Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Äänestys vielä ja sopuisa lopetus

Petja Vuojärvi julisti maskinsa takaa pöntöstä, että Hasanniemeen tuli elinvoimallisesti valtuustokauden surullisin kaava.
Kuvat: Aimo Salonen Petja Vuojärvi julisti maskinsa takaa pöntöstä, että Hasanniemeen tuli elinvoimallisesti valtuustokauden surullisin kaava. Kuvat: Aimo Salonen
Raju oli tuuletus Joensuun kuntavaaleissa: vihreistä jatkaa vain kaksi kaupunginvaltuutettua, kristillisdemokraateista yksi ja merkittäviä putoamisia ja kasvojen vaihtumisia oli muissakin ryhmissä. Vielä piti kuitenkin vanhan valtuuston kokoontua yhteen kokoukseen heti vaalien jälkeisenä maanantaina.

Pohdittavaksi nousi kysymys, mitkä oikein ovat todella merkittäviä asioita.

Sopuisa lopetushan neljän vuoden jaksolle saatiin, kun valtuutetut yksimielisesti päättivät, että Joensuu omalta osaltaan lähtee osakkeenomistajaksi Itärata Oy -hankeyhtiöön, joka lähtee suunnittelemaan Porvoon ja Kouvolan kautta kulkeva, Helsinki–Vantaan lentoasemalta alkavaa raideyhteyttä, joka toteutuessaan aikanaan parantaa sekä Savon että Karjalan radan yhteyksiä.

Kyse on vuosikymmeniä kestävästä hankkeesta, joka ennen toteutumistaan todennäköisesti tulee kokemaan monenlaisia vaiheita, mutta jos se toteutuu, historiankirjoittajat nostavat sitten joskus Joensuun valtuuston maanantaisen kokouksen yhdeksi historiallisimmista kokouksista, joita tässä kaupungissa on pidetty.

Hanke sai yksimielisesti kehuja kaikista ryhmistä yhteensä 14 puheenvuoron verran – mitä nyt Pentti Keskisalo (sd.) kehotti olemaan tarkkana, että hankkeen edistyessä ei tulla liikaa mukana olevien kuntien kukkarolle.

– Kerrankin täällä on esillä sen luokan asioita, joilla on merkitystä, Timo Elo (kok.) tiivisti.

Kuinka merkittäviä asioita sitten ovat luontoarvot ja kuinka merkittäviä niin sanottujen avainihmisten arvotontit?

Kokoomuksen Petja Vuojärvi teki viimeisen yrityksensä lisätä Hasanniemen kaavaan omakotitontteja, joita kaupunkirakennelautakunta oli karsinut alkuperäisen esityksen viidestä yhteen. Vuojärvi esitti kaavan palauttamista uuteen valmisteluun, jossa tontteja lisättäisiin kolmella.

Perussuomalaisten Eero Bogdanoff ehti kannattamaan esitystä niin vikkelästi, että Timo Elon ei tarvinnutkaan käyttää pyytämäänsä puheenvuoroa. Äänestyksessä esitys kaatui luvuin 48–10. Matti Ketonen äänesti muusta kokoomuksesta poiketen esitystä vastaan, jonka puolesta taas äänestivät perussuomalaisten Bogdanoff, Jussi Wihonen ja Osmo Kokko sekä valtuuston jättävä Liike Nytin Kari Savolainen.

Vuojärvi ja Bogdanoff kirjauttivat valtuustokauden viimeiset eriävät mielipiteet.

Kiinnostavaa oli valtuustossa jatkavan Matti Ketosen kanta.

– Jos Hasanniemestä olisi tehty normaali puisto, jonka yhteyteen olisi esitetty omakotitontteja, olisin äänestänyt sen puolesta. Nyt kun pyrkimys oli alueen pitäminen luonnontilaisena, äänestin sitä vastaan, koska juttu on juuri siinä, että ainuttakaan risua ei saa poistaa, jos se halutaan pitää luonnontilaisena, totesi Ketonen, joka valtuustokauden aikana on joissakin muissakin asioissa esittänyt ryhmästään poikkeavia näkemyksiä.

Edessä on nyt kesäloman jälkeen uusi nelivuotiskausi, jonka aikana uudet valtuutetut joutuvat aivan uusien asioiden eteen. Koronasta pitäisi nousta ja sote on menossa uusiksi ja työllisyyttäkin pitäisi hoitaa aivan uudella tavalla.

Ilmastonmuutoksesta puhuminenkaan tuskin vähenee. Maanantaina kun valtuutetut kehuivat Itärataa, he esittivät myös vaatimuksia, että kaupungin edunvalvonnan pitää huolehtia lentoliikenteen jatkumisesta. Vasemmisto puhui liikkumisen ekologisuudesta ja varavaltuutetunkin paikan ulkopuolelle jäänyt Markku Maasilta totesi, että Finnairillahan on ollut lupaavia kokeiluja sähkölentokoneista.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä