Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Askel kohti näyttelijän ammattia

Leevi Mansukoski löysi Pielisjoen jo ensimmäisellä Joensuu-viikollaan. Kuva: Aimo Salonen Leevi Mansukoski löysi Pielisjoen jo ensimmäisellä Joensuu-viikollaan. Kuva: Aimo Salonen

Leevi Mansukoski kehuu estoitta kesäistä Joensuuta.

– Onhan tämä sairaan makea paikka. Joka päivä ollaan käyty joen vieressä käppäilemässä ja syömässä, Tampereella Varalan urheiluopistolla personal traineriksi opiskeleva, Parkanosta kotoisin oleva Mansukoski sanoo.

Kontiolahtelainen Taneli Arosara opiskelee Riveria Niittylahdessa nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi. Molempia yhdistää tänä kesänä Pohjois-Karjalassa kuvattava tv-sarja Lovi, jonka nuoria näyttelijöitä haettiin viime syksynä.

Molempien aikeena on hakea nykyisten opintojen päättymisen jälkeen näyttelijäopintoihin joko teatterikorkeakouluun Helsinkiin tai Tampereen yliopiston Nätyyn.

 

Kummallakin on teatteritaustaa.

Mansukosken ensiopit tulivat yläasteen ilmaisutaideryhmässä. Viime keväänä hän oli mukana Suomen Teatteriopiston Runarissa ja Kyllikissä, jota ei kuitenkaan koronan vuoksi päästy esittämään Tampereen komediateatterissa.

Arosara on tullut Joensuun seudun ihmisille tutuksi niin Motoran tanssijana kuin monivuotisena kesäteatterilaisenakin. Videon kautta häntä on nähty myös kaupunginteatterin lavalla. Tänä kesänä hänen piti jatkaa Kontiolahden kanavateatterin Sovituksen valkeissa, mutta pääsy tv-sarjaan muutti kesän kulun.

– Aika vaikea se päätös oli. Siitä keskusteltiin ohjaaja Tero Sarkkisen kanssa, ja yhdessä päätettiin, että lähden tekemään tätä, koska tv-sarja on sen verran harvinainen kokemus.

Onko Sarkkinen siis vähän kuin suojattiaan liigaa kohti kannustava alasarjan kiekkokoutsi ja kesäteatteri kuin teatteri- ja elokuva-alan kasvattajaseura?

– Kyllä, ehdottomasti. Minäkin olen huomannut useita vuosia kesäteatterissa olleena, kuinka joka vuosi oppii uutta ja kasvaa näyttelijänä.

 

TV-sarjan toinen ohjaaja Markus Lehmusruusu sanoo, että kesäteatterissa tai missä tahansa muualla hankittu esiintymiskokemus antaa ohjaajalle aina osviittaa siitä, mitä näyttelijältä voi odottaa.

– Kesäteatterissa mukana ollut tietää, mitä esiintyminen ylipäätään on ja mitä näyttelijältä vaaditaan. Teatterissakin joutuu toistamaan asioita monta iltaa putkeen, Lehmusruusu toteaa.

Kuvauksissa saman kohtauksen joutuu vetämään lyhyessä ajassa useita kertoja, joiden välillä kameroiden paikkoja vaihdellaan ja valoja ja ääntä säädetään uusiksi.

– Sen tässä on oppinut, että kärsivällinen pitää olla. Pitää jaksaa odottaa, ja aina pitää jaksaa näytellä, kun samaa kohtausta otetaan uudestaan ja uudestaan, Arosara kertoo.

Mansukoski on kokenut haastavana sen, kuinka tunteet ilmaistaan kameran edessä.

– Teatterissa se perustuu repliikkeihin ja isoihin liikkeisiin ja kaikkeen tällaiseen, mutta kameranäyttelyssä on tosi tärkeää, mitä teet silmilläsi.

 

Lovi on kahden nuoren käsikirjoittajan Taina Putaalan ja Kirsi Riekkolan ensimmäinen tämän kokoluokan työ. Ohjaaja Lehmusruusun mukaan oli itsestäänselvyys, että se kuvataan Pohjois-Karjalassa, koska täältä löytyvä luonto on tarinassa merkittävässä osassa.

Tärkeitä nimenomaan tämän työn kannalta ovat täkäläiset ihmiset, koska itäisen murteen pitää kuulua. Suurin osa nuorista näyttelijöistä onkin Pohjois-Karjalasta.

Läntisen murrealueen Leevi Mansukoski sanoo löytäneensä lyhyessä ajassa itsestään itäisen sielun.

– Todella hyvin olen solahtanut samaan joukkoon paikallisten kanssa. Jo silloin, kun nähtiin ensimmäistä kertaa Helsingissä, oltiin muutaman tunnin kuluttua keskenämme kuin parhaita kavereita.


 

Lovi on mytologiasta kumpuava runollinen kauhutarina

Yellow Filmin tekemä, Ylellä joulukuussa nähtävä Lovi on tv-sarja, jollaista tekijöidensä mukaan ei ole aiemmin Suomessa nähty. Ohjaaja Markus Lehmusruusu kuvaa sitä kauhutarinaksi, mutta runolliseksi sellaiseksi.


– Eihän tällaista nuorten mysteerikauhujännitysgenreä ole aiemmin Suomessa tehty. Tähän liittyy vielä tosi paljon kansanperinneaspektia, Lehmusruusu kertoo.

Suomalaisessa mytologiassa lovi on yliluonnollinen olotila tai paikka, veden- tai maanalainen Tuonela tai aukko vainajien maailman ja todellisuuden välillä.

– Yhtenä isona asiana tässä on luonto, ja Pohjois-Karjalan luonto on niin omalaatuinen, että muualta ei sellaista löydy. Toisaalta täältä päin on Suomen mytologinen alkulähde.

 

Lehmusruusu ohjaa Loven yhdessä puolisonsa, Jussi-palkitun Miia Tervon kanssa, joka tunnetaan muun muassa elokuvan Aurora ohjaajana.

– Itselleni tämä on sillä tavalla haastava työ, että en tykkää kauhusta. On haaste tehdä hyvää sellaista, mistä ei itse tykkää, Tervo sanoo.

Toisaalta Tervo tuntee olonsa kotoisaksi siitä, että sarjaa kuvataan nimenomaan Joensuussa.

– Vaikka olen itse kotoisin Rovaniemeltä, kuulun jotenkin geneettisesti tänne, koska vanhempani ovat täältä kotoisin. Olen viettänyt täällä kesiä, ja minulla kun on serkkuja täällä, niin minähän viihdyn, Tervo paljastaa.

 

Lovi on ohjaajapariskunnan ensimmäinen yhteinen työ. Mukana Joensuussa on kymmenkuinen vauva, ja kun toinen aloittaa päivän työt, toinen lopettaa ne ja ottaa vastuun lapsen hoidosta.

– Oman puolison kanssa työskentely on haastavaa ammatissa kuin ammatissa, mutta ihanasti on mennyt. On tosi kiva nähdä, mitä Markus tekee, Tervo sanoo.

Lehmusruusukin kehui pressipäivänä eli kuvausten toisena päivänä yhteistyön sujumista.

– Toinen päivähän tämä vasta on, eikä vielä ole päästy näkemään, tuleeko mitään ajankäytöllisiä haasteita, mutta selkeää ja joustavaa tämä on, Lehmusruusu totesi.

– Olemme kuitenkin olleet molemmat mukana koko ajan jo valmisteluissa ja olemme molemmat samalla viivalla. Jos tarvetta tulee, pystymme vaihtamaan vuoroja lennosta.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä