Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Ulkoilma rentoutti oopperan

Emma Mustaniemi ja Kristian Lindroos valmistautuvat perjantain ensi-iltaan. Utran Uittoareenalla on 500 katsojapaikkaa, mutta näytöksiin myydään noin 300 lippua, jotta turvavälit säilyvät. KuvaT: Hanna Käyhkö Emma Mustaniemi ja Kristian Lindroos valmistautuvat perjantain ensi-iltaan. Utran Uittoareenalla on 500 katsojapaikkaa, mutta näytöksiin myydään noin 300 lippua, jotta turvavälit säilyvät. KuvaT: Hanna Käyhkö

Joensuun Oopperayhdistyksen tuottama Lemmenjuoma-ooppera saa ensi-iltansa tämän viikon perjantaina. Esitysajankohta siirtyi ensin tammikuulta toukokuun lopulle ja sieltä kesäkuun puoliväliin.

Samalla perinteinen Joensuun ooppera-areena Carelia-sali vaihtui Utran Uittotuvan Uittoareenalle, jossa on totuttu näkemään kesäisin teatteria ja konsertteja muttei oopperaa koskaan.

– Tämä oli meille ehdottomasti paras ratkaisu, sanoo esityksen tuotannosta vastannut Eila Yrjölä.

– Keväällä alkoi selvitä, että jonkinlaisia exit-ratkaisuja on kesätapahtumien suhteen mahdollista tehdä. Sisätiloihin emme olisi voineet tätä esitystä valmistella, mutta tänne se onnistui hienosti. Minulla oli koko ajan luottamus siihen, että tämä onnistuu, Yrjölä sanoo.

 

Viime päivien harjoitukset Utran lavalla ovat vakuuttaneet kaikki: niin esiintyjät, ohjaaja Huba Hollókõi kuin muukin tuotannon väki ihastelevat, että ooppera toimii tässä ympäristössä upeasti.

– Näin aluksi tämän tilan suhteen vain haasteita: joen ja lintujen äänet, hyttyset, sade, Huba Hollókõi luettelee.

– Mutta tästä saatiinkin mahtava esiintymisareena! Akustiikka toimii täällä uskomattoman hienosti, paljon paremmin kuin olisi voinut kuvitellakaan. Joki näkyy, muttei kuulu. Olin jo ajatellut, että joesta kuuluisi sen verran veden ääntä, ettei suihkulähteeseen tarvittaisi vettä, mutta ei, jokihan on ihan hiljainen tässä, Hollókõi naurahtaa osoittaen kymmenen metrin päässä lavasta virtaavaa Pielisjokea.

Veden läheisyys vaikuttaa ilmankosteuteen, joka puolestaan heijastelee herkkien soitinten toimintaan.

– Orkesterin soittajien täytyy olla virityksen suhteen tavallista tarkempana, mutta lauluäänille kostea ilma selvästi tekee vain hyvää. Sisätilan saleissa on usein hyvin kuivaa ilmastointilaitteiden vuoksi. Tällainen ilmanala on itseasiassa täydellinen laulajia ajatellen, Hollóköi sanoo.

 

Alkuperäistä esiintymislavaa piti Huba Hollókõin ja Markku Pölösen suurentaa 1,5 metrillä.

– Orkesteri ei olisi muuten mahtunut lavalle. Nytkin tila on aika jännittävä. Mutta tuli tästä mielestäni todella toimiva.

Huba Hollókõilla on kaksoisrooli: hän on Lemmenjuoman ohjaaja ja kapellimestari.

– Se on haastava homma, mutta ei mikään mahdoton. Ei se tosin ilman Markkua olisi onnistunut millään.

Lemmenjuoma on neljäs ooppera, jossa Markku Pölönen ja Huba Hollóköi tekevät tiivistä yhteistyötä näyttämötoteutuksessa. Aiemmin työnjako on ollut toisinpäin: Pölönen on vastannut ohjauksesta ja Hollóköi on kommentoinut ja heittänyt ideoita. Nyt Hollóköi otti vetovastuun ohjaajana.

– Markku on ollut korvat ja silmät katsomossa, kun kapellimestarina olen lavan sivussa johtamassa esitystä.

 

Joensuun Oopperayhdistyksen aiemmat esitykset on nähty keskitalvella. Koronan sotkema aikataulu ja Utran Uittoareenan toimivuus saattaa muuttaa tilannetta myös tulevina vuosina.

– Tällainen ennen juhannusta tapahtuva ulkoilmaooppera voisi sopia todella hienosti Joensuun kesään, Eila Yrjölä pohtii.

– Savonlinnan Oopperajuhlat alkavat heinäkuulta, joten aikataulullisesti tämä aika kesästä olisi oikein sopiva.

Ulkoilmalava tuo oopperaan erikoista rentoutta, joka Yrjölän mukaan näkyy kaikissa tekijöissäkin.

– Täällä on jotenkin rennompaa ja helpompaa olla. Kaikenlainen pönötys on poissa, kun ympäristö on niin luonnollinen. Uskon ja toivon, että tämä sama heijastuu myös yleisöön.

– Toivoisimme, että tämä Lemmenjuomaa tällä areenalla houkuttelisi paikalle myös niitä, joille ooppera on jäänyt vieraaksi kulttuurimuodoksi. Ehkä tälle lavalle on matalampi kynnys tulla kuin sisäsaleihin.

 

Lemmenjuomassa Giannettan roolissa nähtävä joensuulaislähtöinen Emma Mustaniemi nousee lavalle täynnä esiintymisen iloa pitkän odotuksen jälkeen.

– Olimme harjoitelleet esityksen valmiiksi jo tammikuussa, joten nyt rooliin oli helppo palata.

Kuluneen korona-ajan esiintyvät taitelijat ovat eläneet kuin henkeään pidätellen.

– Työtehtäviä on peruuntunut koko ajan, yleensä pari viikkoa ennen esitystä, kertoo Belcoren roolissa nähtävä Kristian Lindroos.

– Tämä aika on todellakin ollut raastavaa epävarmuudessaan. Sekä toki tulojen menetys kurittaa varsinkin kaikkia freelancereita nyt.

Lindroosilta peruuntui viimeisimpänä yksi kesän suurista töistä: Fiorellan rooli Sevillan parturissa Savonlinnan oopperajuhlilla, jotka peruttiin tältä vuodelta vain muutama viikko takaperin.

– Täällä esiintyminen tuntuu sitä merkityksellisemmältä. Lemmenjuoma taitaa olla ensimmäinen suurelle yleisölle nähtävä ooppera pitkään aikaan.

Harjoitukset Utrassa alkoivat viime viikolla. Oopperan kuorolaiset ovat harjoitelleet erikoisjärjestelyin ja osin etäyhteyksillä, ja solistit puolestaan yhdessä mutta maskit tiukasti kasvoilla.

– Kun pääsemme lavalle ilman maskeja ja pitkästä aikaa oikean, ison yleisön eteen, on tunnelma takuulla aika hieno.

 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä