Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Ihmisiä kesässä

Vasemmistoliiton Anni Järvinen kiirehti ohi, kun Klaus Hirvonen (vasemmalla) sanoi sanasensa kokoomuksen Arto Pippurille.
Kuvat: Aimo Salonen Vasemmistoliiton Anni Järvinen kiirehti ohi, kun Klaus Hirvonen (vasemmalla) sanoi sanasensa kokoomuksen Arto Pippurille. Kuvat: Aimo Salonen
Helle helli lauantaina ja Joensuun tori koki erilaisen vaalijuhlan: silmiin pisti koulunsa päättäneiden juhlapukuisten nuorten joukko. Äänestämään nämä Joensuun Lyseon peruskoulun päättäneet tosin eivät vielä itse pääse, mutta uteliaisuus heräsi, kun Topias Pekkanen kuului kavereidensa kanssa jutustellessaan lausuvan sanan puolueet.

Taidat seurata politiikkaa?

– Jotenkin, Pekkanen vastasi.

– Vähän tultiin kattoon muutenkin, mikä meno täällä on, mutta ehkä tultiin osittain myös näiden vaalien takia.

Yksi viisikosta ehti kameraa esiin kaivaessa liueta muualle, kuvaan saatiin Pekkasen lisäksi Leevi Karhapää, Uchenna Elendu ja Jonne Kallinen. Osa tunnusti, että vielä ei ole tullut selväksi, mitä eroja puolueiden välillä on, mutta Pekkanen antaisi äänensä vasemmistolle, jos saisi jo näissä vaaleissa äänestää.

– Maailmankatsomukseni on vähän vasemmistolainen. Arvostan tasa-arvoa, enkä kannata kapitalismia.

Kokoomuksen Arto Pippuri näytti saaneen keskustelukumppanikseen Klaus Hirvosen, joka vaalien ulkopuolellakin antaa ahkerasti palautetta niin toimittajille kuin kaupungin viranhaltijoillekin aina, kun näitä kaduilla näkee.

– En edes muistanut, että täällä on tämmöinen juhla. Minusta on tullut nyt epäpoliittinen, Hirvonen tunnusti.

Hirvonen sanoo pettyneensä siihen, että kaupungin viranhaltijoilta saatuihin tietoihin ei voi luottaa.

– Seitsemän vuotta sitten kun suunnittelin asunnon ostoa, oli selvät suunnitelmat, kuinka Penttilänrannan rakentaminen edistyy. Sinne piti valmistua venesatama 2015–16, mutta vieläkään se ei ole valmiina.

Hirvosella on nyt asunto Penttilänrannassa ja vene joen toisella puolella kaupungintalon rannassa.

– Annoin sen käytön kokonaan pojalle. Ei seitsemänkymppinen ihminen voi enää tehdä suunnitelmia kymmenen vuoden päähän.

Hirvonen tunnusti, että nyt on ensimmäinen vaalivuosi hänen elämässään, jolloin hän miettii, käykö ollenkaan äänestämässä.

Torin laidalta vaalijuhlaa seuraavat Markku Kuronen ja Ilkka Korpelainen sen sijaan ovat jo äänestäneet.

– Keskustelu on ollut valtakunnallisesti aika katastrofaalista. Näissä vaaleissa pitäisi kuitenkin keskittyä meidän kunnan asioihin: kouluihin, terveydenhoitoon ja siihen, mitä hyvinvointia kunta voi meille tarjota, Kuronen totesi.

Korpelainen on samoilla linjoilla.

– Keskusteluissa on ollut aika ilkeitä piirteitä kuten tapa, jolla levottomasti revitellään Marinin aamiaisista. Joensuussa on asiat hoidettu aika hyvin, hirveästi en voi moittia.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä