Julkaistu    |  Päivitetty 
Suvi Puumalainen

Vanha folk ei ole lakannut soimasta

Ystävykset Markku Leppänen, Kauko Ratilainen ja Martti Orre soittavat sekä vanhaa että uutta folkia, ja ohjelmistoon kuuluu paljon tuttuja kappaleita. Kuva: Suvi Puumalainen Ystävykset Markku Leppänen, Kauko Ratilainen ja Martti Orre soittavat sekä vanhaa että uutta folkia, ja ohjelmistoon kuuluu paljon tuttuja kappaleita. Kuva: Suvi Puumalainen
Yhdysvalloista lähtöisin olevan folkmusiikin suosio alkoi nostaa päätään 1960-luvulla, jolloin tyyli rantautui myös Suomeen. Genren tunnettuja englanninkielisiä edustajia olivat silloin ja ovat edelleen muun muassa Bob Dylan, Joan Baez ja Donovan. Suomalaisen folkin historiaan kuuluivat esimerkiksi Matti Siitonen eli Fredi, joka uransa alussa tunnettiin nimellä Folk-Fredi sekä Hootenanny Trio ja Anki, Bosse ja Robert.

Folkin suosion hiipuessa viime vuosikymmenten aikana päättivät joensuulaiset musiikinharrastajat Kauko ”Kake” Ratilainen, 72, Markku ”Mamu” Leppänen, 71, sekä Martti Orre, 45, perustaa folkmusiikkia soittavan yhtyeen nimeltä Folkkari.

Ystävykset kertovat musiikin olevan rakas ja tärkeä harrastus.

Kuutisen vuotta sitten miehiä pyydettiin esiintymään Pohjois-Karjalan sotaveteraanipiirin Muistojen konserttiin Carelia-saliin. Konsertin jälkeen keikkapyyntöjä alkoi sadella ja kolmikko muodosti kokoonpanon nimeltä Kolme trubaduuria.

– Myöhemmin nimeksi tuli Folkkari ilman loppu-t:tä. Folkkarit kun Suomesta löytyy jo, Kauko Ratilainen nauraa.

Keikkoja on ollut muun muassa Sointulassa, kesäravintola Tuulaakissa, Torikahviossa ja Kulttuuritorilla, jossa päälavalle on päästy jo kolme kertaa. Lisäksi yhtye on esiintynyt esimerkiksi syntymäpäivillä tilauskeikoilla.

– Koronan takia keikkoja on ollut paljon vähemmän, Markku Leppänen kertoo.

– Vaikka ei tämä muutenkaan työstä käy minulle ja Markulle. Tämä on tärkeä harrastus, joka pitää pään kasassa, entinen Kekäleen mainospäällikkö Ratilainen lisää.

– Folkin soitto on kuin terapiaa. On niin paljon hyviä ja nostalgisia biisejä, Leppänen hymyilee.

Martti Orrelle folk on hänen omien sanojensa mukaan hermolepoa. Ammattimuusikkona hänellä on ollut vuosien varrella useita bändejä, joissa on soitettu kaikenlaista musiikkia laidasta laitaan. Joskus kokoonpanoja on ollut jopa kymmenen kerrallaan.

– Pitkät, kuumat kesät on soitettu niin monta kertaa, että välillä täytyy jotain muuta, Orre naurahtaa.

Yhtye soittaa sekä vanhaa että uutta folkia akustisilla kitaroilla. Ohjelmistoon kuuluvat muun muassa monelle tutut kappaleet Blowin’ in the Wind, Colours ja We Shall Overcome. Kauko Ratilainen mainitsee suomalaisesta folkmusiikista esimerkkinä erityisesti Petri Hohenthalin ja Hectorin tuotannon.

– Kun aloimme soittaa yhdessä, huomasimme, ettei Suomessa oikein kukaan soita enää folkia, Markku Leppänen sanoo.

Kauko Ratilainen on soittanut folkia 60-luvulta lähtien, jolloin hänellä oli myös Los Cacaras -niminen kokoonpano, joka soitti enimmäkseen espanjalaista musiikkia. Yhtye esiintyi yhdessä muun muassa Jukka Kuoppamäen kanssa.

– Jukkahan sanoi, että Kakarat oli Suomen paras folkyhtye, Ratilainen muistelee.

– Sitten oli pitkä tauko soittamisessa. Kun siirryin eläkkeelle, liityin Joensuun Mieslaulajiin ja tutustuin Marttiin, hän jatkaa.

Myös Markku Leppäsellä on kuorolaulutaustaa, sillä hän on ollut Joensuun ortodoksisessa mieskuorossa useamman vuoden.

– Aloitin 60-luvulla soittaa ensin rockmusiikkia ja myöhemmin kiinnostuin folkista.

Mieleenpainuvin esiintyminen on kaikkien mielestä ollut sotaveteraanipiirin Muistojen konsertti Carelia-salissa.

– Koko sali oli silloin täynnä veteraaneja. Biisit olivat niin tunteikkaita, että piti katsella välillä kattoon, että pystyi laulamaan, Martti Orre sanoo.

– Vaikka olen esiintynyt koko ikäni, ei koskaan ole jännittänyt niin paljon.

Viime kesänä Folkkarilla oli muutama pienimuotoinen keikka, mutta viimeiset puoli vuotta on ollut koronan takia hiljaista.

Näillä näkymin tulossa on kuitenkin toivon mukaan useampi tapahtuma, jossa yhtye pääsee esiintymään. Kesäkuun alussa kolmikko pääsee esiintymään Nurmeksen sankarihaudoille, jossa Joensuun Custompyörä Club ry:n järjestämän Pielisen ympäriajon osanottajat laskevat perinteisesti seppeleen haudoille.

Lisäksi keikkoja on todennäköisesti luvassa Päivänurmen Torikahviossa ja Kulttuuritorilla. Suunnitteilla on mahdollisesti myös yhtyeen oma konsertti ensi syksynä.

– Olemme suunnitelleet omaa konserttia joko Pakkahuoneelle tai Laulutalolle, kun ohjelmistoa on kertynyt jo niin paljon, Kauko Ratilainen kertoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä