Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Muuttuvan maailman kuva

Tuomas Siitosen Muikku-suunnitelma voitti pääkirjaston arkkitehtikilpailun vuonna 1981. Valmis kirjasto avattiin kävijöille vuonna 1992. Hanna-Mari Lappalainen Tuomas Siitosen Muikku-suunnitelma voitti pääkirjaston arkkitehtikilpailun vuonna 1981. Valmis kirjasto avattiin kävijöille vuonna 1992.

Joensuun kaupunginkirjasto sai alkunsa 159 vuotta sitten. Uutta kirjastorakennusta kaavailtiin jo vuonna 1969, mutta yleisölle se päästiin avaamaan lopulta vasta yli 20 vuotta myöhemmin.

Joensuun kaupunginkirjaston juuret ulottuvat aina vuoteen 1862, jolloin kauppa-apulainen Anton Keldan perusti kirjaston Mustosen taloon Torikatu 18:aan. Paljon on muuttunut noista ajoista: tuolloin kirjojen laina-aika oli viikko, yksi talous sai lainata vain kolme kirjaa kerrallaan ja kirjasto oli avoinna vain sunnuntai-iltapäivisin.
Sittemmin kirjasto ehti toimia muun muassa lyseon tiloissa, Kanavatalossa sekä raatihuoneella, josta kirjasto siirrettiin toistaiseksi pitkäaikaisimpiin tiloihinsa kaupungintalolle, jossa se toimi vuosina 1914–61. Tilat kävivät kirjastolle aikaa myöten ahtaiksi, ja uusia tiloja alettiin kaavailla jo 30-luvun loppupuolella. Sota kuitenkin sotki laajentumissuunnitelmat.
Lopulta Pielisensuun yhteiskoulun muutettua pois Rantakatu 30:stä, tyttökoulun rakennuksesta, kirjasto pääsi muuttamaan siltä vapautuneisiin tiloihin vuonna 1961. Uusi kirjasto sijoitettiin kolmeen kerrokseen.

Kauaakaan kirjasto ei ehtinyt Rantakadulla olla, kun tarve laajentumiselle ja uusille tiloille otettiin jälleen esille. Monien vaiheiden ja maakuntakirjasto-oikeuksien saamisen jälkeen kokonaan uusi kirjastorakennus oli Joensuun kaupungin pitkäaikaissuunnitelmissa jo vuodesta 1969 alkaen.
Hanke eteni verkkaisesti, ja vasta vuonna 1978 kirjaston uudeksi paikaksi ehdotettiin nykyistä korttelia 34 Koskikadulla. Jälleen eteen tuli esteitä, sillä Joensuun kaupungilla oli tuohon aikaan pohdittavanaan muitakin suuria hankkeita. Vasta kahden kansalaisadressin jälkeen vuonna 1990 alettiin lopulta rakentaa arkkitehtikilpailun voittanutta Tuomas Siitosen Muikku-suunnitelmaa.

Joensuun kaupunginkirjaston toiminnassa on tehty vuosien aikana useita laajennuksia ja supistuksia, ja tietotekniikan kehittymisen myötä käyttöön on otettu myös useita uusia palvelumuotoja. Joensuun seutukirjasto perustettiin vuonna 2007, ja nykyisin sen kokoelmaan kuuluu noin 850 000 nidettä. Lainauksia tehdään vuosittain noin 2,2 miljoonaa.
Kirjastotoiminta on säilyttänyt tähän päivään saakka onnistuneesti roolinsa kaupunkilaisten kulttuurinkulutuspaikkana ja mukautunut muuttuvaan maailmaan: Nykyisin kirjasto toimii lukemis-, tapaamis- ja tapahtumapaikan lisäksi myös suosittuna opiskelu- ja työskentelytilana. Vuonna 2017 pääkirjaston musiikkiosaston äänieristetyt tilat muutettiin nykyaikaisiksi harjoittelu-, karaoke- ja kuuntelutiloiksi, ja viime vuonna remontoitiin lasten ja nuorten osasto, joka sopii nyt entistä paremmin myös oleskeluun ja ajanviettoon.
Tämän viikon maanantaista saakka pääkirjasto on ollut suljettuna talotekniikkaremontin vuoksi ja pysyy suljettuna 25. heinäkuuta asti. Siihen saakka asiakkaita palvelevat tuttuun tapaan kirjastoauto ja seutukirjaston muut toimipisteet.


Lähde: Salminen, S., Purto, M. ym. (2012). Kirjasto virtaa: Joensuun kaupunginkirjasto 150 vuotta. Joensuun seutukirjasto - Pohjois-Karjalan maakuntakirjasto.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä