esimerkiksi koivun- tai marjojen lehtiä, joiden maku ajetaan siirappiin teho- tai sauvasekoittimella. Lopuksi siirappi siivilöidään. Yksinkertaisimmillaan maukas drinkki syntyy sekoittamalla siirappia, sitruuna- tai limemehua ja haluamaansa alkoholia, Viljala vinkkaa.


Kotibaari pystyyn rennolla otteella

Kotibaarissa juomien tekeminen onnistuu tavallisilla keittiövälineillä. Jos hommaan haluaa panostaa hiukan enemmän, suosittelee Jussi Viljala sijoittamaan hyvään cocktailshakeriin eli ravistimeen. Muut tarvikkeet kuten siivilä ja pieni kattila löytynevät keittiönkaapeista usein jo valmiiksi.
– Shaker on tärkein, jos kotibaarimestarina haluaa vähän hifistellä. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa shaker hankkia kaksiosaisena ja peltisenä, sillä se kestää käyttöä hyvin.
Muutoin kotona kannattaa suhtautua virvokkeiden sekoitteluun rennoin rantein, eikä esimerkiksi lasien koosta tai malleista kannata huolehtia.
– Käytä minkä kokoisia tai mallisia laseja haluat, sen ei tarvitse olla niin tarkkaa. Tärkeintä on keskittyä juoman makuun ja siihen, että happo ja makeus ovat tasapainossa. Se on onnistuneen drinkin salaisuus niin baarissa kuin kotonakin.
Juomapohjiksi kotibaariin voi varata esimerkiksi giniä, vaaleaa rommia, vodkaa sekä vichyä, jolla voi korvata alkoholin osuuden mocktaileissa. Myös esivalmisteluihin kannattaa panostaa, jotta kotibaarimestarin koko aika ei vierähdä keittiössä.
– Siirapit ja sitruunamehut voi tehdä hyvin etukäteen, koristeiksi tarkoitetut hedelmälohkot ja kukkaset kannattaa laittaa aina tuoreeltaan. Jäitä on hyvä olla pakastimessa runsaasti, sillä niitä kannattaa laittaa lasiin aina niin paljon kuin mahdollista, Viljala sanoo.
Juoman pinnalle tulevat kukkakoristeet kuten orvokit ja lemmikit säilyvät hyvinä jääkaapissa pari päivää.
– Kerää kukat aamupäivällä ja laita ne kostean talouspaperin alle lasi- tai muovirasiaan. Näin ne näyttävät käytettäessä tuoreilta ja kauniilta, Raija Kivimetsä lisää.

 

Vinkit cocktaileihin ja mocktaileihin

Alkoholiton poimulehtijuoma (noin litra)
- Kerää reilu kourallinen poimulehtiä. Voit käyttää lehdet sekä kukat. Huuhtele.
- Laita poimulehdet tee- tai muuhun kannuun, kaada päälle litran verran kiehuvan kuumaa vettä. Hauduta 10-15 minuuttia ja sihtaa lehdet pois.
- Lisää hieman jäähtyneeseen poimulehtiteehen 1 rkl hunajaa. Jäähdytä tee.
- Ota toinen kannu ja lohko siihen yksi kuorittu luomusitruuna, lisää joukkoon 3-4 tuoretta mintunlehteä. Kaada päälle jäähtynyt poimulehtitee, lisää kivennäisvettä tai sitruunalimsaa.
- Koristele mansikoilla, lemmikin- tai syreeninkukilla tai juhannusruusun terälehdillä. Juoma pysyy hyvänä jääkaapissa noin vuorokauden ajan.

Koivunlehtimojito
- Tarvitset 4 cl vaaleaa rommia, 2 cl limemehua, 2 cl sokerisiirappia, pienen kourallisen koivunlehtiä, kivennäisvettä.
- Mittaa ainekset lasiin. Murskaa koivunlehtiä kevyesti muiden ainesten kanssa. Lisää jäät ja toppaa juoma kivennäisvedellä.

Helppo sokerisiirappi drinkkeihin
- Keitä 1 dl vettä vedenkeittimellä, lisää veteen 2 dl sokeria.
- Jäähdytä liemi ja lisää halutessasi sekaan haluamaasi raaka-ainetta kuten marjojen- tai koivunlehtiä.
- Aja lehtien maku siirappiin sekoittamalla teho- tai sauvasekoittimella ja siivilöi. Nyt sokerisiirappi on valmis käytettäväksi drinkeissä.
- Vinkki: Jos haluat maustaa sokerisiirapin marjoilla tai esimerkiksi raparperilla, mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta aineksia yhdessä pari minuuttia. Tämän jälkeen jäähdytä ja siivilöi.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä