Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Tärkeimmäksi nousee tasa-arvo

Helmi Vanhanen odottaa yhteistyötä varsinkin muiden nuorten kanssa. Kuva: Aimo Salonen Helmi Vanhanen odottaa yhteistyötä varsinkin muiden nuorten kanssa. Kuva: Aimo Salonen

Joensuu sai paljon uusia kaupunginvaltuutettuja, nuoriakin. Erityisesti muutos ravisutti vihreiden ryhmää, joka pieneni kahdella valtuutetulla, ja jossa jatkaa vain kaksi vanhan ryhmän jäsentä: Krista Mikkonen ja Sari Koskinen.

Uuden ryhmän ja samalla koko valtuuston nuorin jäsen on 21-vuotias Helmi Vanhanen, joka ennen vaaleja ilmoitti poliittiseksi esikuvakseen Minna Canthin (1844–97). Miten se sopii joensuulaiseen kuntapolitiikkaan vuonna 2021?

– Tärkeimmäksi nousee tietysti tasa-arvo, eikä pelkästään sukupuolten välinen, vaan laaja-alainen, kaikki huomioon ottava. Joensuussa esimerkiksi opiskelijoiden on päästävä kuuluviin kaikessa päätöksenteossa, Vanhanen vastaa.

 

Lausunto on luonteva Vanhaselle, joka aloittaa syksyllä toisen vuotensa Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden opiskelijana. Lisää opiskelijavoimaa vihreiden ryhmään tuovat Wilma Poutanen, 23, ja Emilia Karhapää, 22.

Vanhasta kiinnostaa Joensuun organisaatiossa uutena aloittava osallisuus- ja vetovoimalautakunta, joka hänen arvionsa mukaan edustaa juuri mahdollisimman monen huomioon ottamista päätöksenteossa.

– Ykköstoiveeni olisi päästä kulttuuri- ja liikuntalautakuntaan, minulla kun on kulttuuritaustaa, Vanhanen sanoo.

 

Vanhanen lupautui ehdokkaaksi alkuperäisen ehdokasasettelun loppumetreillä maaliskuussa.

– Sain tekstiviestin, jossa minua pyydettiin ehdokkaaksi. Pari päivää mietin, ja juuri ennen kuin suostuin, kuulin, että vaalit siirtyy. Ajattelin, että nyt on aikaa tehdä kampanjaakin, alkuperäisellä aikataululla vaalit olisivat tulleet aika nopeasti, kun aikaa olisi jäänyt vain kuukausi.

Vanhanen sanoo olleensa kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta niin kauan kuin muistaa. Vihreitä arvoja hänelle toi se, että isä Mika Vanhanen teki pitkän uran ENO-verkkokoulun kehittäjänä. Puoluevalinta tuli sitä kautta, mutta se ei vielä vaikuttanut kovin vahvasti politiikkaan mukaan lähtemiseen.

– Opintojen alkaminen nosti kiinnostustani. Tuli semmoinen olo, että haluan toteuttaa itseäni myös poliittisella puolella.

 

Oman ryhmänsä jäsenet Vanhanen tuntee kaikki, ja jonkin verran hän tuntee muidenkin ryhmien jäseniä.

– Nuorten kanssa on tullut enemmän törmäämisiä, mutta aika paljon valtuustossa on uusia tuttavuuksia. Odotan yhteistyötä varsinkin nurten kanssa ja uskon, että meillä on oikeasti mahdollisuuksia muuttaa asioita.

Haastattelupäivänä maanantaina takana oli vaali-ilta ja sen jälkeinen yö, jolloin oli vaikea saada unta, vaikka aamulla oli edessä lähtö toihin Citymarketiin. Vanhanen tunnusti, että fiilis oli vielä vähän hämmentynyt.

– Yllätyin läpi menosta, koska tein kampanjaa nollabudjetilla, Vanhanen sanoo.

 

Joensuun 59 valtuutetusta ”uusia” on 24, joskin joukossa on Anu Vehviläisen (kesk.) ja Pekka Puustisen (kesk.) kaltaisia konkareita, jotka palaavat välivuosien jälkeen kuntapolitiikkaan.

Aidostikin uusia on joka tapauksessa runsaasti. Vanhan valtuuston viimeinen kokous vahvisti maanantaina vuoden 2020 tilinpäätöksen, ja siinä yhteydessä moni puhuja muistutti, että vaikka valtion koronatuet helpottivatkin kaupungin taloutta, uudella valtuustolla on edessään kovia haasteita. Uusi valtuusto kokoontuu ensimmäisen kerran 16. elokuuta, ja uusien valtuutettujen ensimmäinen koulutustilaisuus on pari viikkoa aikaisemmin.

– Vielä en ole ehtinyt perehdyttämistä miettiä. Keskityn nyt ensin siihen, että keskiviikkona tulee virallinen vahvistus valtuutetuista, Vanhanen totesi maanantaina.


Joensuun uusi valtuusto

SDP (14 valtuutettua): Satu-Sisko Eloranta, Seppo Eskelinen, Eila Heinonen, Jukka Hirvonen, Hannu Holopainen, Anu Honkanen (u), Pentti Keskisalo, Joakim Kärkäs, Jenni Mainonen (u), Virve Mikkonen (u), Merja Mäkisalo-Ropponen, Margareetta Räty (u), Ari Tielinen, Anni Torni (u).

Keskusta (13): Päivi Eteläpää, Helena Hulmi, Pekka Kukkonen, Sami Laitila (u), Juha Mustonen, Jere Nuutinen, Tapani Nuutinen (u), Pekka Puustinen (u), Timo Puustinen (u), Hannes Rossi, Ville Toivanen (u), Anu Vehviläinen (u), Matti Väistö.

Kokoomus (9): Timo Elo, Heli Hjälm, Karita Kaita (u), Matti Ketonen, Jenni Laasonen (u), Arto Pippuri, Jouni Porokka, Anssi Törmälä, Petja Vuojärvi.

Perussuomalaiset (8): Eero Bogdanoff, Hannu Helander (u), Asseri Kinnunen, Osmo Kokko, Outi Mara (u), Marjatta Räty, Timo Vornanen (u), Jussi Wihonen.

Vihreät (7): Emilia Karhapää (u), Anniina Kontiokorpi (u), Sari Koskinen, Krista Mikkonen, Wilma Poutanen (u), Terhi Savolainen (u), Helmi Vanhanen (u).

Vasemmistoliitto (5): Alia Dannenberg, Anni Järvinen, Maija Kuivalainen (u), Antti Saarelainen, Petteri Tahvanainen.

Kristillisdemokraatit (2): Mika Piironen, Jasmin Pyöriäinen (u).

Liike Nyt (1): Sari Huovinen (u).

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä